Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iosefinii lui Murialdo: Campus "Pe cărări de munte... la umbra crucii!"

Campus 2013, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș

"Cine iubește natura îl iubește pe Dumnezeu, pentru că înțelege cuvintele și imaginile dumnezeiești din cartea Creației" (Sfântul Leonard Murialdo)

În perioada 25 iunie - 5 iulie 2013, timp de zece zile, copiii din cadrul Centrului de zi "Sfântul Leonardo Murialdo" din Roman, împărțiți în două grupe, clasele I-IV și V-VIII, însoțiți de educatorii și coordonatorul centrului, au trăit o adevărată experiență de bucurie și prietenie, de cunoaștere a naturii, de drumeții și distracție sănătoasă parcurgând cărările munților.

Cazați în două serii la Cabana "Ecolog" din Parcul Natural Cheile Șugăului-Munticelu și înarmați cu mult entuziasm și curaj, cei 46 de voinici au rămas surprinși și plini de admirație față de câtă frumusețe poate să ascundă natura, creație a lui Dumnezeu, încredințată omului pentru a o cunoaște, a o iubi și a trăi respectând-o.

Natura a răsplătit pe deplin efortul și osteneala, prin frumusețea încântătoare a panoramelor, a pajiștilor de flori și verdeață, a apelor cristaline și reci sau a traseelor ascunse printre brazi și stânci și care zi de zi dezvăluiau lucruri noi și nemaivăzute. Dar lucrul cel mai surprinzător și plăcut a fost descoperirea că pe vârful fiecărui munte se afla o cruce, semn al iubirii, al sacrificiului și al prezenței lui Dumnezeu.

A rămas vie în amintirea tuturor crucea care domină vârful Hășmașul Mare (1792 m), bine ancorată și ornată cu o floare de colț, precum și crucea mică și colorată de pe Piatra Singuratică (1608 m) sau crucea simplă și umilă, din lemn, de pe vârful Suhardul Mic (1345 m). Crucea care domină și încoronează Piatra Altarului (1154 m) din Cheile Bicazului (traseu admirat de grup, dar rezervat alpiniștilor experți), rămâne confirmarea faptului că pe cărări de munte ... la umbra crucii te poți opri și odihni, te poți ruga și medita, poți contempla frumusețea creației și simți mai aproape prezența lui Dumnezeu. Drept dovadă este faptul că oamenii au însemnat aceste locuri cu ceea ce unește cerul și pământul și cuprinde într-o îmbrățișare răsăritul și apusul, semn al binecuvântării: crucea.

Activitățile din campus au fost numeroase și multe. Momentele de reflecție și rugăciune au fost alternate cu cântece și voie bună, cu dansuri, glume, farse și jocuri. Au fost momente indimenticabile.

Demnă de consemnat este și acțiune "faptă bună = FB" prin care toți s-au implicat în colectarea și strângerea responsabilă a gunoaielor, a ambalajelor, a resturilor lăsate sau aruncate de persoane iresponsabile.

Întâlnirea cu Constantin Lăcătușu, cel mai mare alpinist român al tuturor timpurilor de faimă internațională, a constituit un prilej pentru a asculta sfaturile și experiența unui om care a ajuns pe cel mai înalt și înalte vârfuri din lume, dar și pentru a cunoaște dragostea și respectul față de natură, față de ceea ce este frumos și ne înconjoară.

Doamne, îți mulțumim pentru această experiență deosebită și unică, păstrează creația ta și ocrotește umanitatea noastră, iar crucea, semnul iubirii tale să ne indice mereu traseul pe care trebuie să-l urmăm și culmea pe care trebuie s-o urcăm și la care trebuie să ajungem.

Pr. Maximilian, CSJ

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iunie - 5 iulie: Iosefinii lui Murialdo: Campus "Pe cărări de munte... la umbra crucii!"


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat