Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XV-a de peste an - C

Trebuie să fim continuatorii operei caritative începute de Isus, Samariteanul milostiv!

Conform unei vechi legende, un călător s-a rătăcit și a ajuns pe un nisip mișcător. Confucius a văzut situația în care se afla omul și a spus: "Este evident că trebuie evitate astfel de locuri". Apoi, Buda, trecând și el pe acolo, văzând eforturile disperate ale omului a spus: "Fie ca problema acestui om să fie o lecție pentru întreaga lume!" După aceea a trecut pe acolo Mohamed. La vederea omului care se afunda tot mai mult în nisipul mișcător, a spus: "Aceasta e voia lui Alah!" La sfârșit a apărut și Isus. El a spus: "Apucă-mă de mână, frate! Te voi ajuta eu să scapi!"

Samaritanul milostiv, despre care vorbește evanghelia de astăzi, este în primul rând Isus Cristos, căci Isus este cel de alt neam, cel venit de sus, cel care din milă și iubire n-a mai răbdat să vadă neamul omenesc muncit de diavol, cel care ne-a mântuit prin jertfa sa de pe cruce. Iar apoi înviind din morți și înălțându-se la cer, l-a trimis pe Duhul Sfânt în Biserica sa, ca prin vinul și untdelemnul sfintelor Scripturi și al sfintelor taine să ne vindece rănile lăsate de tâlharii iadului.

Biserica este casa de oaspeți, unde Isus a orânduit să fie duși toți păcătoșii, toți cei răniți de diavol, toți cei ce doresc să se mântuiască. Slujitorii ei sunt apostolii și urmași lor legitimi, în unire cu toți cei botezați.

Cuvintele "lăsându-l aproape mort" înseamnă că tâlharii nu l-au putut omorî pe om. Trupul i-a devenit muritor, dar sufletul i-a rămas viu. S-a stricat asemănarea cu Dumnezeu, dar a rămas în el chipul lui Dumnezeu, chiar dacă întunecat de păcat, însă în stare de a se îndrepta și înnoi.

Sfânta Liturghie este cea mai mare comoară mântuitoare lăsată de Isus nouă, oamenilor de pe pământ, înainte de patima și moartea sa și înainte de trecerea sa la Tatăl. În cadrul ei găsim tot ce avem nevoie pentru a ne vindeca sufletele rănite și slăbite de păcat: iertarea în liturgia penitențială de la începutul Liturghiei; adevărul în liturgia cuvântului; iubirea în liturgia euharistică; viața veșnică în Împărtășanie.

Urmând exemplul lui Cristos - care s-a dăruit cu totul pe sine însuși pentru a veni într-ajutorul oamenilor care prin neascultare și păcat au părăsit Ierusalimul ceresc și au coborât în Ierihonul pământului, unde stăpânesc tâlharii iadului, care i-au jefuit de bunuri și i-au rănit lăsându-i aproape morți, dar care nu i-au putut omorî, rămânându-le puterea de a se îndrepta și înnoi - urmând exemplul dragostei lui Isus pentru oameni, mulți creștini au devenit și ei "samariteni milostivi" pentru cei din jurul lor. Iată câteva exemple în acest sens:

În viața sfântului Ioan al lui Dumnezeu (1495-1550), un călugăr portughez, pe care o predică a fericitului Ioan de Avila (1500-1569), l-a impresionat, făcându-l ca, în anul 1539, să se dedice total îngrijirii săracilor și bolnavilor. A întemeiat un spital la Granada, în Spania, și a adunat în jurul său oameni animați de același ideal, care au constituit apoi ordinul cunoscut sub numele de "Fatebenefratelli". A strălucit prin caritate, mai ales față de străini și suferinzi, având metode revoluționare de îngrijire a bolnavilor, mai ales a celor bolnavi mintal. În viața acestui sfânt este descrisă o emoționantă întâmplare. Pe când acest sfânt îngrijea cu mare iubire pe cei bolnavi și le bandaja rănile, la un moment dat sfântul Ioan a văzut pe picioarele unui om răni adânci de piroane, care în mod neașteptat au început să strălucească ca o lumină de cristal și să capete aureolă cerească. Uimit de această vedenie, sfântul Ioan a exclamat: "Tu, Doamne Isuse, ești acesta?" "Într-adevăr, eu sunt acesta. De fiecare dată, când tu speli rănile bolnavilor, faci aceasta pentru mine" (cf. Mt 25,40). După aceste cuvinte a dispărut.

La Torino se află așa-numita: "Micuța casă a providenței", în care sunt adăpostiți și astăzi peste 14 mii de oameni sărmani; această casă poate fi considerată chiar un orășel al carității creștine. În urmă cu peste 150 de ani, pe locul aceste case a divinei Providențe, era un teren nefolosit. Cel care a transformat locul acesta într-un oraș al carității creștine a fost sfântul Iosif Cotolengo (1786-1842), tatăl celor sărmani, și modelul sfântului Ioan Bosco (1815-1888), care a întreprins o operă asemănătoare.

Iosif Cotolengo a fost sfințit preot în anul 1810. În anul 1827 a închiriat o casă pentru o femeie sărmană, fără adăpost, care s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii. Acesta a fost începutul unei mari cetăți a carității creștine. Nu avea nici un ban, dar el credea în ajutorul Providenței divine că îl va ajuta pentru a putea construi tot ce va fi necesar pentru cei necăjiți. Slujea pe cei bolnavi ziua și noaptea. Când avea nevoie de bani, îi găsea îndată după ce îi îngrijea pe bolnavi. Pe toate clădirile și în toate sălile; pe toate cărțile și tablourile, la capul patului, pe ziduri și în locurile de recreație, se poate vedea scris și astăzi: "Dumnezeu mă vede!" Acesta era gândul cel mai scump și iaculatoria cea mai îndrăgită. În acea casă totul este gratuit. Medicii prestează munca lor în mod gratuit, mâncarea și toate celelalte necesare pentru menținerea vieții sunt procurate chiar și astăzi în chip minunat de providența divină.

Sfânta Tereza de Calcuta (1910-1997), cea care asemenea lui Isus a fost milostivă cu toți săracii și bolnavii din Calcuta, India, dar și în multe alte locuri de pe glob, deseori le amintea surorilor ei: "Dragi surori! În capelă voi îl adorați pe Isus Cristos, ascuns în tabernacol sub chipul pâinii. Când obligația vă cheamă pe voi din capelă la cei bolnavi în spitale, voi îl lăsați pe Isus Cristos în tabernacol și vă grăbiți spre Isus Cristos, prezent în oamenii bolnavi. Tot ceea ce facem pentru semenii noștri bolnavi, facem pentru Isus Cristos însuși" (cf. Mt 25,40).

Cât de frumos este să auzi că unii dintre credincioșii noștri, vizitează pe oamenii bolnavi și vârstnici, și cu un simplu cuvânt, cu un zâmbet, cu un sfat, cu un mic ajutor, se constituie într-o mare mângâiere pentru cei care sunt chemați să trăiască în suferință. La judecata lui Dumnezeu vor fi fericiți să audă cuvintele lui Cristos: "Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine (Mt 25,35-36). La întrebarea lor: "Când te-am văzut noi străin și te-am primit, sau gol și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut noi bolnav sau în închisoare și am venit la tine? Iar regele, le va răspunde: Adevăr vă spun, tot ce ați făcut unuia dintre aceștia mici care sunt frații mei, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Sfântul Ieronim (342-420) zice că poate fi cineva care uneori să se scuze că din pricina slăbiciunii puterilor lui n-a putut posti, sau din cauza firii sale nervoase n-a putut păzi virtutea răbdării, sau că nu poate săvârși alte fapte bune, dar nimeni nu se poate scuza că n-a putut deprinde virtutea iubirii frățești. Ca să iubești, nu-i nevoie de mușchi puternici, nici de multă sănătate; chiar bolnav fiind sau istovit de puteri, poți iubi.

Într-o școală de la țară, la ora de religie, un copil l-a întrebat pe preot, care le vorbea despre milă, ca despre prima virtute pe care trebuie să o avem că să ne mântuim: "Părinte, dar eu, care sunt sărac și nu am ce dărui, cum să fac eu milostenie? Dacă aș avea și eu mai mulți bani, aș da cu dragă inima". "Fiule, nu asta înseamnă milă. Uite, de exemplu, ieri dimineață, plecând cu treburi, am văzut-o peste drum pe mama ta, ieșind din curte și ajutând până acasă o bătrână ce se ostenea cu o legătură de lemne. Mai târziu am zărit-o îndrumând un călător ce se rătăcise și, chiar dacă nu l-a putut ospăta, un sfat bun și o cană cu apă rece s-au găsit și pentru el. Când vecină de alături a plecat în târg cu treburi, i-a lăsat în grijă copilul cel mic. Spre seară, când doi săteni se certau în drum, a ieșit și, cu vorbe frumoase, i-a împăcat. Vezi tu, acum, ce este milă? Chiar dacă nu ai bani să dai și celorlalți, nimic nu te împiedică să-i ajuți cu atât cât poți. Nu trebuie să dai din buzunar, ci din inimă. Cu un bănuț dăruit, poți cumpără cerul. Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă n-ai acel bănuț, atunci dă un pahar cu apă rece!"

Într-o zi, cu multă vreme în urmă, undeva în Anglia, o tânără femeie înfășurată în niște veșminte zdrențăroase străbătea ulițele unui sătuc, bătând din poartă în poartă și cerând milostenie. Nu prea avea noroc. Mulți îi adresau vorbe de ocară, alții asmuțeau câinii asupra ei. Alții încă îi aruncară în poale doar coji de pâine mucegăită și cartofi stricați. Numai doi bătrânei care locuiau într-o casă micuță de la marginea satului o poftiră în casă pe sărmana femeie. "Șezi un pic de te încălzește", spuse moșul, în vreme ce soția sa pregătea o ulcică de lapte și o felie mare de pâine. În timp ce femeia mânca, cei doi bătrânei o mângâiară cu câteva vorbe bune. În ziua următoare, în acel sat se petrecu un lucru nemaipomenit. Un slujbaș regesc aduse pentru familiile din fiecare casă câte o invitație la palat. Neașteptata invitație tulbură tot satul, iar după-amiază toate familiile, gătite în straiele de sărbătoare, sosiră la castel. Fură duse într-o impunătoare sală de ospețe și fiecăruia i se dădu un loc anume. Când se așezară cu toții, servitorii în livrele începură să servească mâncarea. De îndată, se ridică un murmur de dezaprobare și mânie pe care nimeni nu încerca să le ascundă. În fapt, servitorii puneau sârguincioși pe farfurii coji de cartofi, pietre și coji de pâine mucegăită. Numai în farfuriile celor doi bătrânei, așezați undeva la un colț al mesei, puseră cu politețe rafinate și delicioase feluri de mâncare. Pe neașteptate, în sală intră tânăra femeie cu veșmintele zdrențuite. Cu toții amuțiră. "Ați găsit astăzi tocmai ceea ce mi-ați dat mie ieri". Imediat își scoase hainele nepotrivite cu care era înveșmântată, iar de sub zdrențe au apărut niște straie aurite, presărate cu nestemate. Era însăși regina. "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (cf. Mt 25,40)

"Mergi și fă și tu la fel", a spus Isus Cristos învățătorului în lege. Aceste cuvinte Isus Cristos ni le adresează și nouă tuturor care credem în el. Mergeți și înfăptuiți lucrările de caritate ale samariteanului milostiv! Să fim caritabili! Căci, Domnul Dumnezeu, va fi caritabil cu toți cei care vor fi îndurători cu semenii lor. Isus a spus: "Fericiți cei milostivi, căci ei vor afla milă" (Mt 5, 7).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat