Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Administrarea sacramentului Mirului

În Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău, 129 de candidați au primit sacramentul sfântului Mir prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și ale PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Sfânta Liturghie a fost celebrată duminică, 7 iulie 2013, la ora 11.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături de el pe PS Aurel Percă, pr. Dumitru Gabor, parohul comunității, pr. Isidor Dîscă, decan de Bacău, precum și alți preoți din parohie și de la celelalte parohii vecine.

Cu emoție în suflet, cei 129 de candidați s-u adunat cu multă bucurie în curtea parohiei pentru a-l întâmpina pe PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Entuziasmul se putea citi cu ușurință pe chipurile copiilor și tinerilor care și-au manifestat fericirea de a-i avea în mijlocul lor pe cei doi episcopi.

După momentul primirii episcopilor a urmat procesiunea spre altar. Candidații la sacramentul Mirului, purtând în mâini lumânările care aveau să le amintească - în momentul reînnoirii făgăduințelor de credință de la Botez - că ei sunt chemați să fie noi discipoli care să ducă în lume lumina credinței, aceștia s-au îndreptat împreună cu alaiul de preoți spre altar de unde urmau să primească sacramentul sfântului Mir.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Dumitru Gabor, parohul comunității, le-a urat bun venit celor doi episcopi, precum și tuturor celorlalți preoți prezenți la această celebrare. Totodată, părintele paroh a cerut întregii comunități să se unească în rugăciune pentru ca, prin impunerea mâinilor episcopilor, Duhul Sfânt să reverse asupra candidaților la sacramentul Mirului, harurile sale care să îi ajute să crească în credință.

PS Petru Gherghel și-a manifestat bucuria de a fi prezent în mijlocul comunității pentru ca împreună cu PS Aurel Percă să-l invoce pe Duhul Sfânt, ca el să facă din acești candidați noi discipoli care să poarte în lumea atât de zbuciumată lumina și puterea credinței creștine.

Imediat după proclamarea Evangheliei de către Monseniorul Benone Farcaș (vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, Republica Moldova), cei 129 de candidați au fost prezentați episcopului, declarându-se vrednicia lor de a fi admiși la primirea sacramentului sfântului Mir.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Aurel Percă. Acesta a luat alături de el șapte copii care l-au ajutat să facă înțeles misterul care are loc prin primirea sacramentului Mirului. Episcopul a precizat că prin Botez a început marea lucrare a lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi. Prin acest sacrament am devenit cu toții copii ai lui Dumnezeu. La primirea sacramentului Mirului lucrarea aceasta este desăvârșită. Pentru aceasta este nevoie de toate darurile pe care Duhul Sfânt le revarsă a supra noastră, a tuturor. Avem nevoie de aceste daruri pentru a cunoaște viața noastră. Așa cum Duhul Sfânt a coborât la Rusalii asupra apostolilor adunați în Cenacol, tot așa Duhul Sfânt coboară asupra noastră pentru a face din noi ucenici. Ni se cere să fim colaboratori fideli ai Duhului Sfânt pentru ca darurile sale să aducă rod bogat în viața noastră. Cu ajutorul Duhului Sfânt devenim martori credibili ai credinței noastre. Preasfințitul le-a adus în atenție tuturor celor prezenți modelul de apostolat al episcopului martir Anton Durcovici care și-a păstrat fidelitatea față de Dumnezeu și față de Biserică colaborând la lucrarea Duhului Sfânt. În încheiere, Preasfințitul i-a îndemnat pe toți să-și îndrepte rugăciunile spre Duhul Sfânt ca el să îi întărească în mărturisirea credinței pentru a fi buni creștini mărturisitori fără frică ai credinței primite la Botez.

După cuvântul de învățătură a urmat invocarea Duhului Sfânt ca el să coboare asupra candidaților la sacramentul Mirului și să-i întărească cu harul său. A urmat apoi ungerea cu sfântul Mir. Candidații însoțiți de nașii lor s-au apropiat de episcop pentru a primii pecetea de neșters a revărsării Duhului Sfânt asupra lor.

Celebrarea a continuat cu liturgia euharistică.

La sfârșitul celebrării sfintei Liturghii, părintele paroh le-a mulțumit episcopilor care au binevoit de a fi prezenți la această celebrare și pentru că prin rugăciunea lor Duhul Sfânt a coborât asupra acestor copii și tineri. Totodată părintele paroh le-a mulțumit tuturor celor care au făcut ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă. Mulțumirile sale s-au adăugat mulțumirilor rostite de o candidată la sacramentul Mirului care, în numele tuturor, și-a arătat recunoștința pentru darurile primite de la Duhul Sfânt prin mâinile episcopilor. Li s-au adus mulțumiri părinților vicari, doamnelor profesoare și surorilor care s-au ocupat de pregătirea candidaților, ca ei să conștientizeze tot mai mult misterul la care au fost făcuți părtași. De asemenea, s-au adus mulțumiri corului și domnului dascăl care prin cântarea lor au făcut ca această sărbătoare să fie una de neuitat pentru cei 129 de copii și tineri.

În salutul de final, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe cei 129 de candidați să păstreze aprinsă în inima lor lumina credinței, pe care să o poarte cu ei în familiile și mijlocul cunoscuților pentru a face cunoscut misterul mântuirii a care suntem chemați cu toții.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 iulie: Bacău "Fericitul Ieremia": Administrarea sacramentului Mirului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat