Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Rio: Pașii unei aventuri

Ziua Mondială a Tineretului, desfășurată în perioada 23-28 iulie 2013, a reunit peste 3,7 milioane de tineri la celebrările finale. La picioarele maiestoasei statui a lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro și străjuiți de întinsele litoraluri ale Oceanului Pacific tinerii au participat la o adevărată sărbătoarea a credinței în spirit brazilian, însă cu o deschidere mondială. Prezența papei Francisc a dat consistență și culoare acestei întâlniri, în care Sfântul Părinte nu a ezitat să le propună tinerilor, cu insistență, să fie misionari în lumea de azi.

Au participat la acest eveniment mondial tineri de pe cele cinci continente și reprezentând 176 țări printre care și România. Tinerii români, proveniți din opt dieceze și eparhii catolice din România, au fost însoțiți de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, președintele Comisiei pentru tineret în cadrul Conferinței Episcopilor din România, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Au fost prezenți și șase preoți, romano-catolici și greco-catolici.

Marți, 23 iulie 2013, pe plaja Copacabana, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a 28-a Zi Mondiale a Tineretului și sfânta Liturghie, prezidată de ÎPS Orani Joao Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro. Scena a fost dominată de o cruce albastră a fost luminată de culorile steagului brazilian. Crucea și icoana, însemne ale Zilei Mondiale a Tineretului, au fost primite în tăcere de peste 600.000 de tineri, fiind aduse în procesiune de tineri din cele cinci continente. Înainte de Liturghie au fost rugăciuni pentru tinerii șomeri, pentru victimele incendiului de la clubul de noapte brazilian, pentru copiii străzii uciși la biserica La Candelaria, precum și pentru tânăra ce a murit într-un accident de mașină în Guineea Franceză, pe când era în drum spre ZMT.

În cuvântul de învățătură arhiepiscopul de Rio de Janeiro a subliniat: "În această săptămână Rio a devenit centrul Bisericii, inima ei tânără și totodată vibrantă [...] Ați venit din toate părțile lumii pentru a vă împărtăși credința și bucuria de a fi discipoli și misionari în toate neamurile. Entuziasmul tineresc se vede pretutindeni pe fețele voastre, ale celor care doresc să unească mărturia despre o viață creștină autentică cu dimensiunea socială a Evangheliei. [...] Suntem chemați să fim agenți pentru o lume înnoită. Sunt sigur că veți face aceasta în orașele și țările voastre. Lumea are nevoie de tineri ca voi".

În zilele ce au urmat, 24, 25 și 26 iulie, programul tinerilor din România a cuprins dimineața catehezele iar după prânz participarea la Festivalul Tineretului. În Rio de Janeiro, tinerii din România au fost găzduiți în familii în Parohia Sao Conrado unde au avut loc și catehezele în limba română susținute de PS Virgil Bercea.

Miercuri, 24 iulie 2013, a avut loc prima cateheză cu tema "Sete de speranță, sete de Dumnezeu". Preasfințitul Virgil a oferit tinerilor exemplul episcopilor martiri, subliniind faptul că ,,în ei nu a fost nici un dram de ură, ei erau mai liberi decât gardienii lor, sperând că îl vor vedea pe Dumnezeu". Tinerii au primit câteva întrebări la care au fost invitați să reflecteze: "Știu să trăiesc speranța cu adevărat?, Cât de mult îmi place să stau singur? Cât de mult îmi place să stau în compania lui Isus?". Preasfințitul a continuat "Este foarte important ca un tânăr să aibă un ideal, însă nu trebuie ca acesta să se rezume doar la locul de muncă, la ceea ce îmi doresc, cât de a face lucrurile bine. În tinerețe episcopii amintiți nu s-au gândit că la vârste înaintate vor muri în închisoare, dar au avut un ideal care l-a avut în centru pe Cristos. Fiecare zi este începutul unei speranțe și al unui ideal". În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată în rit bizantin de PS Virgil Bercea.

După-amiază tinerii au avut posibilitatea să fie prezenți la momente culturale și religioase, să viziteze obiective culturale și religioase. O parte din tinerii români au participat la Întâlnirea Forumului Acțiunii Catolice, la biserica "Sfânta Fecioară de Lourdes", alături de tineri din Argentina, Italia, Venezuela și Columbia. Seara, tinerii români au petrecut-o alături de tinerii italieni la Sărbătoarea italienilor, care s-a desfășurat la stadionul Maracanazinio.

Joi, 25 iulie 2013 s-au alăturat grupului de tineri și PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj -Gherla, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și dl. Marian Popescu, consulul român în Brasilia. Tema celei de-a doua cateheză a fost "Ucenici ai lui Cristos". Preasfințitul Virgil a evidențiat faptul că toți suntem chemați de Cristos, și ne-a dat ca exemplu ucenicii care au lăsat totul. "Chemarea se bazează pe iubire, Domnul crede în noi ne cheamă pe nume (...) Când am auzit chemarea lui Dumnezeu? Eu cum îi răspund? (...) A ne trăi credința nu este o filozofie, este un stil de viață". După cateheză a urmat sfânta Liturghie celebrată în rit latin de PS Anton Coșa.

După-amiază tinerii au avut posibilitatea de a continua drumul pe care și l-au propus la începutul săptămânii, în descoperirea și cunoașterea orașului Rio și a culturii braziliene. Spre seară plaja Copacabana a găzduit peste un milion de tineri care au venit pentru a-l saluta pe papa Francisc. Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor "Sunteți așa de mulți! Veniți din toate continentele! Sunteți adesea departe unii de alții nu numai geografic, ci și din punctul de vedere existențial, cultural, social, uman. Dar astăzi sunteți aici, ba chiar astăzi suntem aici, împreună, uniți pentru a împărtăși credința și bucuria întâlnirii cu Cristos, a faptului de a fi discipolii săi".

Vineri, 26 iulie 2013, tinerii din România au participant la ultima cateheză cu tema "A merge și a fi misionar". PS Virgil Bercea a încurajat tinerii spunându-le: ,,Toți suntem chemați și trimiși să fim ucenici în lume ai lui Cristos". Sfânta Liturghie a urmat după cateheză și a fost celebrată în rit bizantin de PS Florentin Crihălmeanu.

După prânz tinerii s-au îndreptat spre Copacabana pentru a participa la Calea Crucii. Sfântul Părinte, în cuvântul adresat tinerilor, a menționat: ,,Am venit aici astăzi pentru a-l însoți pe Isus de-a lungul drumului său de durere și de iubire, drumul crucii, care este unul din momentele forte ale Zilei Mondiale a Tineretului. La sfârșitul Anului Sfânt al Răscumpărării, fericitul Ioan Paul al II-lea a voit să încredințeze crucea vouă, tinerilor, spunându-vă: «Duceți-o în lume ca semn al iubirii lui Isus față de omenire și vestiți tuturor că numai în Cristos mort și înviat este mântuire și răscumpărare» (Cuvinte adresate tinerilor [22 aprilie 1984]). La finalul predicii, papa Francisc le-a spus tinerilor: "Dragi tineri, la crucea lui Cristos să ducem bucuriile noastre, suferințele noastre, insuccesele noastre; vom găsi o Inimă deschisă care ne înțelege, ne iartă ne iubește și ne cere să purtăm această iubire în viața noastră, să iubim pe orice frate și soră tot cu această iubire".

Sâmbătă, 27 iulie 2013 după celebrarea sfintei Liturghii în Parohia Sao Conrado, tinerii din România au vizitat rezervația naturală Tijuca de pe înălțimile căreia s-au putut admira întreg orașul Rio de Janeiro. Aproape toată săptămâna în care au fost prezenți pelerinii la Rio a plouat. Acest lucru i-a făcut pe organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului să schimbe locul veghii de rugăciune de sâmbătă noaptea și a Liturghiei de duminică de pe Campus Fidei pe Copacabana. La Veghea de rugăciune au participat aproximativ două milioane de tinerii de pe cele cinci continente. Momentul de rugăciune a cuprins liturgia cuvântului, mărturii de credință ale unor tinerii care de-a lungul vieții s-au confruntat cu vicii, procesiunea cu sfântul Sacrament și adorația euharistică. În discursul său papa Francisc a prezentat trei imagini care pot ajuta tinerii să înțeleagă ce înseamnă a fi discipol misionar: prima imagine, câmpul ca loc în care se seamănă, a amintit de parabola în care Isus vorbește despre un semănător și îi roagă pe tineri: "Vă rog, lăsați ca Isus Cristos și cuvântul său să intre în viața voastră, lăsați să intre sămânța cuvântului lui Dumnezeu, lăsați-o să încolțească, lăsați-o să crească". A doua imagine, câmpul ca loc de antrenament: "Isus ne cere să-l urmăm toată viața, ne cere să fim discipolii săi, să jucăm în echipa sa... Ce face un jucător atunci când este chemat să facă parte dintr-o echipă? Trebuie să se antreneze, să se antreneze mult. Isus ne oferă mai mult decât Cupa Mondială! Isus ne oferă posibilitatea unei vieți rodnice și fericite, un viitor cu el, care nu avea sfârșit, în viața veșnică". A treia imagine propusă a fost câmpul ca șantier: "Tinere și tineri, vă rog nu stați la coada istoriei. Fiți protagoniști. Jucați în înaintare. Alergați înainte, Construiți o lume mai bună. O lume de frați, o lume de dreptate, de iubire, de pace, de fraternitate, de solidaritate... Inima ta, inimă tânără, dorește să construiască o lume mai bună... Vouă vă cer să fiți protagoniști ai acestei schimbări. Continuați să depășiți apatia și să oferiți un răspuns creștin la neliniștile sociale și politice care apar în diferite părți ale lumii. Vă cer să fiți constructori ai viitorului, să porniți la lucru pentru o lume mai bună... Dragi prieteni, nu uitați: voi sunteți câmpul credinței. Voi sunteți atleții lui Cristos. Voi sunteți constructorii unei Biserici mai frumoase și a unei lumi mai bune".

Duminică, 28 iulie 2013, la sfânta Liturghie de încheiere a ZMT pe plaja Copacabana au participat 3,7 milioane de persoane. La cuvântul de învățătură Sfântul Părinte a sintetizat în trei cuvinte mesajul său: "Mergeți, fără frică, pentru a sluji". Urmând aceste cuvinte, acela care evanghelizează este evanghelizat, acela care transmite bucuria credinței, primește mai multă bucurie. "Dragi tineri, întorcându-vă la casele voastre, nu vă fie frică să fiți generoși cu Cristos, să mărturisiți Evanghelia sa... Isus Cristos se bazează pe voi! Biserica se bazează pe voi! Papa se bazează pe voi! Mama lui Isus și Mama noastră, să vă însoțească mereu cu duioșia sa: Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele".

În după-amiaza zilei, papa Francisc s-a întâlnit cu voluntarii internaționali printre care și cele două voluntare din România. Papa Francisc s-a adresat acestora astfel: "Vă cer să fiți revoluționari, vă cer să mergeți împotriva curentului; da, în asta vă cer să vă răzvrătiți împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteți în stare să vă asumați responsabilități, crede că voi nu sunteți capabili să iubiți cu adevărat. Eu am încredere în voi tinerii și mă rog pentru voi. Să aveți curajul de «a merge împotriva curentului». Și să aveți și curajul să fiți fericiți".

Ceremonia de rămas bun a Sfântului Părinte s-a desfășurat la aeroport. În discursul final papa Francisc s-a adresat tinerilor astfel: "Dumnezeu să vă binecuvânteze (pe tineri) pentru o așa de frumoasă mărturie de vie, profundă și fericită participare în aceste zile! Mulți dintre voi ați venit în acest pelerinaj ca discipoli; nu am nici o îndoială că acum pleacă toți ca misionari. Cu mărturia voastră de bucurie și de slujire faceți să înflorească civilizația iubirii. Demonstrați cu viața că merită să vă oferiți pentru idealuri mari, să valorizați demnitatea oricărei ființe umane și să vă bazați pe Cristos și pe Evanghelia sa".

Ne dorim ca această experiență trăită la Ziua Mondială a Tineretului Rio 2013 să se reflecte în viața de zi cu zi și a tinerilor români și în sufletul fiecăruia să se nască dorința de a merge spre periferiile existențiale și a le ilumina cu lumina credinței, răspunzând astfel îndemnului Papei Francisc, de a fi constructori ai viitorului, de a porni la lucru pentru o lume mai bună: "Mergeți, fără teamă, pentru a sluji!"

Adriana Ianuș & Codruța Fernea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-28 iulie: ZMT Rio: Pașii unei aventuri


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat