Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Campus itinerant în munți

În perioada 29 iulie - 5 august 2013, Provincia Fraților Minori Conventuali din România a organizat un campus itinerant în munți, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, la care au participat 19 tineri, o doamnă din Slovenia și cei doi părinți animatori: pr. Ioan Butacu și pr. Matei Senteș.

Ne-am adunat cu toți duminică seară la Curia Provincială din Bacău. Adunați toți am început să ne cunoaștem, am împărțit alimentele de care aveam nevoie pe traseu și am plecat la drum.

La ora 1.00 noaptea am plecat cu un microbuz din Bacău spre Avrig (SB), mai exact spre Poiana Neamțului. Ajunși acolo, cu rucsacul pe spate, am plecat la drum. Începutul traseului părea să fie unul ușor deoarece a fost un traseu prin pădure. Cu chiu cu vai am ajuns la Cabana Bârcaciu. Aici am celebrat sfânta Liturghie și am pregătit prânzul. După prânz am avut puțin timp de odihnă după care am pornit din nou la drum spre Cabana Negoiu. A fost cel mai frumos traseu, întrucât drumul a fost drept și am putut vedea peisajele minunate. Ajunși la cabana Negoiu, am început să pregătim cina și să instalăm corturile.

A doua zi, trezirea a fost puțin cam grea, dar, înflăcărați de a ajunge cât mai sus, ne-am strâns corturile, am luat micul-dejun și am pornit spre vârful Negoiu (2535 m). Peisaje minunate, aer curat, chipuri vesele, însă un traseu destul de stâncos. Odată ajunși sus pe vârf am fost entuziasmați de priveliștea din jur. Totodată am fost învăluiți de ceața miraculoasă. A urmat sfânta Liturghie, prânzul și am continuat călătoria noastră spre refugiul Călțun. Ajunși acolo totul a fost frumos și bine până când vântul, frigul și ceața și-au făcut apariția, dar voia bună, bucuria și unitatea dintre noi nu au dispărut. Ziua s-a încheiat cu Liturgia Orelor.

Miercuri dimineață ne așteptam să fie o zi cu soare, dar nu prea a fost așa. Am fost nevoiți să rămânem tot la acel refugiu. Aici s-au alternat momente de veselie cu momente de rugăciune pentru toți oamenii de bunăvoință, pentru familiile noastre, pentru binefăcători și pentru reușita acestui campus. Ne-am pus la somn cu gândul că soarele va apărea și pe "strada" noastră.

Ne-am trezit cu mult entuziasm întrucât soarele strălucea cu multă putere și eram bucuroși că putem pleca de la acel refugiu. Am plecat spre Bâlea Lac, unde am admirat Transfăgărășanul. După pauza de prânz a urmat un traseu destul de lung și epuizant, înaintând spre Portița Arpașului. Acolo am pregătit cina și am recitat sfântul Rozariu.

În următoarea zi, după ce l-am lăudat pe Dumnezeu prin rugăciunea "Laudelor", am servit micul dejun, ne-am echipat și am pornit la drum. Nici nu am început bine să urcăm, că deja caprele negre și-au făcut apariția. Pe drum era multă voie bună, veselie, iar munții răsunau de cântările noastre. Ajunși la Cabana Podragu eram în dilemă de a continua drumul sau de a campa, dar am decis că ar fi mai bine să ne oprim. Aici am celebrat sfânta Liturghie și am putut adora pe Isus prezent în sfânta Euharistie, mulțumindu-i pentru tot ajutorul oferit în acest campus.

Dis-de-dimineață, am luat micul dejun în fugă și am pornit spre Viștea Mare. Cu capul printre nori, urcam pe acoperișul României. Vântul, ceața și norii au fost o încercare grea, deoarece nu puteam vedea bine traseul, împiedicându-ne de a admira priveliștea. Am ajuns cu greu pe Viștea Mare, unde am lăsat bagajele pentru a continua traseul mai ușor către vârful Moldoveanu (2544 m). În sfârșit, moldovenii au ajuns pe Moldoveanu. După atingerea țelului nostru, ne-am întors spre casă pe ruta Victoria - Făgăraș. Seara ajunși în Făgăraș ne-am cazat la mănăstirea franciscană din oraș.

Duminică dimineață am participat cu toții la sfânta Liturghie împreună cu comunitatea catolică din Făgăraș. După-amiază am continuat ziua cu jocuri, multă voie bună și în special cu bucuria în suflete de a fi împreună. Seara ne-am îndreptat spre Brașov.

După o noapte lungă petrecută în gara Brașov (din cauza lipsei de transport, am fost nevoiți să dormim în gară) am plecat spre Bacău. Am ajuns în Bacău, mai exact la Curia Provincială, în jurul orei 10.00, obosiți, dar fericiți. Aici făcând bilanțul final, fiecare dintre noi și-a exprimat experiența trăită în aceste zile.

Iată câteva impresii ale tinerilor:

"În aceste zile am experimentat toate tipurile de emoții și sentimente: foame, frig, bucurie, încredere și mai ales unitate. Urcarea pe munte m-a apropiat mai mult de Dumnezeu, l-am simțit aproape" (Monica - Luizi-Călugăra, Bacău).

"Pentru mine a fost o experiență extraordinară, sunt foarte bucuroasă că am putut veni cu voi. M-am simțit ca o mamă îngrijită de copiii ei" (Doamna Majda - Slovenia).

"La început m-am temut că nu mă voi putea descurca cu bagajul, dar totul a fost bine. Am experimentat sentimentul de bucurie ajutând pe ceilalți atunci când aveau nevoie" (Ciprian - Luizi-Călugăra, Bacău).

"Îmi pare bine că am reușit să-i cunosc pe toți din acest campus și mă bucur că am putut asculta diferite experiențe" (Ioana - Săbăoani, Neamț)

"Mi-au plăcut toate momentele, mai ales momentele de rugăciune. Nu puteam să cred că urc cu adevărat muntele. «Mi-am depășit limitele!»" (Alina - Luizi-Călugăra, Bacău)

"Am încercat zilele astea să iau de la toți câte ceva din calitățile fiecăruia. Am simțit experiența sacrului, prezența lui Dumnezeu în nori, în vânt, în cei din jurul meu. Aceste zile petrecute împreună m-au pregătit pentru experiența de noviciat. Vreau să rezum tot printr-un singur cuvânt: curaj" (Cornel - Prăjești, Bacău)

"Frica de pe vârful Negoiu mi-a demonstrat că viața se ține într-un singur fir de păr. Nimic nu e sigur pe munte, la fel ca și în viață" (Marius - Mărgineni, Bacău).

Am încheiat acest campus cu Ora Medie și cu binecuvântarea oferită de părintele provincial Emilian Cătălin.

Fără ajutorul bunului Dumnezeu, al binefăcătorilor și al organizatorilor acestui campus nu am fi trăit aceste momente deosebite. Pentru toți și pentru toate un sincer "Mulțumesc"!

Totul s-a încheiat cu speranța revederii și cu bucuria unei noi experiențe.

Gabriel Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iulie - 5 august: Bacău: Campus itinerant în munți


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat