Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Boghicea și Slobozia: Campusuri de vară despre credință

Comunitatea din Boghicea (filială a Parohiei Slobozia) a organizat, în perioada 24-28 iulie 2013, campusul de vară pentru copii și tineri cu tema "Tari în credință". Au participat în jur de 90 de copii atât catolici cât și ortodocși. Tot cu aceeași temă, în perioada 31 iulie - 4 august 2013, s-a desfășurat și campusul din comunitatea Slobozia la care au participat în jur de 75 de copii, la fel, ortodocși și catolici.

Boghicea

Cu toții s-au bucurat de momente de divertisment, voie bună, cântece, jocuri, bansuri, dar și de momente de încărcătură spirituală. Toate acestea s-au desfășurat în incinta bisericii catolice "Preasfânta Inimă a lui Isus". În fiecare zi la sfânta Liturghie de la ora 9.00 copiii au fost îndrumați de părintele Cornel Berea, misionar verbit, să pătrundă mai ușor cu mintea și cu sufletul în tema acestui campus.

De asemenea, au avut ocazia să participe cu toții, copii, tineri și nu în ultimul rând mulțimea de credincioși care i-au urmărit cu atenție în diferitele activități, la sfintele sacramente: Spovadă și Împărtășanie, fapt ce s-a evidențiat foarte mult la Liturghia de încheiere de duminică, 28 iulie, un lucru care ne-a îmbucurat pe toți, mai ales pe preoții: pr. paroh Adrian Ciobanu și pr. Cornel, dar și pe noi, surorile: Teresia Wini și Daniela Balint, care i-am însoțit pe parcursul întregului campus.

Un lucru care pe mine personal m-a surprins plăcut a fost și faptul că atunci când i-am întrebat pe copii: "Ce v-a plăcut mai mult din acest campus?", cei mai mulți dintre ei au răspuns: "Cateheza". În fiecare după-amiază copiii au vizionat câte un episod din viața lui Isus, cu exemple de credință sau necredință din partea unor personaje după care urma reflecția interactivă cu ei. I-am văzut într-adevăr foarte atenți și de acest lucru au dat dovadă fie prin răspunsurile lor, fie prin îndeplinirea unor sarcini pe care apoi le-au redat în scris pe lucrările realizate cu ajutorul tinerilor animatori în prima parte a zilei.

Pe parcursul campusului au fost și diferite ocazii pentru a sta și a ne bucura împreună cât mai multe persoane de toate vârstele. Menționăm vizionarea unui film vineri seara în curtea bisericii, focul de tabără pregătit de tineri la marginea satului și bineînțeles momentul culminant a fost cel de duminică la sfânta Liturghie după care a urmat un program artistic pregătit de copii și tineri cu dansuri, scenete, paradă a costumelor din material reciclabil realizate de tinere talentate și creative și bineînțeles multă voie bună. La sfârșit toată lumea s-a bucurat de o gustare de sarmale și cozonac pregătită de câteva gospodine.

Totul s-a putut desfășura mulțumită sprijinului acordat din partea Primăriei Boghicea care a sponsorizat în bună parte acest campus, dar și diferitelor persoane care s-au mobilizat și au oferit după posibilitățile lor: suc, biscuiți, vitamine, mere și chiar și ceva bănuți.

Nu putem să nu-i mulțumim bunului Dumnezeu pentru astfel de momente, unice pentru comunitatea din Boghicea, și să-l rugăm în continuare să păstreze mereu vie în sufletul fiecăruia dorința de a fi împreună, de a colabora unii cu alții și de a promova ceea ce este bun, sănătos pentru sufletul omului și plăcut în fața Domnului.

Dumnezeu să ne ajute cu harul său!

Slobozia

Și aici am rămas uimită de atenția și interesul copiilor de a învăța lucruri noi. Cu ajutorul tinerilor animatori care s-au străduit să-i îndrume și să-i însoțească cât mai frumos pe parcursul acestor zile ei au învățat să danseze, să se joace împreună, să confecționeze diferite lucrări manuale, să lucreze în echipă, să se ajute reciproc și să participe cât mai activ la sfânta Liturghie. Am putut vedea cât de entuziaști erau să învețe cântece noi și s-au descoperit și câteva talente.

Îndrumați și aici de părintele Cornel Berea la sfânta Liturghie de seară, au avut ocazia să pătrundă într-un mod foarte simpatic în tema acestui campus. Părintele s-a folosit de lucrările realizate de ei la ateliere nu numai ca să le pună în valoare dar și să-i ajute să găsească în ele o semnificație deosebită și o legătură puternică cu credința punând accent pe trei verbe: a primi, a trăi și a mărturisi credința.

Un moment foarte așteptat pentru copii a fost cel al căutării comorii care a avut loc în ziua de sâmbătă. Copiii ne-au surprins prin dorința lor arzătoare de a căuta comoara. Nu a fost simplu, au căutat mai bine de patru ore prin soare, și deși erau obosiți nu s-au lăsat bătuți până ce nu au găsit-o. Acest lucru s-a dovedit și la Boghicea și-i felicităm pe cei care au găsit-o.

Au fost momente de mare bucurie pentru întreaga comunitate din Slobozia, mai ales în ziua de duminică, 4 august la sfânta Liturghie de la ora 11.00, la care au fost prezenți trei preoți: părintele paroh, pr. Cornel și pr. Gheorghe Iordache (tot verbit). Copiii și tinerii au animat în mod deosebit această sfântă Liturghie cu cântări alese si cu diferite instrumente (fiind prezentă și o familie din Timișoara cu opt copii care majoritatea cântau și sunau din instrumente). Și aici au participat cât mai mulți la sfintele sacramente, lucru care ne-a îmbucurat foarte mult. După sfânta Liturghie copiii și tinerii au pregătit pentru toată lumea un program artistic: cântece, dansuri, scenete si alte surprize cu care au reușit să-i încânte pe toți. A urmat apoi o agapă fraternă pregătită de părintele paroh. În ochii tuturor se putea vedea emoții, mulțumire și prețuire pentru aceste momente speciale.

Ar fi mult mai multe lucruri frumoase de spus însă mă opresc aici nu înainte de a evidenția lucrările realizate de tineri: la Boghicea "barca", iar la Slobozia "Biserica parohială «Sfinții Petru și Paul» în miniatură", lucrări care apoi au fost dăruite părintelui paroh.

Mulțumim din suflet tuturor celor ce ne-au fost alături și ne-au ajutat.

Dumnezeu să-i răsplătească pe fiecare în parte!

Sora Daniela Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-28 iulie și 31 iulie - 4 august: Boghicea și Slobozia: Campusuri de vară despre credință


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat