Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Conferirea sfântului Mir

Zile frumoase se anunțau la începutul verii pentru comunitatea din Luizi-Călugăra: primiții, mir, campusuri, un proiect pentru o biserică nouă. Iar una dintre ele s-a transformat într-o sărbătoare cum rar ne este dat să avem, mai exact, odată la trei ani. Conferirea sfântului sacrament al Confirmațiunii a avut loc anul acesta, la 28 iulie 2013, o zi călduroasă și însorită. Într-o nouă zi de Rusalii, Duhul Sfânt a coborât asupra celor 176 de copii și tineri temeinic pregătiți pentru acest moment.

Pregătirea candidaților a început încă din luna aprilie, care, împărțiți în grupuri mai mici, dar având ca responsabili preoții din comunitatea noastră cât și surorile franciscane, ajutați și de animatori, au reușit să parcurgă cu succes întrebările propuse în catehism. După examenul final, părintele paroh Daniel-Anton Lucaci le-a dat acordul de a continua pregătirea pentru primirea sfântului Mir.

Ziua mult așteptată atât de comunitatea noastră, dar mai ales de candidați a început devreme, fiecare gospodină și-a pus la dispoziție tot ce avea mai frumos în casă pentru a împodobi cât mai frumos strada pe care urmau să vină episcopii. Întâmpinați de autoritățile locale la intrarea în comună, aceștia au ajuns în jurul orei 10 în fața bisericii, unde au fost încântați de atmosfera de sărbătoare inspirată de costumele naționale. La îndemnul părintelui paroh, toate costumele naționale din comună au fost îmbrăcate. Și cum se putea altfel când nu unu, ci trei episcopi, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Sebastiano Dho, episcop emerit de Alba (Italia), ne-au călcat pragul.

Liturghia propriu-zisă a conferirii Mirului a început la ora 10.30 cu o lungă procesiune formată din numeroșii candidați purtând costume naționale, un număr mare de preoți, împreună cu părintele provincial Emilian Cătălin și părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, și cei trei episcopi. Biserica frumos împodobită și cântecele frumos animate au făcut căldură și aglomerația din biserică să fie doar detalii. De buna pregătire a copiilor și tinerilor ce urmau a fi confirmați s-a convins și PS Aurel Percă când, în cadrul predicii, șapte dintre candidați au fost invitați la altar pentru a-și reprezenta colegii și prietenii. Atât ei, cât și restul candidaților și-au demonstrat cunoștințele, Preasfințitul fiind plăcut impresionat. Povestioara cu care a fost încheiată predica a stârnit zâmbete tuturor: avem două urechi ca să auzim mult și o singură gură ca să vorbim puțin.

După reînnoirea făgăduințelor de la sfântul Botez cei trei episcopi au uns cu ulei sfințit pe cei 176 copii și tineri. Sărbătoarea a continuat într-o atmosferă plăcută, emoțiile candidaților trecuseră, pe chipurile lor se putea vedea un zâmbet cald, iar în biserică se simțea un parfum plăcut.

La încheierea sfintei Liturghii s-au adus mulțumiri în primul rând lui Dumnezeu, apoi Preasfințiților, apoi tuturor celor care au avut o contribuție la această sărbătoare frumoasă. Sperăm ca ea să nu fie uitată prea curând, noii mărturisitori ai credinței creștine să folosească darurile primite de la Duhul Sfânt și să devină cu adevărat acei martori ai lui Cristos de care lumea de astăzi are nevoie. Domnul să îi binecuvânteze pe ei, dar și pe noi toți!

Pace și bine!

Monica-Alina Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: Luizi-Călugăra: Conferirea sfântului Mir


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat