Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Campusul pentru tinerii de liceu "Tinerețea fericitului papă Ioan Paul al II-lea"

În perioada 17-23 iulie 2013, un grup de 15 tineri de liceu din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, însoțit de părintele Marcelin Blaj, a participat la campusul pentru tineri organizat la Sighetu Marmatiei, care a avut ca temă "Tinerețea fericitului papă Ioan Paul al II-lea", fiind ca o încheiere a unui an de cateheză.

Plecarea din gara a avut loc miercuri, 17 iulie, la ora 6.00 dimineața, urmând apoi un drum de 16 ore cu trenul. Drumul a fost pe cât de lung, pe atât de interesant și distractiv, ocazie cu care tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine și să-și facă planuri pentru zilele ce aveau să urmeze. Buna dispoziție și dorința de cunoaștere au acaparat fiecare clipă.

Cei 15 tineri, însoțiți de părintele Marcelin, au ajuns la ora 22.00 în gara din Sighet, unde au fost întâmpinați de părintele Eugen Giurgică, OFMCap., de la oratoriul capucin din Sighet, și conduși apoi la locul unde aveau să-și petreacă împreună următoarele șase zile.

Ziua ce a urmat a fost una de acomodare, din care nu au lipsit însă provocările. Tinerii au fost împărțiți în două echipe, aleatoriu, astfel încât fiecare echipă urma să pregătească mâncarea pentru toți ceilalți în zilele ce urmau. Însoțiți de părintele Marcelin, aceștia mergeau la cumpărături în fiecare zi, pentru a-și procura alimentele necesare pregătirii mâncării. Astfel, fiecare dintre cei 15 tineri, dar și părintele Marcelin, a reușit să-și arate abilitățile culinare și și-a dezvoltat spiritul de lucru în echipa, dar și calitățile de lider, răbdarea și ascultarea.

Fiecare zi a început cu sfânta Liturghie, celebrată în capela oratoriului de către părintele Marcelin, însoțit o dată și de părintele de la oratoriu, excepție făcând ziua de duminică, 21 iulie, când cu toții au fost la biserica greco-catolică din oraș, unde au avut ocazia de a vedea cum se celebrează o Liturghie în rit bizantin.

Astfel, distracția a fost îmbinată cu creșterea sufletească, susținută de sfânta Liturghie și de asemenea de momentele de cateheză legate de tinerețea fericitului papă Ioan Paul al II-lea. Tinerețea, curajul și speranța au fost unele dintre principalele valori cultivate în zile de campus.

Au urmat și multe momente de cunoaștere, de destindere și de dezvoltare personală, cum ar fi ieșiri și plimbări prin împrejurimi, fiecare dintre participanți având ocazia să împărtășească propriile experiențe, probleme și confruntări pe care le are un tânăr în lumea contemporană. În acest fel, cu toții au învățat ceva nou, au înteles ca nu sunt singurii care trec prin anumite încercări și au legat prietenii foarte strânse cu ceilalți.

În zilele în care s-a desfășurat campusul, tinerii au vizitat multe obiective culturale și religioase, cum ar fi Memorialul Durerii, unde au văzut câți martiri au suferit pentru credința lor în Dumnezeu, Cimitirul Sărăcilor, Mănăstirea Bârsana și Mănăstirea Peri, Cimitirul Vesel de la Săpânța, precum și Muzeul Satul Maramureșan, locuri unde aceștia și-au întărit credința și au prins curaj pentru a duce o viață plăcută Domnului în continuare.

Emma Șleghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-23 iulie: Iași "Sfânta Tereza": Campusul pentru tinerii de liceu "Tinerețea fericitului papă Ioan Paul al II-lea"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat