Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Inaugurarea Complexului Balnear în aer liber

La Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală din cadrul Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor" din Barticești, jud. Neamț, a fost sfințit și inaugurat miercuri, 31 iulie 2013, un complex balnear în aer liber, care vine în completarea serviciilor medicale asigurate în interior.

Să ne amintim...

Unele lucruri se uită pentru ca să facă loc altora, noi. Altele se uită pentru că amintirea doare. Iar altele, dintr-o firească înclinare a naturii umane în relațiile cu semenii noștri, fiindcă lucrul cel mai greu de acceptat este recunoștința față de înaintași și admirația față de cei care aici și acum duc mai departe ideea, munca și sacrificiul lor în folosul tuturor. Vă amintiți? Vineri, 16 septembrie 2011, a fost inaugurat și sfințit Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală din cadrul Fundației "Speranța Bolnavilor" din Barticești, jud. Neamț. Proiectul centrului medical din Barticești datează încă din anii grei ai comunismului, când preotul Mihai Rotaru, abia ieșit din închisorile comuniste, a dorit să ridice un astfel de centru, dar, abia între anii 1990-1995, părintele Alois Fechet, înfruntând plin de curaj și abnegație inerția, birocrația și frica post-comunistă adânc înrădăcinată în structuri și conștiințe, a dus la îndeplinire visul părintelui Rotaru, edificând clădirea cunoscută generic ca "spitalul din Barticești", la realizarea căreia a fost sprijinit de mulți prieteni din străinătate. Iar ideea noului Centru de Balneologie și Recuperare Medicală a apărut în 2009, când pr. Mihai Budău participa la pelerinajul bolnavilor la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. "Am simțit că pentru cei care suferă se mai poate face ceva" - spunea Sfinția sa, iar după doi ani avea loc inaugurarea Centrului de Balneologie și Recuperare Medicală. "În felul acesta, a spus la acea dată pr. Mihai Budău, directorul Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor", există de 15 ani în Barticești posibilitatea unor investigații și tratament în aproape toate specialitățile medicale. Medicii care provin fie din centrele universitare de la Iași sau care lucrează la Roman, Bacău și Piatra Neamț își oferă cu multă generozitate și dăruire timpul și priceperea, pentru a veni în sprijinul celor aflați în suferință, conferind și un plus de valoare acestei instituții".

...și să mergem mai departe...

Miercuri, 31 iulie 2013, în prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a președintelui Direcției de Sănătate Publică Neamț, a președintei Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Neamț, a prefectului județului Neamț, a doamnei primar al comunei Botești, a numeroși preoți și persoane consacrate, a unor reprezentanți din administrație și poliție, reprezentanți ai presei locale și centrale, furnizori de servicii și echipamente medicale, a numeroși credincioși ai comunității locale din Barticești și din comunele vecine, a fost sfințit și inaugurat complexul balnear în aer liber de lângă Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală Barticești.

În cuvântul de deschidere, pr. Mihai Budău, directorul Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor", a subliniat faptul că noul complex balnear vine în completarea serviciilor medicale asigurate în interior, îmbinând efectele terapeutice ale apei sărate cu terapia solară. Piscina are 20 m lungime și 10 m lățime, cu o adâncime de la 1,30 m până la 2 m și o capacitate de 330 mc. Ca și pentru piscina din interior, apa este adusă de la izvorul episcopiei de la Sărata Băi, de lângă Bacău, și are proprietăți terapeutice deosebite. Există, de asemenea, o instalație pentru hidroterapie cu apă dulce și aparat de jacuzzi, dușuri. În afară de personalul medical înalt specializat, un kinetoterapeut asigură permanent celor veniți la tratament sau pur și simplu pentru relaxare, sfatul său competent și terapia adecvată. În jurul piscinei sunt 100 de șezlonguri albe, ca la malul mării, cu umbreluțele aferente și la distanță, arbori de tuia ("arborele vieții"), care aduc mireasma răcoroasă a vacanței.

Nouă cifrele nu ne spun probabil prea multe lucruri. Dar în arșița verii căutăm măcar în gând marea (nu tocmai accesibilă pentru fiecare) sau orice apă, fie el și un iaz sau chiar o baltă ceva mai mare, în care coborâm cu oarecare teamă de vegetația subacvatică și mai ales de fauna locală, care nu constă numai în pești și broaște, dar și în nelipsiții șerpi mai mult sau mai puțin... biblici. De aceea, piscina răcoroasă, pură, sigură și lipsită de întâlniri nedorite, ne așteaptă. Și, surpriză: dacă atunci când privim în filme reședințele unor vedete hollywoodiene sau ale cine știe căror magnați, ni se pare cumva cunoscută piscina lor mare și luxoasă, nu este o iluzie: dimensiunile, culorile, tipul de mozaic, dotarea sunt identice cu ale complexului balnear în aer liber din Barticești.

În cuvântul său, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a subliniat că aceasta reprezintă inițiativa Episcopiei Iași pentru întregirea serviciilor de sănătate pe care Fundația "Speranța Bolnavilor" le oferă tuturor și a mulțumit celor implicați în realizarea sa.

Sub cerul torid al verii, o oază de răcoare, de liniște, de sănătate și bucurie a fost sfințită și inaugurată acum, la 31 iulie 2013. Iar întregul complex este vegheat de iubirea de mamă a Fecioarei Maria, statuia de la intrare reprezentând "Preasfânta Inimă a Mariei".

...cu gândul la viitor

Pașii continuă. Proiectele pentru sănătate ale Episcopiei de Iași continuă. La fel ca și entuziasmul tineresc al celor care lucrează și care știu că fiecare pas al lor reprezintă o jertfă de sine, fiindcă și piedicile sunt la tot pasul. Dar când Domnul e cu noi, cine împotriva noastră?!

Dr. Ecaterina Hanganu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie: Barticești: Inaugurarea Complexului Balnear în aer liber


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat