Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Inima din interiorul inimii

Ce omagiu i-am putea aduce sfântului Ignațiu de Loyola (27 octombrie 1491- 31 iulie 1556) de ziua nașterii sale la cer? Doar ceea ce a construit el însuși: inima. Inima celor care, căutându-l pe Dumnezeu, l-au ales călăuză.

Socrate afirma că sunt două feluri de a educa oamenii: prin disciplină, renunțare, cumpătare sau prin satisfacerea imediată a tuturor dorințelor și instinctelor lor. Primii devin regi, ceilalți - sclavi. Pentru toți cei care cunosc ceea ce a edificat sfântul Ignațiu de Loyola, adică înțelepciunea, frumusețea și căldura umană, abnegația și curajul în slujirea necondiționată a Bisericii și pentru binele sufletelor, pe fondul dezvoltării tuturor harurilor pe care Duhul Sfânt le-a dăruit omului, întrebarea nu-și găsește sensul. Darul cel mai mare al omului către Dumnezeu este omul însuși. Iar iezuitul este om complet, care, prin parcursul dificil al formării sale, ajunge cât mai aproape de idealul pentru care omul a fost creat. Regalitatea spirituală a iezuitului este născută, cucerită și asumată odată pentru totdeauna. Întrebat de ziariști - la întoarcerea de la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro - dacă acum, în calitate de papă, se mai simte încă iezuit, Sfântul Părinte a răspuns simplu: "Da. Mă simt iezuit în termeni spirituali; mă gândesc la mine ca la un iezuit și gândesc ca un iezuit, fără să fiu ipocrit".

"Ce i-ar folosi omului de-ar câștiga lumea întreagă, dacă și-ar pierde sufletul? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?" (Mt 16,26). Acesta era pasajul asupra căruia Sfântul Ignațiu meditase îndelung și pe care îl cita adesea în lungile sale convorbiri cu sfântul Francisc Xaveriu.

Poate că plaja Copacabana, de lângă Rio de Janeiro, nu este nici cea mai frumoasă, nici cea mai mare din lume, dar este considerată cea mai selectă: o plaja "hedonistă", cum este caracterizată în mass-media, celebră pentru concertele de muzică rock, rap, soul, samba etc. ținute aici (Rod Stewart, la 31 decembrie 1994; Lenny Kravitz la 21 mai 2005 și în iulie 2007 împreună cu Jorge Benjor, Macy Gray, O Rappa și Pharrell; Rolling Stones la 18 februarie 2006). Dar în același timp - o plajă aleasă pentru celebrarea sfintei Liturghii de duminică, 28 iulie 2013, la încheierea ZMT. Alegerea nu a aparținut nici organizatorilor, nici papei, ci a fost o surpriză! Se pare că Duhul Sfânt așa lucrează, făcându-ne surprize, ca atunci când l-a ales pe papa Francisc. De data aceasta, într-un anotimp când în general nu plouă în Brazilia, ploile abundente căzute în zilele precedente au transformat într-o mlaștină Campus Fidei din Guaratiba, de lângă Rio de Janeiro, unde fusese stabilită locația inițială pentru privegherea din 27 iulie și Liturghia de a doua zi, astfel încât organizatorii au mutat întreg ansamblul pe plaja Copacabana. Poate că acesta este un semn pentru noi toți: ne putem bucura în Dumnezeu oriunde și oricând, cu condiția să-l avem în inimă. Și așa a fost. Cei peste trei milioane de pelerini au răspuns inimii cu care Sfântul Părinte i-a îmbrățișat, cu inima lor. Mass-media comenta cu uimire că o manifestare religioasă a strâns mai mulți participanți decât concertul Rolling Stones, unde fuseseră "doar" 1,5 milioane de spectatori - și adăuga că Mick Jagger este de fapt mai tânăr cu șapte ani decât papa și are în plus și titlu nobiliar!

Regalitatea papei este însă de ordin spiritual. De aceea, prin umilință, sobrietate, austeritate, căldură umană și nesfârșită iubire cucerește, cheamă, sfințește și unește inimile sub stindardul Domnului.

De fapt, logoul ZMT, reprezentând efigia celebrei statui a lui Isus Răscumpărătorul de pe muntele Corcovado, proiectat pe culorile drapelului național al Braziliei și înscris într-o inimă, spune același lucru: Dumnezeu este inima din interiorul inimii, respirația din interiorul respirației.

De aceea, de ziua nașterii la cer a sfântul Ignațiu de Loyola îi dăruim în spirit nu numai steaua pe care, privind-o de la geamul camerei sale, îi aducea atâta consolare, ci inima noastră, în care îl descoperim pe Dumnezeu, "Ad Maiorem Dei Gloriam" (deviza Societății lui Isus).

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat