Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XIV-a de peste an - C

Binefacerile vestirii lui Cristos

În evanghelia de astăzi, Isus își urmează drumul către Ierusalim, acolo unde urcă spre a împlini jertfa crucii, pentru păcatele lumii, pentru păcatele noastre. Dar lucrarea mântuirii este o lucrare divino-umană, la care trebuie să participe și oamenii după puterea lor. De aceea, Isus, pe lângă cei 12 apostoli, am văzut încă de duminica trecută că a început să aleagă și alți colaboratori și iată că astăzi a reușit să strângă încă alți 72 de ucenici colaboratori, pe care i-a trimis doi câte doi înaintea sa, pe unde avea el să treacă, pentru a-i pregăti pe oameni să-l primească pe el și mântuirea lui.

În Biblie, cifrele nu apar în mod întâmplător; mai totdeauna indică sau simbolizează ceva. Cifra 12 simbolizează poporul iudeu cu cele 12 triburi ale sale. În Biblie, cei 12 fii ai lui Iacob devin cele 12 triburi ale lui Israel. Conform Cărții Genezei, lumea este alcătuită din 72 de popoare născute din cei trei fii ai lui Noe, și anume Ham, Set și Iafet (cf. Gen 10,1-32). Deci, cei 72 de ucenici sugerează faptul că, prin ei, mesajul este destinat să se facă auzit în lumea întreagă. Isus i-a ales pe cei 12 și pe cei 72 pentru a-i trimite la iudei și păgâni, căci el a venit ca să-i mântuiască pe toți oamenii păcătoși de pe pământ.

La popoarele păgâne și chiar la iudei, pacea era un lucru rar, de aceea, din cauza lipsei păcii, oamenii trăiau în teamă, sărăcie și nesiguranță. Isus i-a trimis astăzi pe cei 72 de noi ucenici, pentru a-l prezenta în fața oamenilor, cu numele mult așteptat de ei, cu numele vestit de profeți: "Principe al păcii", care va întemeia o "împărăție a păcii" (Is 9,5-6); cu numele vestit de îngeri chiar de la nașterea sa, "cel care aduce pe pământ pacea din ceruri" (cf. Lc 2,14); cu numele cu care el însuși s-a recomandat, "ca cel care dă o pace diferită de cea a oamenilor" (cf. In 14,27; In 16,33). Chiar și salutul ucenicilor către oameni trebuie să fie tot unul de pace: "Pace acestei case!" (Lc 10,5).

Prima lectură de astăzi ne spune că Dumnezeu a promis poporului său, asuprit de mulți dușmani, că va revarsă asupra lui pacea ca un șuvoi de apă ieșit din matcă (cf. Is 66,10-14). În planul lui Dumnezeu și în concepția profeților, pacea este sinteza tuturor bunurilor mesianice, cu care el binecuvântează pe toți cei care îl primesc pe Mesia. Deci, pace înseamnă: liniște din partea dușmanilor, bucurie, vigoare, mângâiere în necazuri și ajutor în nevoi.

Părintele Ernest Munachi Ezeogu ne povestește că un predicator protestant vorbea la o întâlnire religioasă în aer liber, în Halifax, Canada. Cunoscutul evanghelist William Franklin Graham, jr. (Billy Graham), născut în anul 1918, protestant și el, urmă să vorbească în seara următoare, dar sosise cu o zi mai devreme. A venit neanunțat și s-a așezat pe iarbă împreună cu mulțimea de oameni. În fața lui se afla un domn în vârstă care părea să asculte atent ce se predica. Atunci când oamenii au fost chemați să se apropie de scenă și să se dedice Domnului, cum e obiceiul la frații protestanți, bărbatul nu s-a mișcat. Graham l-a bătut pe umăr și l-a întrebat: "Dorești să îl accepți pe Cristos? Aș fi bucuros să vă însoțesc pe acest drum!" Fără să știe cine este cel care i-a vorbit astfel, bătrânul i-a răspuns: "Nu, cred că mai bine îl aștept pe expertul de mâine seară".

În gândirea acestui om, ca și în gândirea multor oameni de astăzi, câștigarea sufletelor pentru Cristos ar fi ceva rezervat doar experților. Dar Isus,în evanghelia de astăzi, ne spune că misiunea de a câștiga suflete este pentru toți, experți și mai puțin experți, clerici și laici.

Sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552) - cel ce a fost apostolul Indiilor, al Ceylonului, al Insulelor Moluce, al Japoniei; cel care se făcea înțeles ca apostolii la Rusalii de toți cei la care le predica (cf. Fap 2,6); cel care a adus mulți păgâni la lumina credinței, învățând și explicând rugăciunile noastre simple: Tatăl nostru, Bucură-te, Marie și Slavă Tatălui; cel care a botezat cu mâna lui peste un milion de păgâni - ne-a lăsat acest strigăt de durere într-o scrisoare, către "experții" din universitățile de teologie, pe care mulți îi așteaptă în câmpul misionar și care nu vin. Iată ce a scria el: "Mulți dintre cei de aici nu devin creștini, numai din cauză că nu este nimeni care să-i instruiască. Adeseori simt dorința de a merge prin toate universitățile Europei, în special la Paris și Sorbona, și să strig ca un ieșit din minți și să le spun tuturor ce multe suflete nu ajung în cer și cad în iad din cauza neglijenței lor".

Să nu așteptăm ca mai întâi să plece "experții" în misiune, căci ei, deși au primit de la Dumnezeu cele mai mari daruri de înțelepciune și putere, ei se rușinează cu Dumnezeu de la care le-au primit, iar, prin cuvintele și faptele lor, prin învățătura și exemplul lor, slujesc mai mult satanei, decât lui Dumnezeu; dar vai, cum ne va întreba Dumnezeu la judecată pe fiecare dintre noi cum am folosit darurile sale spre gloria sa și spre mântuirea sufletelor!

În evanghelia după Luca, Isus vorbește despre păstorul care are o sută de oi, dintre care s-a pierdut una; atunci le lasă pe cele 99 în staul și pornește în căutarea oiței pierdute (cf. Lc 15,4). Astăzi asistăm la o inversare de situație. Păstorul din țările odinioară creștine a rămas doar cu o oiță, iar celelalte 99 sunt oițe rătăcite. De aceea, vestirea mântuirii prin Cristos și aducerea oițelor rătăcite în staulul Bisericii este urgentă, căci diavolul, lupul oilor Domnului, după ce le-a împrăștiat, stă gata să le răpească și să le sfâșie (cf. In 10,12; 1Pt 5,8).

Iată un cuvânt frumos al sfântului Paul, privind chemarea noastră: "Fraților, cugetați la chemarea voastră: nu mulți sunt înțelepți după trup, nu sunt mulți puternici, nu sunt mulți de neam ales, însă Dumnezeu a ales cele nebune ale lumii ca să-i facă de rușine pe cei înțelepți. Dumnezeu a ales cele nesemnificative ale lumii, ca să le facă de rușine pe cele puternice. Dumnezeu a ales cele de jos ale lumii și disprețuite, ba chiar cele ce nu sunt, ca să le rușineze pe cele ce sunt" (1Cor 1,26-28).

Psalmistul ne îndeamnă astăzi: "Preamăriți-l pe Dumnezeu, toți locuitorii pământului (cf. Ps 65,1). Cei 72 de ucenici, care sunt imaginea tuturor botezaților trimiși în misiune, au ascultat îndemnul lui Isus și al psalmistului și, alături de ceilalți 12, au plecat în misiune și au început să vestească. Iar de cum și-au început vestirea, duhurile rele, cauza suferințelor oamenilor, fugeau, lăsând în urma lor: pacea, bucuria, tinerețea sufletească și mângâierea (cf. Lc 10,17).

Când au văzut că Paul și Barnaba au cucerit multe suflete pentru cer și au înviat și un mort prin puterea cuvântului lui Isus, păgânii din Listra au început să-i considere pe Paul și Barnaba ca pe niște zei. Ridicând glasul, au strigat în limba licaoneană: "Zeii s-au făcut asemenea oamenilor și au coborât la noi! Și pe Barnaba îl numeau Zeus, iar pe Paul, Hermes, fiindcă el era purtătorul de cuvânt" (Fap 14,11-12). Într-adevăr peste toți aceștia, așa cum ne spune sfântul Paul în lectura a doua, a coborât pacea și bucuria lui Cristos (cf. Gal 6,16).

Minuni de har au făcut cu mărturia lor nu numai cei 12, nu numai cei 72, ci toți botezații care au avut bunăvoința să meargă la toți cei care așteptau lumina și mângâierea lui Cristos. Iată câteva exemple în acest sens:

- Sfântul Damian Leprosul (1840-1889) a fost un preot misionar care s-a dus în Insulele Hawaii să îngrijească pe leproși. Era o muncă foarte grea. Ca să le poată vorbi de Cristos, de pacea și de mântuirea lui, el s-a identificat cu ei, ajungând în cele din urmă el însuși un lepros. Pe acea insulă a durerii, a tristeții și a morții, sfântul Damian a adus prin vestirea cuvântului: pacea, mângâierea și liniștea sufletească. Prin el mulți oameni au auzit de leproșii de acolo; savanții au căutat remediul; iar mulți oameni au trimis ajutoare și multe rugăciuni. Într-adevăr peste toți acești leproși, așa cum ne spune sfântul Paul în lectura a doua, a coborât pacea și bucuria lui Cristos (cf. Gal 6,16).

- Sfântul Maximilian Maria Kolbe (1894-1941), în luna februarie 1941, este arestat pentru a doua oară și aruncat în închisoarea din Pawiak; de aici, în luna mai este transferat la Oswiecim (Auschwitz) unde va primi și coroana de trandafiri roșii a morții de martir. Cât timp a stat închis în lagărul de la Auschwitz, prin mărturisirea lui Cristos printre deținuții lagărului, a transformat acele suflete triste și revoltate în suflete pline de pace și bucurie; a transformat acele locuri ale morții în cetăți ale păcii cerești. Asta poate face vestirea lui Cristos: din oameni disperați de anumite situații, în oameni plini de pacea lui Dumnezeu; oameni care au primit suferințele și moartea cântând. Într-adevăr, peste toți acești deținuți, așa cum ne spune sfântul Paul în lectura a doua, a coborât pacea și bucuria lui Cristos (cf. Gal 6,16).

De multe ori e de ajuns ca măcar un singur om să-l aducem la pacea lui Cristos. "Căci cine întoarce un păcătos de la rătăcirea căii lui, își va salva sufletul de la moarte și va acoperi o mulțime de păcate" (Iac 5,20).

Despre sfânta Lidwina (+ 1433), care a trăit 34 de ani pe patul de suferință, se citește că a venit la ea un bogătaș, care recunoștea că păcătos, dar care se lamenta că nu are putere să se întoarcă de la păcat și atunci a rugat-o pe Lidwina să-l ajute, luând asupra ei o parte din păcatele sale pentru a le ispăși. Sfânta Lidwina a fost de acord, cu condiția ca și el să accepte un lucru: să nu se miște noaptea în pat; iar el a acceptat. Seara, după ce bogătașul s-a culcat, a voit să se întoarcă pe o parte, dar își aminti de promisiunea făcută și răbdă. După o oră, mii de ace îl furnicau în tot corpul și durerea îi deveni insuportabilă. Atunci se gândi: "Dacă a sta o noapte pe un pat moale este un chin atât de mare, oare ce va fi în iadul veșnic, pe un pat de foc?" Atunci păcătosul s-a luminat și și-a schimbat viața, iar asupra lui s-a revărsat pacea lui Cristos. Ba mai mult, prin exemplul schimbării lui, acel om a adus la pacea lui Cristos și pe alți oameni.

Să reținem bine din mărturia evangheliilor și a istoriei Bisericii pacea și bucuria pe care le aduc în sufletele oamenilor vestirea lui Cristos și mărturia creștină! Dumnezeu voiește astăzi ca peste lumea tristă în care trăim, peste lumea apăsată de diavol să reverse șuvoaie de pace și bucurie, prin vestirea și mărturia noastră (cf. Is 66,10-14c). Vom refuza chemarea?

Nu trebuie să fim experți în teologie, ajunge o mărturie simplă, o simplă chemare, un simplu îndemn, iar Cristos va lucra. Cu cât mesagerul va fi mai slab, cu atât se va vedea mai bine puterea lui Dumnezeu în această lucrare de înnoire și mântuire.

Dar câștigul nu este numai al celor cărora le vestim cuvântului lui Cristos, ci este și al nostru, căci de cum vom porni în această misiunea primită de la Isus, diavolii vor cădea din cer ca fulgerul, iar numele noastre vor începe să fie scrie în cer: "Isus a spus: «L-am văzut pe Satana căzând din cer ca un fulger. Cu toate acestea nu vă bucurați că duhurile vi se supun, ci bucurați-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri»" (Lc 10,18.20). Ce sigură garanție a mântuirii! Oare o vom pierde?

Deci, dacă Isus ne trimite, trebuie să pornim imediat. Am văzut că nu trebuie să fim experți în teologie și ajunge un cuvânt simplu, o mărturie simplă, o chemare simplă, un îndemn simplu, o lumină curată a evangheliei, iar apoi Cristos își va împlini lucrarea. Cu cât mesagerul va fi mai slab, cu atât se va arăta mai bine că puterea în această lucrare este a lui Cristos. Slăvit să-i fie numele! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat