Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Aniversare sacerdotală

În cadrul sfintei Liturghii din ziua de duminică, 16 iunie 2013, celebrată în capela Institutului Teologic din Iași, pr. Anton Despinescu, pr. Anton Dancă, pr. Alois Bulai, pr. Isidor Chinez și pr. Mihai Pătrașcu i-au adus mulțumire Domnului pentru anii de preoție împliniți în această lună.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Anton Despinescu, cel care a sărbătorit 60 de ani de slujire în secerișul Domnului. Părintele i-a avut alături de el la altar pe pr. Anton Dancă (50 de ani de preoție), pr. Alois Bulai și pr. Isidor Chinez (30 de ani de preoție), pr. Mihai Pătrașcu (20 de ani de preoție). În altar au fost prezenți ceilalți preoți profesori din cadrul Institutului și alți preoți invitați.

La începutul celebrării pr. Benone Lucaci, rector al Institutului Teologic, le-a mulțumit preoților care au binevoit să sărbătorească împlinirea acestor ani de preoție, prin celebrarea unei sfinte Liturghii în capela Institutului Teologic din Iași.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Cristinel Fodor, cel care în această lună a sărbătorit împlinirea a 50 de ani de viață. Referindu-se la pericopa evanghelică proclamată în această zi, părintele a precizat că Isus stătea deseori la masă împreună cu oamenii, căuta oamenii intrând în casele lor. De această dată se întâmplă ceva special. În casa în care a intrat Isus intră și o femeie păcătoasă. Prin cele ce s-au întâmplat, așa cum ni le descrie evanghelistul, se naște și în sufletul nostru întrebarea: cine este mai dispus să iubească: Cel căruia i s-a iertat puțin sau cel căruia i s-a iertat mult?

Cele două personaje biblice sunt diferite: la Simon fariseul de uiți de jos în sus, pe când la femeia păcătoasă de uiți de sus în jos. Isus cunoscându-i pe amândoi o alege pe femeie, ceea ce pare să ne contrarieze. Motivul acestei alegeri este arătat de Isus printr-o scurtă parabolă. Pe când Simon nu a făcut nimic ca Isus să se simtă binevenit în casa lui, iată că femeia a făcut tot ceea ce de fapt ar fi trebuit să facă Simon.

Femeia, spre deosebire de Simon, a luat tot conținutul harului din potir și a continuat să bea până când fiecare fărâmă a sufletului ei a fost inundată de dragostea lui Dumnezeu. A venit însetată și a băut. Deși Simon a păcătuit mai puțin decât femeia, el a înțeles mai puțin decât ea din dragostea pe care Dumnezeu o oferă oamenilor. La o astfel de atitudine suntem chemați și noi: să mergem însetați la potirul harului pentru a ne lăsa inundați de dragostea lui Dumnezeu.

În încheiere părintele a mulțumit în numele preoților aflați în sărbătoare pentru harurile primite de-a lungul acestor ani precum și tuturor celor care le-au fost alături, precizând totodată dorința de a continua munca în secerișul Domnului.

Celebrarea a continuat cu liturghia euharistică.

La sfârșitul sfintei Liturghii pr. Anton Despinescu a menționat că viața este darul cel mai mare al lui Dumnezeu făcut omului și că fiecare clipă este un dar al său. De aceea, pentru tot acest timp scurs era necesară o mulțumire pe măsură. Citând-o pe sfânta Tereza, părintele a spus: "Isus nu-i cheamă pe cei care merită, ci pe aceia pe care el îi vrea". De asemenea și pr. Anton Dancă a mulțumit Domnului pentru frumoasa vârstă preoțească împlinită, amintindu-le celor prezenți că preotul nu este niciodată singur, căci el este mereu cu Cristos, și că Fiul a dăruit-o pe mama sa pentru ca noi să fim capabili să păstrăm cuvântul, să-l medităm și să-l urmăm.

Pr. Anton Despinescu a marcat jubileul celor 60 de ani de Preoție și în cadrul Liturghiei pe care a prezidat-o duminică, 23 iunie 2013, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, avându-i alături pe pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei și decan de Iași, și alți șapte preoți.

La mulți ani tuturor celor care în aceste zile sărbătoresc ziua hirotonirii lor! Harul Domnului să fie mereu asupra lor și să se reverse cu îmbelșugare în viața celor încredințați păstoririi lor!

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Video: Iași (catedrală): Liturghia solemnă din duminica a 12-a de peste an (C) și 60 de ani de preoție ai pr. Anton Despinescu (23 iunie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: s16 iunie: Iași: Aniversare sacerdotală


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat