Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Familia la școala credinței - iubirea în familie

Atunci când vorbim despre familie trebuie să plecăm de la Dumnezeu, de la misterul Sfintei Treimi, care este iubire și comuniune de persoane. Sfânta Treime este adevărul unui singur Dumnezeu, dar a unui Dumnezeu în trei persoane, egale și distincte: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Aici, în acest mister de comuniune și iubire veșnică, își are originea misterul familiei formată dintr-un tată, o mamă și copii. Acest adevăr este un proiect divin și se conduce după legea veșnică a iubirii și a comuniunii. Nu putem vorbi în familie despre iubire între soți, părinți și copii dacă nu ne întoarcem la acest adevăr primordial, principiul și izvorul oricărei realități pământești, căci cu adevărat Dumnezeu este iubire, el a creat iubirea, el a creat lumea pentru iubire, a modelat fiecare persoană după acel unic "model", care este el însuși, și, prin urmare, în fiecare om este imaginea lui Dumnezeu.

Orice discurs despre familie, iubire sau căsătorie nu poate pleca decât de aici: de la Dumnezeu cel unul și întreit, de la Sfânta Treime. Nu ar fi existat nimic și nu ar fi început viața în univers dacă nu ar fi fost mai întâi iubirea divină, iubire ce a fost împărtășită în diferite grade creaturilor, într-un chip cu totul special omului, creat de Dumnezeu bărbat și femeie, căruia i-a poruncit să crească și să se înmulțească și astfel să stăpânească pământul. "Și l-a creat Dumnezeu pe om după chipul său", după cum citim chiar de pe primele pagini ale Scripturii: "După chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat. Și i-a binecuvântat Dumnezeu. Dumnezeu le-a zis: «Fiți rodnici, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l»" (Gen 1,27-28a).

Catehismul Bisericii Catolice, prin cuvinte clare, precizează planul lui Dumnezeu, care a voit să încredințeze omenirii o instituție, o taină, prin care un bărbat și o femeie să formeze o comunitate pe viață, un legământ rânduit prin însăși natura sa spre binele soților, precum și spre nașterea și educarea copiilor, legământ care a fost ridicat de Cristos Domnul, printre cei botezați, la demnitatea de sacrament (cf. CBC 1601).

Același Catehism, aprofundând acest adevăr, spune: "Comunitatea intimă de viață și de iubire conjugală a fost întemeiată de Creator și înzestrată de el cu legi proprii. Dumnezeu însuși este autorul căsătoriei" (CBC 1603; GS 48). Vocația la căsătorie este înscrisă în însăși natura bărbatului și a femeii, așa cum a ieșit din mâna Creatorului. "Căsătoria - afirmă mai departe Catehismul și firește Biserica - nu este o instituție pur omenească, în ciuda numeroaselor variații pe care le-a putut suferi în cursul veacurilor în diferite culturi, structuri sociale și atitudini spirituale. Aceste diversități nu trebuie să facă să uităm trăsăturile comune și permanente. Cu toate că demnitatea acestei instituții nu se bucură pretutindeni de aceeași strălucire, în toate culturile există totuși un anumit simț al măreției unirii dintre soți, pentru că «binele persoanei și al societății umane și creștine este strâns legat de bunul mers al comunității conjugale și familiale»" (CBC 1603; GS 47,1).

În lumina învățăturii din Sfânta Scriptură și a declarațiilor Bisericii în diferite momente și documente de mare importanță - cum sunt: Conciliul Vatican II, Codul de Drept Canonic, marile enciclice pontificale - prezentate și popularizate de noi în cei trei ani pastorali dedicați familiei și căsătoriei creștine, am avut ocazia să ștergem praful de pe învățătura referitoare la această instituție divină și la acest sacrament al vieții creștine. Tot în acest timp am putut redescoperi marea binecuvântare și marele folos al demnității familiei, operă a lui Dumnezeu, atât pentru fericirea personală, cât și pentru binele societății și al Bisericii. Ne-am străduit astfel să cunoaștem mai mult și mai bine darul de care a beneficiat și beneficiază mai departe Biserica și lumea întreagă.

După ce am analizat, cu mult interes, misterul familiei creștine și al căsătoriei religioase,

după ce am parcurs învățătura prezentată eșalonat de către comisia stabilită special pentru desfășurarea acestui proiect pastoral de o așa de mare importanță,

după parcurgerea catehezelor propuse pentru fiecare an și perioadă liturgică în parte,

după întâlnirile avute la nivel național și diecezan,

după înscrierea și participarea întregii Biserici la marele Congres Mondial al Familiilor, care s-a desfășurat anul trecut la Milano, unde a participat o numeroasă delegație de familii din întreaga Românie și desigur și de la Iași,

acum, după înscrierea în trăirea noului program pastoral voit și stabilit de Sfântul Părinte emerit Benedict al XVI-lea, care a declarat Anul Credinței,

dieceza noastră se apropie de momentul încheierii acestui pelerinaj pastoral, prevăzut să aibă loc în duminica Cristos, Regele Universului, din 24 noiembrie 2013, odată cu ultima duminică din anul liturgic bisericesc.

În timpul care a mai rămas până la acea dată, dorind să tragem împreună concluziile legate de inițiativele făcute și de activitățile desfășurate pe parcursul întregii perioade a planului nostru pastoral dedicat familiei și căsătoriei, la dorința unor familii și a multor preoți angajați și implicați în pastorala specifică a diecezei și a credincioșilor noștri, avem bucuria de a anunța cu prezenta scrisoare pastorală, că, în perioada 27-30 august 2013, se va desfășura la Iași, la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", un Simpozion diecezan, ce va analiza, încă o dată, valoarea inestimabilă a familiei și a căsătoriei creștine, moment la care își vor da concursul diferiți invitați și specialiști din țară și din străinătate, precum și diferite familii ( cu copiii lor,) ce vor reprezenta toate decanatele Diecezei de Iași, aducând prețioasa lor mărturie în acest domeniu, atât de important și drag poporului și Bisericii noastre.

Precizăm că în lunile iulie și august, toate decanatele și toate parohiile vor primi indicații și explicații detaliate din partea Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, de pe lângă Ordinariatul nostru.

Coordonatorul întregii activități organizatorice și pastorale, ales și numit de noi, este pr. Felician Tiba, în comuniune cu pr. dr. Iosif Enășoae, responsabilul oficiului, și cu pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif".

Adresându-vă aceste cuvinte și gânduri și înștiințându-vă de această nouă etapă din cadrul anului pastoral, vă invit ca, în aceste zile tulburi mai mult ca oricând cu privire la taina familiei și a căsătoriei, să ne angajăm și mai mult să redescoperim aceste valori, să le apărăm, pentru a ține departe de noi inovațiile și erorile care caută să se strecoare printre creștinii noștri și în legislația țării noastre, care se bucură de o mare și lungă tradiție creștină.

Biserica Romano-Catolică de Iași, alături de întreaga Biserică din România și din lume, îi cheamă pe fiii ei la o profundă analiză de credință cu privire la familie - originea ei, rolul ei benefic și frumusețea ei - relansând chemarea fericitului Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea: Familie, devino și rămâi ceea ce ești! (cf. FC 17)

Cu prețuirea și binecuvântarea noastră,

Iași, 29 iunie 2013
Solemnitatea "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat