Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Cinste lor

Surorile Margaret Scott și Anne Marie de Pabic din Congregația "Fiicele Duhului Sfânt" și-au încheiat cu brio misiunea lor la Iugani și s-au hotărât să se retragă, din cauza vârstei și oboselii, începând cu luna iunie 2013.

Congregația a apărut la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, fondată într-un sat de lângă St. Brieuc (Franța) de către două femei: Marie Balavene și Renée Burel, ajutate de un preot, Jean Leduger și de parohul comunității Don Allenou din orașul Angevin.

Congregația s-a consacrat slujirii oamenilor săraci și a bolnavilor la domiciliu, educației creștine a copiilor în școlile mici de la sate și orașe și de la școlile de meserii, aceasta fiindu-le carisma, pe care au folosit-o cu rezultate minunate și în Iugani.

Congregația Fiicele Duhului Sfânt a devenit de drept pontifical în anul 1960.

În România surorile congregației au venit în anul 1993 și au activat în localitatea Dofteana, jud. Bacău, timp de șapte ani, cu rezultate nespus de rodnice, despre care poate da mărturie parohul locului, pr. Petru Blaj, actualmente decan și paroh de Butea, jud. Iași. Începând cu luna august a anului 2004, trei surori s-au stabilit la Iugani, com. Mircești, jud. Iași, în deplin acord și colaborare cu pr. paroh Marcel Blaj. Au construit clădirea pentru grădiniță și pentru locuința lor. În această perioadă în care sora Margaret Scott a fost administratoare și sora Anne Marie de Pabic manager, Grădinița "Sfântul Nicolae" s-a bucurat de un adevărat renume și sperăm să se bucure și în continuare în toată Moldova.

Credincioșii din Iugani, plini de recunoștință față de activitatea surorilor, le-au mulțumit și le-au cântat La Mulți Ani, la sfânta Liturghie din ziua de duminică, 16 iunie 2013. În ziua de 18 iunie, s-a ținut serbarea dată de grupa mare a copiilor, condusă de doamna educatoare Adina Bălteanu, copiii urmând ca de la toamnă să meargă la școală.

Sperăm că surorile au plecat cu o bună impresie din Iugani, dar, ceea ce m-a impresionat mai mult, este faptul că au dorit să aibă ca amintire portul popular românesc. Toți copiii și mamele lor au venit îmbrăcați în costume naționale. Au fost fotografiați și filmați. Nu numai că le-a plăcut portul nostru românesc, ci au dorit ca noi să nu-l uităm și să-l păstrăm ca pe o prelungire educativă a activității lor. La o predică am spus că înainte, când eram copil, vedeam cu mamele mergeau la biserică în zilele de sărbătoare și copiii se țineau de catrința mamelor, ca să nu se piardă. Din păcate, în zilele noastre, fiindcă multe mame au lăsat catrința în schimbul unei fustițe sau a unor pantalonași la care copiii nu mai pot ajunge, ei se rătăcesc și se refugiază în boscheți, canale, pe scările unor blocuri, prin case părăsite etc., în care duc o viață de mizerie. Catrințele și cămășile înflorate din portul național dădeau copiilor senzația frumuseții din sufletul mamelor care le lucrau, mai ales la șezătorile de pe timp de iarnă, cu atâta iubire de neam și religie. Mi-au mulțumit pentru această idee.

Cât de frumoasă a fost această serbare organizată ca un bun rămas și momentul de "la revedere Iugani-România", puteți vedea câteva imagini la sfârșit și mai multe pe situl Parohiei Iugani (www.parohiaiugani.ro) sau pe You Tube.

Mulțumim Anglia! Mulțumim Franța! Mulțumim tuturor surorilor din Congregația Fiicele Duhului Sfânt care au activat la noi, în România!

Pr. Anton Dancă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 și 18 iunie: Iugani: Cinste lor


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat