Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București (catedrală): Sfințiri de preoți

Prin impunerea mâinilor PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, duminică, 23 iunie 2013, în catedrala "Sfântul Iosif" din București au fost hirotoniți întru Preoție trei diaconi, originari din Moldova, dar care vor activa în Arhidieceza de București. În altar au fost și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a ținut și cuvântul de învățătură.

După ce au studiat și s-au pregătit pentru sacramentul Preoției la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, cei trei tineri candidați au început evenimentul hirotonirii lor în ziua precedentă, când au făcut profesiunea de credință, rostită în capela privată a palatului episcopal din București.

PS Cornel Damian, celebrantul principal al Liturghiei solemne, a fost însoțit în jurul altarului de ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă și de alți preoți invitați, precum și de ceilalți nouă diaconi care vor fi sfințiți preoți sâmbătă, 29 iunie, în catedrala din Iași. Momentul chemării și prezentării candidaților a fost început de pr. Benone Lucaci, rectorul Seminarului din Iași, căruia i-au urmat "Adsum"(Prezent)-urile diaconilor, rostite în fața episcopului locului.

Participanții la acest eveniment au umplut catedrala. Printre ei s-au aflat părinții, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să participe la bucuria celor care, prin impunerea mâinilor episcopului și prin harul lui Dumnezeu, au fost hirotoniți preoți.

În predica sa, episcopul Aurel Percă a evidențiat rolul primordial al preotului și importanța sa pentru comunitate și pentru întreg poporul lui Dumnezeu, pentru că înainte de toate preotul este sfințit pentru a sluji Biserica. După predică, diaconii au declarat înaintea credincioșilor că vor să-și asume misiunea Preoției și au promis ascultare și respect episcopilor și superiorilor lor. S-au prosternat cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. Au urmat impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare.

Cei hirotoniți au îmbrăcat apoi hainele preoțești, iar mâinile le-au fost unse cu sfânta crismă. Le-au fost înmânate pâinea și vinul și au primit sărutul păcii. Au urcat în altar și, alături de episcopi și de ceilalți preoți, au celebrat prima lor sfântă Liturghie.

La finalul sfintei Liturghii pr. Marian Blaj, preot nou-sfințit, a adresat cuvântul de mulțumire pentru darul primit, după care toți preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

ÎPS Ioan Robu, în cuvântul său, i-a încurajat pe noii preoți să-l imite pe Dumnezeu în iubire, exprimându-și, în același timp, bucuria și satisfacția întregii arhidieceze de a trăi un alt eveniment major, pe 31 august 2013, când va fi beatificat Mons. Vladimir Ghika.

Noii preoți sunt:

Marian Blaj - din Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Iași (n. 20.07.1987);

Aurelian Herciu - din Parohia "Sfânta Cruce", Bacău (n. 10.02.1987);

Marian-Iulian Șchiopu - din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", Piatra Neamț (n. 07.09.1987).

Diac. Marius Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie: București : Sfințiri de preoți (Fotografii preluate de pe pagina Facebook a Arhidiecezei Catolice de București. Fotografii realizate de Daniel Pușcașu)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat