Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubilee ale promoțiilor 2002 și 2003 de la Institutul Teologic din Iași

La 24 iunie 2013, se împlinesc 10 ani de la consacrarea întru sfânta Preoție, a promoției anului 2003. Deoarece cei mai mulți ani de formare i-am parcurs împreună cu colegii mai mari, care au fost hirotoniți cu un an înainte, an de an la întâlnirile colegiale am fost împreună. La fel s-a întâmplat și anul acesta, când am ales pentru a marca acest eveniment deosebit un itinerar pentru cei mai mulți inedit. Deoarece celebrăm Anul Credinței și dorința papei Benedict al XVI-lea a fost ca să parcurgem alături de întreaga Biserică acest an în care să ne revizuim credința și mai ales noi preoții să ne îmbogățim prin atâtea exemple pentru a rămâne fideli vocației primite și misiunii încredințate, am ales ca să marcăm acest mic jubileu atât printr-un mic pelerinaj pe urmele papei Ioan Paul al II-lea.

În perioada 20-25 mai 2013, din toate colțurile lumii, ne-am întrunit la Krakowia, în Polonia, pentru a celebra acest jubileu de mulțumire pentru darul chemării la sfânta Preoție. Am putut simți, cum într-adevăr prin umila noastră slujire Biserica lui Cristos a primit ucenicii săi, care vestesc Evanghelia tuturor neamurilor. Din Ecuador, a sosit pr. Bartolomeu Blaj, din îndepărtata Spanie pr. Sergiu Antal și pr. Vasile Ureche, din Elveția pr. Cristian Buga, din Germania pr. Julian Jitaru, din Italia au sosit pr. Ciprian Petre, pr. Valentin Aenoaei, pr. Toni Cântaciu, pr. Adrian Chili, și pr. Ilie Vasile, din România au sosit preoții Marian Gașpal, Felix Roca, Iulian Tancău, Pușcașu Augustin, Costel Țăranu, Cristian Ignat, Bogdan Catana, Eduard Farcaș, Petru Antonică, Marcel Lungeanu, Ciprian Barticel, Zelionca Alfons și un coleg laic care a parcurs o parte din anii de studiu alături de noi, Florin Moise.

Călătorind în rugăciune, ne-am oprit la casa natală a lui Karol Wojtyła din Wadowice, apoi la catedrala archiepiscopală din Wawel, pentru a ne ruga apoi la sanctuarul Divinei Îndurări, consacrat de papa Ioan Paul al II-lea în anul 2004. Punctul culminat al acestui pelerinaj l-a constituit sfânta Liturghie concelebrată în jurul Maicii Domnului de la Częstochowa. Jasna Góra, complexul mănăstirii pauline, deși trecut de timp, este un loc sacru, un loc ales de Maica Domnului pentru a-și aduna fiii ei preaiubiți. Pășind în tăcere, am purtat la altarul Mariei rugile încredințate nouă, pentru ca să mijlocească și să asculte rugămințile fierbinți ale acelora pe care-i slujim în sfânta Preoție, dar mai ales să ne ocrotească și să ne sprijine pe acest drum al vestirii Evangheliei.

În tăcere am parcurs apoi vizitând complexul de la Auschwitz, pentru ca în încheiere să parcurgem traseul caii sfintei cruci din sanctuarul Marian Kalwaria Zebrzydowska, un loc îndrăgit de Ioan Paul al II-lea. Au fost zile binecuvântate, de har și rugăciune, dar mai ales de bucuria de a fi împreună și împreună de a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru marele dar al Sfintei Preoții. Dorim pe această cale să-i asigurăm de rugăciunea noastră și pe ceilalți colegi, care nu au putut fi prezenți, dar care s-au unit cu noi în rugăciune.

"Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa". Aceasta este ziua prin care Dumnezeu ne-a ales și ne-a trimis în via sa și toate greutățile pe care le purtați, să le purtați cu bucuria de a-l sluji pe Cristos Marele Preot!"

Tuturor preoților care astăzi își celebrează acest jubileu și celor care îl vor celebra zilele următoare, le dorim un sincer și călduros "La mulți ani!", pentru ca, prin apostolatul devotat, să putem trezi în oameni dorul după acela care este nesfârșit și infinit de milostiv.

"Ad multos felicesquae annos!"

A consemnat Comitetul de organizare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Jubilee ale promoțiilor 2002 și 2003 de la Institutul Teologic din Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat