Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Boschetarul

Fusese o iarnă grea. Fiindcă viscolise mai mereu, nimeni nu trecuse pe aleile parcului. Chiar și vara, în colțul acela tainic, dintre brazi, nu se prea aventura nimeni. Era frumos, nimic de zis - dar sub brazii înalți până la cer nu creșteau flori, nu creștea nici iarbă, iar pe banca de acolo nu se așeza nimeni. Prea neliniștitor era freamătul fără odihnă al brazilor! Chiar și cetina părea întunecată, iar roua nu se usca niciodată ci rămânea așa, peste zi, de la o noapte la alta, lucind și trăind cumva în lumina stelelor cu o viață proprie.

Acolo își găsise el locul. Și vara, și iarna, stătea murmurând neîncetat ceva ce semăna a rugăciune. Trecătorii se obișnuiseră cu el și îl vedeau ca pe un brad de om - fiindcă părea tânăr și în putere - iar dacă e așa, ce nevoie ar fi avut de ale gurii sau de un acoperiș deasupra capului?! Așa că bănuții aruncați lângă el erau din ce în ce mai puțini - ca și cum oamenii și-ar fi plătit o rugăciune sau poate doar norocul, fără grijă de cel a cărui față nici măcar n-o mai vedeau - și nici nu știau dacă au văzut-o vreodată.

Nu erau răi. Erau așa ca toți oamenii: încovoiați de grijile lor, indiferenți la cei din jur. Închiși în ei înșiși. Fără să vadă nimic în afară de ei înșiși și orgoliul lor.

Așa se face că a fost de mirare când, în primăvară, cineva a văzut totuși că bradul de om lipsea. Pe banca aceea era acum o movilă. Când s-au apropiat să curețe parcul, au văzut că bradul de om zăcea acolo, sub mantia lui, fără suflare. Gluga ponosită îi acoperea fața. "Un om al străzii, un boschetar", au zis oamenii, ridicând din umeri: "Atâta pagubă, asta i-a fost!"

Doar un copil, curios și temător, îl privea îndelung. Când taică-său l-a smucit de mână: "Ce-ți pierzi vremea, hai odată!" - copilul a început să plângă arătând spre mâinile și picioarele bradului de om. Dar oamenii au trecut mai departe, încovoiați de grijile lor, fără să se uite unii la alții, fără să se cunoască unii pe alții și nici pe ei înșiși.

Dar de la o vreme copilul începu să alerge de la unul la altul încercând să-i mângâie și să-i ajute cumva. Oamenii au început să-i spună "poștașul" sau "cel bun la toate", fiindcă uitaseră ce înseamnă "mesager" și mai ales al cui mesager era copilul.

Doar el reușise să vadă, pe mâinile și picioarele bradului de om, rănile adânci, rotunde, cu marginile însângerate. Fiindcă privise la aproapele său și privind, înțelesese. Urma cuielor.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat