Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălușești: Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica și misiuni populare

De vreo trei ani, la îndemnul Preasfințitului Petru Gherghel, icoana Maicii Domnului de la Cacica vizitează parohiile din Dieceza de Iași. A ajuns și rândul parohiei noastre să o aibă în mijlocul ei. Credincioșii au așteptat mult acest eveniment și așteptarea nu a fost zadarnică pentru că, în perioada 13-16 iunie 2013, icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat și satul Bălușești.

Joi, 13 iunie, la ora 18.30, sosește la Bălușești episcopul diecezei noastre, Petru Gherghel, întâmpinat de parohul comunității, părintele Maricel Medveș, de ceilalți preoți prezenți, de ministranți, de copii și de tineri.

În aceeași seară, la ora 18.45, sosește icoana Maicii Domnului de la Cacica însoțită de multe mașini și călăreți din sat. Episcopul, parohul, ceilalți preoți prezenți și tot poporul primesc icoana cu mare bucurie. Se fac rugăciuni, se cântă și se oferă flori. Pornim apoi în procesiunea cu icoana spre biserică unde la ora 19 începe sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului Maicii Domnului de la Cacica și a misiunilor populare, care nu s-a mai organizat de mulți ani în parohia noastră. Liturghia a fost prezidată de episcopul nostru Petru Gherghel și concelebrată de nouă preoți. Predicator la aceste misiuni populare a fost părintele Iosif Demeterc, vice decan de Traian și parohul parohiei Cleja "Sfântul Marcu", care, prin predicile sale, ne-a reamintit cum trebuie să ne mărturisim credința noastră sfințind ziua Domnului, respectându-i pe părinți și înlăturând din viața noastră înjurătura, beția și, în general, toate viciile care ne îndepărtează de Dumnezeu și de aproapele.

Vineri, 14 iunie, s-au celebrat două sfinte Liturghii.

La fel și sâmbătă, 15 iunie. Liturghia de la ora 10 a fost dedicată în mod special bolnavilor din sat care în cadrul Liturghiei au primit o binecuvântare specială.

La Liturghia de la ora 19, biserica și curtea bisericii au devenit prea mici pentru că cinstitorii Maicii Domnului și ai sfântului Anton de Padova, în cinstea căruia au fost sfințiți crinii și au fost binecuvântați copiii. După sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana Maicii Domnului prin sat. În timpul procesiunii a participat întreaga suflare a satului, catolici și ortodocși; era o încântare să vezi cum acea mulțime de creștini cânta și care la fiecare refren ridica lumânările aprinse și pădurea de crinii sfințiți în sus spre a arăta că facem această procesiune spre gloria lui Dumnezeu și a Maicii sale prea sfinte. După ce am ajuns cu icoana din nou în biserică, înainte de binecuvântarea finală, părintele Anghel Ionuț care activează în Germania și care a prezidat această Liturghie nu s-a putut abține și a spus câteva cuvinte: "Se spune că România este o țară săracă. Dar nu este așa; România este o țară bogată... bogată în credință... credință pe care am văzut-o în această seară în comunitatea din Bălușești. Este minunat să vezi cum întreaga mulțime a credincioșilor participă cântând la sfânta Liturghie și la procesiune. Când mă voi întoarce în Germania și voi fi întrebat ce am văzut în România voi spune că am văzut și am trăit o lecție de credință, într-o comunitate de țară mică la număr dar mare în credință, pe care nu o voi uita niciodată".

Duminică, 16 iunie, la ora 11, a fost Liturghia de încheiere a misiunilor, liturghie prezidată de părintele Cătălin Emilia, fiu al satului. Și la această Liturghie participarea a fost numeroasă: jumătate dintre cei prezenți au participat la sfânta Liturghie din biserică, jumătate de afară.

La Sanctus a sosit în biserică și părintele ortodox din sat, Paiu Cornel, pe care l-am întâmpinat, l-am îmbrățișat și l-am poftit în prezbiter, alături de ceilalți preoți catolici.

La sfârșitul sfintei Liturghii am luat cuvântul și eu, în calitate de paroh trecător (cum bine spunea părintele Emilian), și am mulțumit lui Dumnezeu și Maicii sale pentru harurile revărsate în aceste zile binecuvântate asupra comunității pe care o păstoresc. Am mulțumit și tuturor credincioșilor care s-au implicat în pregătirea acestor zile frumoase, dar în special domnului dascăl și mai ales domnului clopotar care, deși a avut chiar în aceste zile un eveniment neplăcut în familie, s-a implicat intens și în pregătirile care s-au făcut.

Sfânta Liturghie s-a terminat cu rugăciunea de binecuvântare a copiei icoanei de la Cacica și cu binecuvântarea finală acordată de părintele predicator pentru obținerea indulgenței plenare care se acordă cu ocazia misiunilor.

Ora 14 era ora de plecare a icoanei într-o altă comunitate. Spre surprinderea tuturor s-au adunat ca să-și ia rămas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica peste 600 de credincioși care, cu lacrimi în ochi de bucurie dar și de părere de rău, au cântat, s-au rugat și au aplaudat, însoțind icoana Maicii Domnului până la mașina care trebuia să o transporte. Apoi icoana purtată de o mașină, însoțită de mai multe mașini din sat, în sunetul claxoanelor mașinilor și al aplauzelor credincioșilor s-a îndepărtat de biserica și satul nostru dar a rămas în inima noastră.

Au fost zile de neuitat. Până și cei mai reci în credință au fost încălziți de harurile revărsate de Dumnezeu asupra lor prin intermediul Mariei.

După ce a plecat icoana, în timp ce mă îndreptam spre biserică, mai multe persoane plângeau. Îi zic unei femei: "Ne-a părăsit icoana!". "Da' ghine c-o fost!", a fost răspunsul ei. Într-adevăr, "ghine c-o fost" dar și mai "ghine" e ca ea să rămână în inima noastră, pentru că acolo unde este ea este și Fiul ei. Și nu mă îndoiesc că așa va fi.

Sfântă Marie, roagă-te pentru noi!

Pr. Maricel Medveș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 iunie: Bălușești: Vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica și misiuni populare


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat