Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Vizita canonică a episcopului Gino Reali la comunitatea românilor catolici

Orașul balnear Ladispoli de pe coasta Mării Tireniene, situat la circa 40 km nord de Roma, numără în prezent circa 40 de mii de locuitori, dintre care peste 4 mii sunt români, inclusiv câteva sute de religie romano-catolică.

Comunitatea românilor catolici de aici a fost înființată și condusă pastoral câtva timp de pr. Adrian Dancă, iar apoi de pr. Isidor Iacovici. De cinci ani, responsabilul stabil al comunității catolicilor români "ladispoleni" este pr. Adrian Chili, originar din Dieceza de Iași, care, pe lângă frecventarea Universității Pontificale "Urbaniana" pentru studii de specialitate în teologice dogmatică, asigură și asistența pastorală a comunității catolice de români din localitatea Cesano și împrejurimile Lacului Bracciano.

Actualmente comunitatea din Ladispoli se reunește, duminica și la marile sărbători, pentru Sfânta Liturghie la ora 9.15 în biserica parohială "San Giovanni Battista" din Via Benedetto Croce, 1.

După ce la 26 mai, în solemnitatea Sfintei Treimi, românii catolici din Ladispoli s-au bucurat de vizita ocazională a PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, dieceza de proveniență a celor mai mulți dintre ei, duminică, 16 iunie, tânăra comunitate românească a primit vizita canonică, programată din timp, a episcopului Gino Reali, păstorul diecezei suburbicare de Porto și Santa Rufina.

Avem în aceasta un exemplu despre felul cum se asigură în Biserica Catolică asistența spirituală a credincioșilor antrenați în acest adevărat "semn al timpurilor" care este amplul fenomen al mobilității umane. Dacă credincioșii catolici români imigrați în Italia devin sub aspect canonic enoriași ai episcopului locului unde s-au stabilit, ei nu pierd totuși legătura spirituală cu Biserica particulară în care s-au născut și nu sunt lipsiți de grija spirituală și interesul concret al episcopului diecezei de origine, care pune la dispoziția diecezei de sosire un preot pentru pastorala specifică a grupului etnic. În felul acesta, pe parcursul perioadei de definire a statutului lor, intenția de a rămâne sau de a se întoarce, comunitățile noastre catolice pot beneficia de asistența pastorală a doi episcopi, prezentându-se temporar, s-ar putea spune, ca o floare cu doi grădinari.

În cazul de față, catolicii români din Ladispoli se roagă, evident, pentru păstorii din țară și simt legătura paternității lor spirituale, dar ei sunt sub jurisdicția canonică și păstorirea episcopului Gino Reali, pe care îl amintesc la fiecare sfântă Liturghie numindu-l "episcopul nostru".

Și era minunat să auzi duminică corul comunității române din Ladispoli cântând în latină "Ecce sacerdos magnus", în timp ce episcopul Gino Reali intra în procesiune la altar pentru sfânta Liturghie însoțit de pr. Adrian Chili, asistentul comunității, de semnatarul acestui serviciu, invitat în calitate de coordonator național pentru Italia al capelanilor catolicilor români de rit latin, de diaconul Enzo Crialesi, responsabilul oficiului "Migrantes" din Dieceza de Porto și Santa Rufina.

Numeric, comunitatea nu e mare. Erau prezenți la Liturghia duminicală circa 130 de persoane, din care unele venite mai de departe, și toți tineri: familii, tinere și tineri necăsătoriți, copii, mulți în costume naționale.

Liturghia s-a celebrat în limba italiană, cu lecturile, recitarea crezului și intenții la rugăciunea credincioșilor în română. Cântările, bineînțeles, în românește și în latină, toate bine îngrijite și nuanțat, chiar mai frumos decât în unele din comunitățile "del bel canto". S-a cântat cu însuflețire, și nu doar de cor, chiar uimitor de vibrant. Nota aceasta la sfârșit episcopul Gino, amintind vremurile când era la fel și în Italia, dar și diaconul Enzo, recunoscut pentru sârguința cu care se dedică serviciului comunităților etnice ale imigraților.

Înainte de predică pr. Adrian i-a prezentat episcopului comunitatea, dacă mai era nevoie, căci se vedea lesne componența ei tânără, religiozitatea gesturilor, bucuria participării la momentul duminical. A amintit totuși faptul că sunt și credincioși care vin din împrejurimi, unii de la mari distanțe, că mulți resimt consecințele crizei economice; a mulțumit episcopului Gino pentru că a venit în mijlocul comunității românești și l-a invitat să-i adreseze cuvinte de zidire spirituală și de încurajare.

La predică, episcopul Gino Reali a vorbit fără a se folosi de un text scris, care să rămână, cum explică diaconul secretar, și se putea nota pe față și în privire seninătatea, calmul și bucuria, făcând să se înțeleagă că se simte bine în comunitatea noastră de credință simplă trăită cu bucurie. Le-a aminti credincioșilor că localitatea Ladispoli era înainte de 1990 un loc de tranzit pentru evreii ruși care emigrau în Statele Unite, Canada sau țări occidentale. Dar noi toți suntem "în tranzit", toți suntem trecători, toți suntem pe drum, în călătorie. Dumnezeu ne călăuzește și ne susține, ne susține Biserica alimentându-ne credința în Cristos și prin sfintele sacramente. Episcopul de Porto și Santa Rufina, dieceză suburbicară în care se află Ladispoli, a vorbit despre îndurarea lui Dumnezeu, comentând episodul despre David care, după căderea în păcat, fiind mustrat de profetul Natan recunoaște cu umilință "Am păcătuit împotriva Domnului"; s-a referit pe scurt și la pericopa evanghelică despre femeia păcătoasă care spală cu lacrimi picioarele lui Isus: i se iartă mult pentru că a iubit mult.

Episcopul Gino s-a adresat în mod special copiilor notând prezența lor numeroasă și a amintit tuturor una din primele afirmații cu efect ale papei Francisc, cea din alocuțiunea de la primul său "Angelus" cu credincioșii în Piața "Sfântul Pietro": "Dumnezeu nu obosește niciodată să ne ierte. Noi obosim să îi cerem iertare!"

La aducerea darurilor, în procesiune erau reprezentate toate vârstele celor prezenți. Desigur, între daruri, cele esențiale, pâinea și vinul. Nu a lipsit colacul frumos împletit, prezentat de o tavă acoperită cu ștergar românesc. Un fetiță a venit cu un buchet de flori iar episcopul a însoțit-o de mână spunându-i să-l depună la altarul "Sfântul Ioan Botezătorul", patronul Bisericii.

Liturghia a decurs liniștit în ritmul rugăciunilor și al armoniei cântărilor bisericești cu ritul distribuirii sfintei Împărtășanii.

La sfârșit, înainte de binecuvântare, am considerat o datorie să mulțumesc episcopului Gino Reali pentru solicitudinea, atenția și interesul pe care le acordă comunităților noastre de pe cuprinsul diecezei sale. În numele PS Petru Gherghel, responsabil pentru migranți în Conferința Episcopilor din România, expresii de gratitudine episcopului de Porto și Santa Rufina, precum și tuturor celor ai săi care contribuie prin bunăvoință, acordarea de spații și mijloace concrete la menținerea și trăirea vieții creștine a credincioșilor noștri.

A fost prilejul optim de a ne referi la celebrarea aproape simultană duminică în Piața "Sfântul Petru" a Zilei Evangheliei Vieții de către papa Francisc împreună cu zeci de mii de credincioși din toată lumea. "Părintele Adrian și apoi Excelența Voastră ați remarcat «tinerețea» comunității, cu familii tinere, mulți tineri și copii; citându-l pe papa, la predică ați îndemnat pe toți să recurgă oricând la milostivirea lui Dumnezeu".

"Excelență, datorită formării primite acasă și posibilităților pe care le oferiți acum de a-și menține credința creștină, iată comunitatea noastră se străduiește să răspundă la chemarea Evangheliei Vieții și la milostivirea lui Dumnezeu. Dovadă sunt acești tineri care cu generozitate și curaj, în pofida situației de criză economică, conlucrează cu Dumnezeu și primesc darul vieții, îl transmit și fac să înflorească în noi vieți; dovadă este faptul că tot timpul Liturghiei pr. Daniel Mărtinaș a stat la dispoziție iar credincioșii s-au apropiat de scaunul de mărturisire, pentru a implora milostivirea și darul iertării lui Dumnezeu". "Mulțumirile noastre deci pentru toate acestea dar și pentru înțelegerea demonstrată când aveam nevoie de iertare".

Cuvântul final al episcopului Gino a fost unul de prețuire, spunând că nu este motiv iertare, ci mai mult vrea să sublinieze râvna comunității la slujbele religioase și exemplul bun pe care îl dă, afirmând că în Biserica Catolică nimeni nu-i străin, ci toți sunt acasă.

Mons. Anton Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Ladispoli: Vizita canonică a episcopului Gino Reali la comunitatea românilor catolici


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat