Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Voievodeasa: Sfințirea Capelei Învierii

Duminică, 16 iunie 2013, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, PS Aurel Percă a sfințit Capela Învierii - Saccellum resurrectionis din Voievodeasa, filială a parohiei Rădăuți.

În cuvântul de întâmpinare, pr. Iosif Răchiteanu spunea că această capelă cu turn în stil romanic, modestă în dimensiuni, dar bogată în podoabe și semnificații, este rodul rugăciunii și a reflecției teologice a pr. dr. Eduard Ferenț.

Privind aceste ziduri, părintele paroh și-a adus aminte de o expresie dintr-un articol despre Seminarul din Iași, scris de pr. dr. Eduard Ferenț: "Idei în ziduri". Și aici zidurile vorbesc. Tematica vitraliilor și a mozaicurilor ne arată că suferința și moartea fac parte din calea învierii. Moartea nu este sfârșitul, ci poarta spre viață.

Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei noastre, în omilia sa a spus:

"Oamenii mereu construiesc sanctuare, biserici, capele, troițe. De ce toate acestea? Pentru că avem nevoie de simboluri care să ne amintească de prezența lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor. Biserica este expresia vie a casei lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor. Biserica materială ne ajută să ne adunăm și să ne manifestăm credința, dar, după cum spunea sfântul Ieronim, nu zidurile fac Biserica, ci creștinii".

Capela este creația arhitectului Gheorghe Hereș și a fost ridicată prin generozitatea familiei Ionel și Lenuța Zaremba și copiii lor.

Tot părintele paroh Iosif Răchiteanu a spus că această familie a înțeles că cel mai bun mijloc de a folosi bunurile materiale este să susțină lucrările Domnului, iar Dumnezeu nu rămâne niciodată dator.

Capela este amplasată în Cimitirul Catolic, în apropierea locului unde se bănuiește că ar fi fost mormântul părintelui Ignaz Seidel, paroh al cândva înfloritoarei parohii Fürstenthal, astăzi Voievodeasa, pe care a slujit-o timp de 41 de ani. În timpul său a fost construită actuala biserică din filială. Din păcate pr. Ignaz Seidel nu a mai apucat să vadă biserica sfințită, el trecând la cele veșnice la 20 septembrie 1884, la vârsta de 77 de ani.

După sfânta Liturghie a urmat lansarea cărții "Două secole de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți", scrisă de Ioan Șmid, carte în care, comunității din Voievodeasa îi sunt dedicate două capitole: istoria vechii parohii Fürstenthal și viața arhiepiscopului Jozef Weber, născut în această comunitate. După acest moment a avut loc sfințirea Crucii, construită tot cu ajutorul și generozitatea familiei Zaremba și amplasată pe dealul Voievodesii în apropiere de Complexul turistic "Voievod". Crucea este construită din fier și este dotată cu sistem de iluminare nocturn, are înălțimea de 18 m și lățimea de 9 m.

Ioan Șmid

*

Un material video de 29 de minute cu principalele momente este disponibil pe youtube la adresa: http://youtu.be/K5nhFjW7ABo sau pe situl parohiei din Rădăuți: www.radauti.cnet.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Voievodeasa: Sfințirea Capelei Învierii


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat