Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din inima Europei

Cerul deasupra Bucureștiului

De Paolo Bustaffa - SIR Europa (București)

În jurul arhiepiscopului de București, în conventul carmeliților desculți, încă de terminat, dar deja bogat în prezențe, sunt purtătorii de cuvânt ai conferințelor episcopale europene: este seara de 14 iunie și se încheie întâlnirea pe care în fiecare an Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) o promovează pentru cei care în Europa au responsabilități pastorale la nivel național în domeniul comunicării.

Imaginea de seară oferă diferite semnificații începând de la cea a conventului care adună și face vie o amintire marcată de mulți martiri - la sfârșitul lunii august va fi beatificarea preotului Vladimir Ghika, torturat și ucis în închisorile comuniste - și în același timp transmite un mesaj de renaștere și de speranță.

Cercul purtătorilor de cuvânt este o îmbrățișare care unește Bisericile europene și se lărgește la toate popoarele din Europa în împărtășirea trudei pe care o trăiesc în străbaterea unei crize interminabile.

Arhiepiscopul Ioan Robu răspunde la întrebări cu un limbaj senin și sever în care nu lipsește niciodată zâmbetul evangheliei, adică realismul creștin care studiază și cunoaște provocările din acest moment istoric, le înfruntă și caută soluția la ele cu competențele cuvenite și în această angajare se încrede în stăpânul istoriei.

Comunicarea Bisericii din Europa poate să fie cuprinsă și în această imagine în pragul conventului carmeliților desculți la porțile Bucureștiului.

Există multă vivacitate, voință de a aprofunda și de a confrunta gânduri, experiențe, proiecte, succese și insuccese.

Așa a fost și în zilele precedente ale întâlnirii.

Există mai ales convingerea că Europa, de la respirația greoaie și de la pasul nesigur, pentru a reveni la altitudine și a-și regăsi sufletul său nu are nevoie de persoane obosite, pesimiste, sceptice și resemnate.

Purtătorii de cuvânt oaspeți ai unei Biserici din est, pe care, pe bună dreptate, arhiepiscopul Robu, președinte al Conferinței Episcopilor din România, o definește "tânără", au reafirmat și că pentru comunicare acesta nu este un timp pentru a supraviețui, ci este un timp pentru a retrăi.

În centrul acestei aventuri îndrăznețe sunt marile probleme de astăzi: de la libertatea religioasă și a drepturilor omului la natura familiei, de la privacy și de la copyright la periferiile lumii și ale sufletului, de la cauzele unei crize nu numai economice la ocrotirea vieții, cu ecoul vibrant al campaniei "Unul dintre noi", care trebuie întărită cu reflecții și gesturi concrete care astăzi se exprimă și cu o semnătură de sprijinire în toate țările din Europa.

În fundal, ca fir conducător sunt cuvintele papei Francisc adresate comunicatorilor: "Munca voastră are nevoie de studiu, de sensibilitate, de experiență, ca atâtea alte profesii, dar comportă o atenție deosebită în privința adevărului, a bunătății și a frumuseții; și acest lucru ne face deosebit de apropiați, pentru că Biserica există pentru a comunica tocmai asta: Adevărul, Bunătatea și Frumusețea «în persoană». Ar trebui să apară clar că suntem chemați toți nu să ne comunicăm pe noi înșine, ci această triadă existențială care conformează adevărul, bunătatea și frumusețea".

Se adaugă un avertisment al cardinalului Roger Etchegaray, un președinte istoric al CCEE: "Europa poate să fie descurajantă dacă ne gândim la deriva tehnocratică a instituțiilor sale tăiate din viața cetățenilor. Lipsește pe teren o pedagogie a Europei și efortul cerut nu va fi acceptat decât atunci când va fi considerat just și util".

Și Biserica mamă și învățătoare în umanitate simte și în Europa această responsabilitate educativă specifică a sa care are ca primă linie comunicarea, veche și modernă, înțeleasă ca slujire adusă conștiinței.

Purtătorii de cuvânt ai Bisericilor europene, cu umilința celui care ia act de răni, cu responsabilitatea celui care vrea să le vindece și cu competența care nu confundă creativitatea cu improvizația, s-au întors în Bisericile lor cu o viteză în plus, știind că istoria europeană nu este "un fluviu liniștit", așa cum amintește adesea Jacques Delors. Și tot acest european de înaltă statură politică, culturală morală reafirmă că "viitorul Europei este să înainteze în larg!"

Astfel în seara aceea în pragul conventului, acolo unde lumea se întâlnește cu Biserica, privind cerul de deasupra Bucureștiului, răsună acel "duc in altum" al lui Ioan Paul al II-lea care a avut mereu în inimă Europa, până acolo încât a cerut să se trimită creștini competenți și pregătiți în instituțiile europene pentru ca acea distanță nu numai politică ce le separă astăzi de cetățeni să fie umplută sau măcar redusă.

Un act de iubire și de încredere pe care Biserica îl face, și prin inteligența responsabililor comunicării sale, ca alternativă realistă și credibilă la euroscepticism și la europesimism.

(După Agenția SIR, luni 17 iunie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat