Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spania: Pelerinaj din Zaragoza la Barcelona

După terminarea anului pastoral, comunitatea catolică din Zaragoza a dorit să încheie acest moment cu un pelerinaj la Barcelona și Montserrat, în ziua de 8 iunie 2013. Scopul a fost acela de a mulțumi Domnului pentru toate harurile primite în acest an pastoral și, de asemenea, să-i aducem lauda Maicii Domnului pentru toate darurile pe care ni le-a mijlocit de la Fiul ei, Isus.

Sâmbătă dimineața, la ora 6, după ce aproape toată noaptea a plouat încontinuu, ne-am întâlnit mai somnoroși, mic și mare, lângă bazilica Pilar pentru a pleca în pelerinaj. Ploaia încă mai continua ritmul ei, iar noi, fără să ținem cont de ea, ne-am îmbarcat în autocare, plin de speranță că oricum e o zi fericită și putem să ne bucurăm de ea, chiar dacă de sus ne plouă nu cu haruri, ci doar cu apă curată.

Au participat cam 110 credincioși, mulți dintre ei pentru prima oară în Barcelona. Drumul a fost destul de tăcut, mai ales că cu cât ne apropiam de Barcelona, ploia era și mai puternică. Noi însă, ne-am continuat rugăciunea rozariului și cântecele la Măicuța Domnului ca și cum ar fi fost o zi deosebit de frumoasă.

Gândul nostru era ca măcar să se potolească un pic ploaia pentru a putea vizita și orașul, nu numai bazilica "Sagrada Familia".

În sfârșit, după un drum de vreo trei ore ajungem la "Sagrada Familia", unde, la ora 11, era prevăzută sfânta Liturghie.

Coborând din autobuz, nu mai reușeam nici umbrelele să le deschidem de furtuna ce s-a abătut asupra orașului.

Cu toții ne-am imaginat că ziua se va termina doar cu vizitarea catedralei și nimic mai mult.

Am intrat cu multă credință în bazilică și am rămas uimiți de imensitatea acestui templu sfânt. După terminarea sfintei Liturghii, ghidul nostru ne-a explicat un pic istoricul catedralei și apoi și viața arhitectului Antonio Gaudi.

Printre altele spunea că aceasta catedrală nu are statui înăuntru sau basoreliefuri. Totul este prevăzut pe afară, pentru că spunea arhitectul că vrea ca aceasta catedrală să ofere o cateheză celor care nu intra în biserică, pentru că cei care intră, deja știu despre viață și istoria lui Isus. Astfel că pe afară a vrut să înfățișeze toată istoria mântuirii încât fiecare om care privește la templu să-și poată pune întrebări și să caute adevărul. Am rămas cam două ore înăuntru, dar cred că dacă am fi rămas și o zi întreagă nu am fi terminat de vizitat tot, datorită imensității ei, dar și a atâtor simboluri pe care le are.

La ieșirea din catedrala am rămas uimiți cum Domnul a făcut o minune: după potopul care a fost înainte de slujbă, acum totul s-a schimbat: soarele a început să strălucească cu toată splendoarea. Vă imaginați bucuria și încântarea din inimile tuturor.

Am reușit, astfel, să vizităm orașul și câteva obiective turistice. După-amiază era programată plecarea spre Montserrat. Abia urcați în autocare, spre durerea noastră, ploaia a revenit și amenința din nou pelerinajul nostru. Cum Montserrat este o zonă de munte (cam 720 m înălțime), riscăm să nu putem urca cu autocarele pentru că din munți se mai desprind și pietre și atunci strada este închisă circulației. Am stat cu inima strânsă, tot drumul, sperând să nu ni se întâmple tocmai nouă acest lucru.

Pentru că ploaia continua și mai tare cu cât ne apropiam de mănăstirea Montserrat, noi ne-am încredințat din nou Maicii Domnului de la Montserrat pentru ca ea să ne ofere posibilitatea să o putem vizita.

După o oră de mers ajungem la mănăstire și iarăși cu greu am putut ajunge până la biserică din cauza ploii abundente.

Am intrat în biserică și am aflat câteva lucruri despre această mănăstire atât de frumoasă. Că practic niște păstorași au descoperit într-o peșteră o luminiță care ardea. Au intrat înăuntru și au văzut o statuie a Maicii Domnului (anul 820). Episcopul locului, auzind de această minune, a vrut să scoată statuia din acea peșteră și să o strămute în catedrala sa. Numai că nicicum nu a reușit să miște acea statuie din loc. Atunci a înțeles că Maica Domnului nu voia să fie luată de acolo și a decis să i se construiască o capelă. Cu timpul în zona a venit un călugăr ca să slujească la capela respectivă (prin anul 1100). Deoarece mulți pelerini veneau să ceară favoruri Maicii Domnului atunci s-a hotărât să construiască o biserică. Numai că acum acea biserică s-a construit în timp și a devenit o imensă catedrala unde și astăzi sunt vreo 20 de călugări benedictini care slujesc în fiecare zi și se roagă Maicii Domnului pentru toți pelerinii.

Probabil și rugăciunea lor, dar și încrederea noastră în Măicuța Sfântă a făcut ca iarăși la ieșire din biserica să avem soarele minunat, care cu măreția lui, ne lumina cu razele sale printre munți.

Vă imaginați ce bucurie am trăit din nou și cu câtă încredere ne-am întors acasă mulțumind încă odată sfintei Fecioare pentru această zi atât de binecuvântată.

Seara târziu, acasă fiind, rememorând drumul făcut și toate frumusețile pe care le-am putut vizita, nu puteam să nu-i mulțumim Domnului pentru modul cum se folosește de oameni ca să poată face lucruri mărețe.

Am cerut Domnului ca să se folosească și de noi ca astfel să putem fi în mâna sa ca un lut, din care să facă o operă de artă și că toți să poată admira minunile sale. Asta e rugăciunea care ne-a rămas în memorie în această zi.

Pr. Ionel Jicmon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Spania: Pelerinaj din Zaragoza la Barcelona


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat