Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți și Falcău: Lansarea cărții Două sute de ani de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți

La Rădăuți, duminică, 9 iunie 2013, după sfintele Liturghii de la orele 9.00 și 11.00, a avut loc lansarea cărții Două sute de ani de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți, scrisă de Ioan Șmid.

Pasionat fiind de istorie, am fost fascinat de ideea cunoașterii istoriei acestei comunități, idee reiterată și de părintele profesor dr. Eduard Ferenț, cu care am discutat pe parcursul documentării pentru acest proiect: "Memoria Bisericii nu poate fi uitată sau, mai rău, distrusă niciodată. Noi o preluăm de la înaintașii noștri și continuăm s-o transmitem mai departe urmașilor", îmi spunea Sfinția sa.

Dorind să cunosc rădăcinile acestei comunități, am avut posibilitatea de a citi cartea scrisă de Franz Wisniowski, Radautz, die deutscheste Stadt des Buchenlandes (Rădăuți, cel mai german oraș din Bucovina). Cartea, din păcate, se oprește la anul 1940, când majoritatea germanilor au fost strămutați.

Acest fapt însă nu a dus la dispariția Bisericii Romano-Catolice din această parte a Bucovinei. Cei ce au rămas și descendenții lor și-au păstrat credința catolică și au avut grijă de bisericile construite de strămoșii lor, chiar dacă au trăit perioade de opresiuni. Rănile din perioada comunistă nu au nimicit conștiința moștenită de la predecesori, credincioșii catolici păstrându-și identitatea catolică.

Acestei perioade zbuciumate i-am consacrat un capitol întreg, folosindu-mă atât de arhiva parohiei, cât și apelând la memoria celor contemporani cu această perioadă, care încă mai trăiesc și pot povesti.

Cartea am scris-o cu gândul la generațiile viitoare care trebuie să cunoască istoria așa cum a fost ea, fără păreri sau comentarii proprii. Pentru a fi înțelese mai ușor, evenimentele sunt prezentate în contextul lor, lucru foarte important. Datorită acestui mod de abordare, aveți posibilitatea de a afla date noi, unele chiar inedite și despre orașul nostru.

Cartea am structurat-o în 14 capitole.

În primele două capitole prezint formarea comunității catolice din Rădăuți și din localitățile învecinate: Voievodeasa, Dornești, Măneuți, ?ibeni, Gura Putnei, Putna, Clit, Falcău.

Capitolele 3 și 4 prezintă viața parohiei de la înființarea ei în anul 1811 și până la strămutarea majorității germanilor în anul 1940.

Capitolul 5, după cum am mai spus, prezintă viața parohiei în perioada comunistă, o perioadă foarte zbuciumată pentru întreaga Biserică Catolică din România. În acest capitol aveți posibilitatea de a vedea în premieră fotocopiile unor documente inedite, cum ar fi Fișe matricole penale ale preoților arestați de securitate și care au activat sau erau originari din Rădăuți, sau fotocopiile documentelor emise de organele comuniste care dictau parohilor când să țină Liturghiile și ce anume trebuia să spună la predici.

Capitolul 6 tratează viața parohiei după căderea regimului comunist și până în anul 2012 inclusiv. Este un capitol la fel de captivant. Prezint în detaliu revenirea la normalitate a vieții spirituale din parohie.

În capitolul 7 prezint evoluția demografică a parohiei de a lungul celor 200 de ani de existență a sa.

În capitolele 8, 9, 10 și 11 sunt prezentați toți preoții care au activat ca parohi sau ca vicari. Pentru aproape toți sunt prezentate date biografice și, după caz, fotografia. Mare satisfacție am să vă pot spune că am identificat toți preoții care au slujit în această parohie începând din 1811 și până în anul 2012: 25 de preoți parohi (sau administratori) și 71 de preoți vicari. Consider că e mare lucru ca, prin evocarea muncii lor, să ne cunoaștem trecutul.

Capitolele 12 și 13 le-am rezervat filialei Voievodeasa, cândva parohie înfloritoare: Parohia Fürstenthal. După căderea regimului comunist a renăscut din propria-i cenușă. Dacă până în anul 1995, credincioșii de acolo nu mai aveau biserică (aceasta fiind ocupată de creștinii ortodocși), astăzi au biserică, care a fost recuperată și pe care au reparat-o cu mari sacrificii. Parohia Fürstenthal (Voievodeasa) a dat Bisericii Catolice o mare personalitate: arhiepiscopul Jozef Weber, care a condus câțiva ani Arhiepiscopia din Lemberg (azi, Lvov), de care aparținea și Bucovina. Am considerat util să prezint viața și activitatea acestui prelat.

Ultimul capitol prezintă viața germanilor din Rădăuți după căderea regimului comunist. Am considerat că scriind despre ei aduc astfel un omagiu lor și generațiilor trecute care prin munca și sacrificiul lor ne-au lăsat nouă, celor de azi, biserici frumoase: Rădăuți, Voievodeasa, Putna, Clit, Falcău.

În cadrul lansării au luat cuvântul părintele paroh Iosif Răchiteanu, părintele Iosif Doboș, fost paroh în două rânduri în această parohie, și domnul Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni din Rădăuți, care, în luările de cuvânt și-au exprimat bucuria pentru apariția acestei cărți.

"Apariția acestei cărți trebuie să fie un motiv de sărbătoare, căci scrierea ei presupune multă muncă din partea aceluia care o scrie", a spus părintele paroh.

"O istorie scrisă este ceea ce rămâne. Oamenii trec și odată cu ei pleacă în mormânt amintirile, plăcute sau nu, despre un eveniment sau altul și dacă nu este cine să le scrie ele se pierd. Ioan Șmid a scris-o din inimă pentru această comunitate din care face parte și mă bucur că am putut să-l ajut", a spus pr. Iosif Doboș.

"Mă bucur că prin ceea ce i-am povestit domnului Ioan Șmid, prin fotografiile pe care i le-am pus la dispoziție, am pus și eu câteva pietre la «temelia» acestei cărți. Eu o consider absolut necesară oricărei parohii care dorește să-și conserve istoria", a spus domnul Eduard Mohr.

După masă, cartea a fost prezentată și în filiala Falcău, după sfânta Liturghie a hramului acestei mici comunități.

Cartea poate fi achiziționată direct la Parohia Rădăuți (Adresa: Str. Ștefan cel Mare, 16, 725400-Rădăuți, jud. Suceava; tel. + fax 0230/561107; www.radauti.cnet.ro).

Ioan Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 iunie: Rădăuți și Falcău: Lansarea cărții Două sute de ani de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat