Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Invitație la a doua întâlnire din cadrul Atelierului Muzical

Cea de a doua întâlnire a cântăreților bisericești, dascălilor, dirijorilor, organiștilor, responsabililor muzicali și a tuturor celor interesați de muzica sacră, din Dieceza de Iași, va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2013, începând cu ora 8.00.

Cele câteva modificări ale programului, față de întâlnirea avută pe 20 aprilie, se datorează atât dorințelor dumneavoastră cât și scopului pe care organizatorii îl au în vedere pentru această întâlnire. Programul va aloca:

  • mai mult spațiu ansamblului coral, pentru exemplificarea tehnicilor dirijorale și de interpretare a partiturilor propuse pentru studiu, cât și

  • timp de împărtășire a experiențelor muzicale și a metodelor de organizare pentru o mai bună animare a sfintelor Liturghii.

Atelierul programat pentru 26 septembrie, pentru care sunt invitate personalități reprezentative la nivel național și internațional, are ca scop stabilirea unei strategii de promovare și susținere a activităților muzicale din parohiie.

Înscrierile se pot face pe adresa: festival@festumdomini.ro sau la telefon 0757/809388.

Organizatorii Festum Domini

*

www.festumdomini.ro

www.facebook.com/festum.domini

*

Câteva rânduri despre Atelierul Muzical din 20 aprilie 2013

"Avem o mare nevoie de sprijin" a fost remarca participanților la edițiile anterioare ale Festivalului de Muzică Sacră "Festum Domini". Astfel, pentru a veni în ajutorul celor interesați, în ziua de 20 aprilie 2013, în colaborare cu Școala de cântăreți bisericești din Roman, Oficiul pentru Muzică Sacră și Cânt Bisericesc al Diecezei de Iași și Academia Petru Tocănel, la Institutul Teologic Romano-Catolic Sfântul Francisc de Assisi, au avut loc 16 cursuri cu un bogat conținut teoretic și practic. Ele au fost structurate în funcție de gradul de pregătire al cursanților și au fost structurate sub numele de "Atelier".

S-au pus în discuție problemele cu care se confruntă persoanele direct responsabile de activitatea muzicală din dieceză, încercându-se astfel o rezolvare a lor cu ajutorul informațiilor culese din domenii precum liturgia sacră, muzica gregoriană, canto, armonie, dirijat, orgă, teorie, solfegiu, ansamblu coral, tehnoredactarea partiturilor. Fiecare cursant a avut posibilitatea de a opta pentru oricare din aceste cursuri, bineînțeles în funcție de nevoile fiecăruia.

Atelierul a început la ora 11.00, în capela institutului, cu o rugăciune în care s-a implorat ajutorul divin necesar acestei zile. La ora 11.30, cursanții s-au îndreptat spre sălile destinate desfășurării cursurilor, până la ora 13.30 , când s-au reunit toți participanții pentru a forma un ansamblu coral ce avea să învețe noțiuni ce țin de interpretarea unei partituri din repertoriul gregorian și cel polifonic. Programul a continuat cu pauza de prânz de la ora 14.20, urmând ca, mai apoi, la ora 15.00, să se revină în sălile de curs. Atelierul s-a încheiat la ora 18.00, iar cursanții s-au adunat din nou în capela Institutului pentru a-i mulțumi Domnului pentru tot ce au realizat în această zi minunată. Atelierul a luat sfârșit în jurul orei 19.00, când cei prezenți s-au îndreptat spre biserica "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, pentru a participa la concertul aniversar "Cristos a înviat" susținut de corul și orchestra de cameră "Schola cantorum mușatină" ale departamentului de muzică din cadrul Academiei "Petru Tocănel", avându-l ca dirijor pe fr. Cristian Dumea.

Cursurile au fost susținute de către pr. Florin Spătariu - dirijor al corului catedralei din Iași și membru al Oficiului pentru Muzică Sacră și Cânt Bisericesc al Diecezei de Iași; pr. Eugen Budău - director executiv al Școlii de Cântăreți Bisericești din Roman; pr. Ciprian Antălucă OFMConv - profesor de muzică la Institutul Teologic din Roman și membru al Academiei "Petru Tocănel"; pr. Marcelin Amariei - profesor la Institutul Teologic din Roman, pentru mai mulți ani a fost organistul principal al Institutului; prof. Ovidiu Trifan - profesor la Școala de Muzică "Sergiu Celibidache" din Roman; prof. Adrian Irinel-Aciobăniței - compozitor și organist; Marian Străjeru - dirijor al corului "Jubilate" al Parohiei "Sf. Anton" din Iași; Andrei Doboș - organist al corului "Jubilate" al Parohiei "Sf. Anton" din Iași.

După această experiență a atelierului de la Roman, pr. Florin Spătariu ne împărtășește că a constatat o deschidere deosebit de mare din partea numeroșilor participanți, circa 100 de persoane, care s-au dovedit a fi foarte interesați de noțiunile expuse. Efectul acestor cursuri ar fi bine atins dacă ar fi o continuitate, astfel pe viitor se doresc a fi ateliere mai intense, ansamblu coral mai amplu deoarece într-un astfel de ansamblu se pot ataca elemente practice; ceea ce a fost expus la teorie să fie acoperit și în practică prin exemplificări concrete. Sfinția sa consideră că este un început promițător și speră ca efectul să fie cel scontat.

"A fost o experiență foarte frumoasă deoarece păreau foarte interesați în ceea ce privește cântul gregorian. Timpul a fost puțin, dar cu siguranță le va prinde foarte bine deoarece tot ce au învățat aici ei pot să practice și să învețe cu cei din parohii. Sigur că inițiativa aceasta a fost doar un început dar este o provocare să continuăm și după festivalul din perioada 26-28 septembrie 2013. Aceste întâlniri au menirea de a-i pregăti pe cei care se ocupă în parohiile noastre de activitățile muzicale", a spus părintele Ciprian Antălucă.

Impresiile au continuat să apară și, în acest sens, domnul Toma Neculai, dascăl al comunității din Gherăiești ne mărturisește: "Eu, la început, nu mi-am dat seama ce anume va fi aici, dar sunt multe lucruri foarte interesante, în ceea ce privește muzica gregoriană, formarea unui cor, tehnica dirijorală și multe altele. Toate acestea sunt lucruri benefice ce ar trebui făcute mai des".

La finalul cursurilor, participanții au primit o bogată bibliografie ce le va fi de mare ajutor pentru studiul personal care este indispensabil, întrucât timpul alocat acestor întâlniri nu poate suplini timpul îndelungat necesar unui traseu ce duce către "performanță".

Aceasta a fost prima manifestare de acest gen cu care sperăm că am reușit să stârnim curiozitatea și interesul pentru muzica sacră. Următoarea manifestare este programată pentru 15 iunie 2013 unde îi așteptăm pe toți cei interesați ca, împreună, să punem în valoare darurile minunate primite de la Dumnezeu.

Eduard Iosif Antal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 aprilie: Roman: Prima întâlnire din seria "Atelierul Muzical"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat