Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Cartea "Lumina creștinului" - o sută de ani și un dvd omagial

La Editura "Presa Bună" - Iași a apărut lucrarea "Lumina creștinului" - o sută de ani, volum coordonat de pr. Cornel Cadar.

Lucrarea reprezintă o premieră în istoriografia catolică românească și se dorește a fi o cărămidă pusă la reconstituirea istoriei culturii catolice românești, în general, și a istoriei presei catolice din Dieceza Romano-Catolică de Iași, în special.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, onorează lucrarea semnând textul introductiv Prinos de recunoștință la centenarul revistei, în cadrul căruia își exprimă bucuria pentru apariția acestei cărți și recunoștința față de "pelerinii curajoși ai acestei lumini", începând cu Mons. dr. Anton Gabor și continuând cu "toți cei care s-au oferit și își oferă colaborarea la răspândirea acestei lumini pentru oamenii timpului nostru".

La rândul său, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, semnează un cuvânt înainte intitulat O sută de ani de lumină prin "Lumina creștinului", în cadrul căruia rememorează evenimentele din decembrie 1989, atunci când, în calitate de rector al Seminarului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a proiectat reînnodarea "istoriei Bisericii noastre locale cu trecutul ei", reluând activitățile suprimate de comuniști în anul 1948, inclusiv "reaprinderea rapidă și imediată a «luminii» pe care o oferea altădată «Lumina creștinului»".

Coordonatorul volumului, pr. Cornel Cadar, semnează o prefață intitulată La ceas aniversar, în cuprinsul căreia schițează evoluția istorică zbuciumată a revistei diecezane "Lumina creștinului", menționând faptul că absolut toate paginile publicației în cei o sută de ani de apariție "au căutat să împlinească scopul fixat în primul număr: luminarea oamenilor din punct de vedere religios, a le face cunoscută viața catolică din alte locuri și răspândirea evlaviei către inima lui Isus".

Părintele Cornel Cadar publică, de altfel, și cel mai consistent capitol al lucrării, intitulat Istoricul revistei - un studiu monografic de excepție realizat în baza unei cercetări migăloase a colecției revistei "Lumina creștinului", a unor ample investigații întreprinse în arhivele diecezane de la Iași și București, precum și în baza istoriografiei de specialitate existentă în acest moment. Capitolul este ilustrat cu fotografii edite și inedite aflate în fototeca Episcopiei Romano-Catolice de Iași și cea a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, fotografii care au scopul de a-l ajuta pe cititor să înțeleagă mai ușor fenomenul cultural bisericesc pe care l-a reprezentat publicația "Lumina creștinului".

Cel de-al doilea capitol al lucrării, intitulat Figuri ilustre, conține articolele publicate de subsemnatul în paginile revistei "Lumina creștinului" și dedicate redactorilor coordonatori ai acesteia din perioada 1913-1948. Capitolul este ilustrat, de asemenea, cu fotografii de epocă.

Cel de-al treilea capitol al lucrării poartă titlul Gânduri la centenar, în cuprinsul căruia fiind publicate "gândurile și impresiile" exprimate cu acest prilej de foști redactori ai revistei de după anul 1989, precum și de numeroși, inimoși și fideli cititori ai revistei "Lumina creștinului".

Ultimul capitol al lucrării realizat de colectivul actual al revistei este intitulat sugestiv Mulțumiri, acesta conținând listele cu numele păstorilor Diecezei de Iași, ale redactorilor coordonatori ai revistei, ale redactorilor și colaboratorilor revistei în perioada 1990-2013, ale autorilor de articole în perioada 1913-2013 și ale celor care promovează și susțin revista diecezană.

Lucrarea Lumina creștinului - o sută de ani are valoarea unui studiu de caz de excepție, îndelung așteptat de istoricii și specialiștii care abordează cu precădere aspectele culturale promovate de Biserica Romano-Catolică din România. Avem de-a face, totodată, cu un important instrument de lucru pentru studenții și specialiștii interesați de istoria Bisericii noastre locale, de un ghid pentru toți iubitorii de adevăr și spiritualitate și nu în ultimul rând de un cadou oferit tuturor cinstitorilor și iubitorilor revistei fanion "Lumina creștinului".

Volumul de față a fost prezentat publicului la 18 mai 2013, în cadrul manifestărilor omagiale organizate la Iași de Episcopia Romano Catolică de Iași cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la apariția revistei "Lumina creștinului".

Apariția lucrării Lumina creștinului - o sută de ani reprezintă un eveniment cultural care îi onorează pe autori și face cinste Bisericii Romano-Catolice.

Cu ocazia centenarului a fost lansat și un DVD care cuprinde în format electronic (pdf) toate aparițiile revistei, înregistrarea video (flv) a Liturghiei celebrate la 27 ianuarie 2013, ca mulțumire pentru cei o sută de ani ai revistei, înregistrarea audio (mp3) a emisiunii realizate la Radio Maria despre centenar și un fișier PowerPoint cu aspecte din istoria acestei publicații.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Lumina creștinului. O sută de ani
Cornel Cadar (coord.), Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-26-6, 17x24 cm, 226 p., 15 lei

DVD: Lumina creștinului. O sută de ani (1913-2013),
Ed. "Presa Bună", 2013, 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat