Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pordenone (IT): Pelerinajul comunității române la Cascia și Assisi

Cu ocazia Anului Credinței, pr. Ciprian Ghiurcă, responsabilul comunității române din Pordenone (Italia), a organizat un pelerinaj pentru 55 de persoane din această comunitate la Cascia și Assisi, în zilele de 1 și 2 iunie 2013.

Sâmbătă dimineață, 1 iunie, lăsând în urmă grijile de fiecare zi, 55 de adulți și copii, am plecat într-un pelerinaj de peste 500 km, purtând în suflet speranța unei reînnoiri spirituale. Așteptările noastre nu au fost zadarnice: sub călăuza părintelui, timpul a trecut prin rugăciuni și cântece, sufletele ni s-au ușurat, și mulți dintre noi au descoperit în aceste locuri sfinte, ceea ce căutau, poate de multă vreme. Am îngenuncheat plini de smerenie în bazilicile dedicate marilor sfinți, luminați de exemplul pe care l-au dat prin viața și sacrificiul lor, făcându-ne în același timp un examen de conștiință și apreciind ceea ce Domnul ne oferă în fiecare zi.

Din păcate ziua de sâmbătă ne-a fost umbrită de vestea morții părintelui Isidor Mocanu, pe care eu l-am cunoscut personal, în timpul vacanțelor, petrecute la bunici în Gherăiești. Împreună ne-am rugat pentru dânsul, mulțumind Domnului pentru privilegiul de a-l fi avut în mijlocul nostru. În jurul orei 16.00 am ajuns la bazilica dedicată sfintei Rita, unde ne-am rugat în tăcere, cerându-i lui Dumnezeu, prin intermediul ei, haruri pentru familiile noastre. Am vizitat apoi Capela Miracolului euharistic, după care ne-am reluat drumul spre Assisi.

Seara de sâmbătă am încheiat-o cu slujba celebrată în capela surorilor franciscane din Assisi. Ceea ce-a urmat duminică avea să încununeze toate așteptările noastre. Dimineață am luat parte la slujba din bazilica inferioară a sfântului Francisc, la care a concelebrat și părintele Ciprian. Am auzit cu plăcere cum, printre pelerinii prezenți, celebrantul principal a menționat și grupul nostru de români de la Pordenone. Dorim să-i mulțumim pe această cale și fratelui Andrei Ficău, care s-a oferit să fie ghidul nostru în bazilică și la Sacrul Convent și pentru că ne-a binecuvântat la mormântul sfântului Francisc. După-amiază am vizitat bazilica "Sfânta Clara", unde ne-am oprit pentru o scurtă rugăciune în fața crucii sfântului Damian și la criptă, apoi am poposit la "Sfânta Maria a Îngerilor", unde ne-am rugat pentru obținerea indulgenței plenare. Ultima etapă a pelerinajului a fost sanctuarul din Rivortoto, unde pentru prima dată sfântul Francisc, împreună cu alți tineri, a hotărât să-și închine viața lui Dumnezeu, trăind în rugăciune, umilință și fraternitate.

Încărcați de trăiri intense, reînnoiți de harul lui Dumnezeu, obosiți, dar, în același timp, mult mai puternici în a înfrunta problemele inerente ale vieții, ne-am întors la casele noastre, împărtășind cu ceilalți această minunată experiență.

Mulțumim în mod special părintelui Ciprian, pentru tot efortul depus la organizarea acestui pelerinaj și pentru tot ceea ce face pentru comunitatea noastră. Domnul să-i dea belșug de haruri, pentru a ne ține uniți în credință și în trăirea învățăturilor lui Dumnezeu!

Iuliana Iștoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 iunie: Pordenone: Pelerinajul comunității române la Cascia și Assisi


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat