Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Centrul Misionar Diecezan prezent la evenimentul "O zi în Africa"

Africa… La ce ne gândim prima dată când auzim numele acestui continent? Poate la deșert, la oameni de culoare, la o varietate de animale sălbatice, de tradiții și ritualuri. Dar oare în toate acestea nu pulsează viața? Nu există oare ceva dincolo de tot ceea ce a ajuns la urechile noastre sau dincolo de ceea ce poate ochii noștri au văzut ca printr-un voal? Cu siguranță există, și drept mărturie stau experiențele împărtășite de invitații speciali la evenimentul intitulat sugestiv "O zi în Africa", organizat de Diana Iabrașu și Ionela Ciobănașu de la universitatea ieșeană. Manifestările dedicate continentului african au avut loc vineri, 31 mai 2013, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, o parte dintre activități desfășurându-se și la Institutul Francez și Palas Mall. Centrul Misionar Diecezan Iași (C.M.D. Iași) a fost unul dintre participanții la acest eveniment, fiind reprezentat atât de către părintele Florin-Petru Sescu, în calitate de director al acestei instituții, cât și de către voluntarii C.M.D. care au contribuit din plin la buna desfășurare a evenimentelor.

Alături de oficialitățile prezente care au luat cuvântul și au salutat participanții la această activitate, au fost invitați să "explice" Africa în cuvinte, imagini, emoții și sentimente atât români care au călătorit, au trăit sau își desfășoară activitatea în Africa, cât și nativi africani ce studiază sau trăiesc în România. Toate mărturiile acestor oameni au avut meritul de a ne ajuta să transcendem dincolo de superficial, privind mai ales la profunzimea vieții poporului african.

Mbela Nzuzi, originară din Congo, a început prin a ne spune: "Sunt oameni în afara acestei săli care nu cunosc decât jungla Africii... sărăcia ei. Partea spirituală a Africii există! Oamenii trăiesc mulțumind pentru tot ceea ce au!"

Stocul de bunuri materiale nu este atât de bine pus la punct, însă stocul de valori spirituale este alimentat zilnic de către africani. Este ceea ce părintele Eugen Blaj, misionar în Maikona (Kenya), ne-a transmis prin discursul său. Sfinția sa a reușit să surprindă conotația pe care acest popor o conferă unor noțiuni binecunoscute și la noi, dar care pentru poporul african capătă o cu totul altă dimensiune.

Noțiunea de "fraternitate" este extinsă până la ultimul om al tribului. Fraternitatea nu se oprește doar la cei din familie, la cei de același sânge, cum poate facem noi de foarte multe ori, ci își îndreaptă privirea și spre acela de care nu se mai îngrijește nimeni, spre "ultimul dintre ei". Ei folosesc adesea expresia "acela e fratele meu" în relația cu celălalt, oricine ar fi el.

Prietenia înseamnă ospitalitate doar în cadrul tribului. Pentru cei dintr-un trib, oamenii se împart în două categorii: frații noștri și dușmanii noștri. Nu există noțiuni separate de trup și suflet. Conceptul de pace este profund personal, fără conotații politice.

Foarte importantă pentru misiune este activitatea pastorală. Chintesența activității misionare este dăruirea credinței în Dumnezeu, eliberarea de dependența personală. Efortul misionarului este acela de evanghelizare și încreștinare a omului interior. Nu poate deveni misionar cineva care nu gândește precum Cristos, ne-a explicat pr. Eugen.

Francesca Giurgilă, o fetiță care a fost în Maikona în anul 2009, a povestit atât de frumos experiența trăită acolo: "Dorința noastră de a fi acolo, alături de copii, era foarte mare. Am realizat că e nevoie de dăruire... am descoperit lumea copiilor... greutatea vieții lor, dar și frumusețea ei! Când ne-am întors acasă am înțeles cu cât de multe daruri ne-a binecuvântat Dumnezeu!"

Daniel Homorodean, un iubitor înflăcărat al Africii, ne-a mărturisit că "dorul de Africa este ca o boală. Toți cei care ajung în Africa vor să se întoarcă aici. Am dezvoltat o pasiune pentru energia Africii, pentru ritualurile și bucuria ei". Extrem de captivante și interesante au fost și prezentările realizate de Radu Sigheti, fotojurnalist Reuters, a cărui expoziție de fotografie africană a putut fi admirată în Sala Pașilor Pierduți a universității ieșene, de echipa de offroad "Aro" care a întreprins o expediție în Africa sau de către fotograful de modă africană Frédéric de la Chapelle.

Ascultând astfel de mărturii, am reușit să înțelegem încă o dată cât de mult greșim când ne oprim la aparențe. Africa, acest continent al culorilor, este învăluit în mister și numai ajungând acolo putem descoperi ce se ascunde de fapt în profunzimea inimii și vieții acestor popoare.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi minunată și pentru toate harurile cu care ne-a învăluit, deschizâdu-ne inima spre a-i cunoaște și înțelege pe cei care sunt departe.

Alexandra Luca și Ana-Maria Blaga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Iași: Centrul Misionar Diecezan prezent la evenimentul "O zi în Africa"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat