Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Conferință națională vincențiană

Întâlnirea națională a președinților conferințelor care fac parte din grupa I și a II a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România s-a desfășurat în zilele de 31 mai și 1 iunie 2013, la catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Din Dieceza de Iași au participat: Petru Rediu (Tomești "Fericitul Ieremia"); Ana Doboș (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Marilena Bartic (Iași "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Silvica Ghiuzan (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Angelica Mânecuță (Onești "Sfântul Iosif") și Paul Demișcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Au mai participat Eva Maria Peter, președintele național, părintele Virgil Fechetă, paroh la Slatina - Timiș, jud. Caraș-Severin (îndrumătorul spiritual al Uniunii Naționale Vincențiene), părintele Ioan Ciobanu (paroh la catedrala "Sfântul Iosif" din București), părintele Pavel Chelaru (paroh la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Întâlnirea de vineri, 31 mai 2013, a început cu sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoți, urmată de mesajul de salut al doamnei președinte Eva Peter și a continuat cu o meditație spirituală intitulată "Monseniorul Vladimir Ghika, martir pentru credință", susținută de doamna Dalia Popescu. După această meditație s-a rostit rugăciunea vincențienilor laici urmată de darea de seamă pe anul 2012, prezentată de doamna Eva Maria Peter. Seara s-a încheiat cu discuții libere pe tema acestui raport anual al conferinței naționale, persoanele prezente punând accent deosebit pe ideea integrării a cât mai multor copii și tineri voluntari care să susțină și să ducă mai departe spiritul caritativ în conformitate cu statutul și calitatea asociației vincențiene în profunzimea convingerilor lui Frederic Ozanam.

Ziua de 1 iunie a început dimineață la ora 9.00 cu o sfântă Liturghie concelebrată după care reprezentanții conferințelor prezente s-au reunit din nou pentru o noua sesiune de comunicări. Anul 2013 este marcat de o serie de evenimente importante fiind anul bicentenarului nașterii lui Frederic Ozanam. Cu această ocazie, doamna Eva Peter a prezentat punctele importante ale vizitei în Franța, cu ocazia manifestărilor omagiale dedicate acestui eveniment, a unei delegații formată din câțiva președinți ai conferințelor "Sf. Vincențiu de Paul" din România din perioada 19-20 aprilie 2013. Continuând pe aceeași linie, doamna Mariana Pereși a subliniat momentele cheie ale vizitei la Centrul Internațional al Uniunii Vincențiene și la Sorbona a aceleiași delegații.

Punctul culminat al sesiunii de dimineață a fost prezentarea făcută de Ana Doboș a celor două broșuri: "200 ani de la nașterea fericitului Frederic Ozanam" realizată de doamna Ana Doboș de la Conferința "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, și "Fericitul Frederic Ozanam - Un sfânt laic pentru timpurile noastre" scrisă de fr. Celestin Farcaș, sr. Magdalena Hârbu și pr. Cristinel Andrei, broșură editată la Berceau, Franța, cu sprijinul Congregation de la Mission, Province de Toulouse. După prezentare primei broșuri s-a adus la cunoștința celor prezenți și formarea vincențiană de la Berceau, Franța, care a avut loc în perioada 23 aprilie - 5 mai 2013. Doamna Ana Doboș a subliniat că această formare a adus un plus de spiritualitate vincențiană tuturor participanților, plus care va fi transmis tuturor vincențienilor din România și persoanelor sărace pe care noi le îngrijim.

Dupa-amiaza zilei de 1 iunie a fost marcată de prezentarea activităților conferințelor vicențiene prezente, s-a pus accentul pe spiritualitatea cât și caritatea celor în slujba cărora ne aflăm contribuind astfel la înaintarea lor pe drumul credinței cu speranță și dragoste.

La finalul acestei întâlniri naționale, pr. Virgil Fechetă a propus o listă de idei pentru o mai bună cunoaștere și dezvoltare a activității conferințelor evidențiind necesitatea deschiderii unei linii de comunicare mai ușoară prin intermediul cărților poștale aniversare, a calendarelor aniversare, precum și comunicarea electronică în diverse ocazii și evenimente; înființarea unui grup de traducători pentru a realiza traducerile textelor scrisorilor existente în limba franceză ale fericitului Frederic Ozanam. Sesiunea s-a încheiat cu anunțul pentru următoarea întâlnire națională de toamnă de la Slatina din luna septembrie 2013.

Iubirea și slujirea aproapelui este centrul vocației unui vincențian, deci să continuăm ceea ce am început cu mare dăruire.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai - 1 iunie: București: Conferință națională vincențiană


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat