Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Feldkirch (AT): Sfințirea celui de-al patrulea episcop al diecezei

Dieceza de Feldkirch, din Austria, a trăit duminică, 30 iunie 2013, un eveniment deosebit. După mai mult timp de așteptare, a fost consacrat episcopul acestei dieceze, în persoana dr. Benno Elbs. La sărbătoare a participat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. Paul Solomon, paroh al Parohiei "St. Kolumban" din Bregenz. A doua zi, preoții din Dieceza de Iași, împreună cu surori de la Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care activează în Dieceza de Feldkirch s-au întâlnit cu episcopul Aurel și cu episcopul nou-sfințit.

Există în partea de vest a Austriei o regiune ce se numește Vorarlberg, aflată la granița cu Germania, Elveția și Lichtenstein, renumită mai ales datorită munților Alpi, care dau o notă aparte zonei. Multora dintre noi nu ne spune nimic această regiune, dar pentru Dieceza de Iași, pentru Vorarlberg și Dieceza de Feldkirch au o caracteristică aparte. În Dieceza de Feldkirch, mai precis în Bregenz, Parohia "St. Kolumban", a activat, pentru o lungă perioadă de timp, ca paroh și director al Missio Bregenz, prelatul Albert Holenstein (1919 - 2013), un mare binefăcător și un prieten fidel al diecezei noastre. Și apoi, de-a lungul anilor de după Revoluție, mai mulți preoți din Dieceza de Iași activează în Dieceza de Feldkirch. În acest moment, sunt nouă preoți "ieșeni" ce păstoresc diferite parohii ale acestei dieceze.

Ziua de 30 iunie 2013 a fost o zi deosebită pentru Dieceza de Feldkirch și pentru credincioșii ei, pentru că, după o lungă perioadă de așteptare, de mai bine de un an și jumătate, în domul din Feldkirch, care-l are ca patron pe sfântul episcop martir Nicolae, a fost sfințit cel de-al patrulea episcop al diecezei, dr. Benno Elbs. Acesta a fost, în perioada scaunului vacant, administrator diecezan. Dieceza de Feldkirch este o dieceză "tânără", înființată în anul 1968, al cărei prim episcop a fost dr. Bruno Wechner (1968-1989).

Într-un cadru festiv a fost dat citirii documentul de numire din partea Sfântului Părinte papa Francisc, prezentat de pr. dr. Hans Fink, președintele consiliului prezbiteral al Diecezei de Feldkirch. În decretul de numire, papa Francisc îi amintea: "Fiule, încredințez această slujire deosebit de grea la care te-ai angajat, mijlocirii Preacuratei Fecioare Maria, care este foarte cinstită în Dieceza de Feldkirch". Și în cadrul predicii, cardinalul de Viena, dr. Christoph Schönborn, pornind de la motoul episcopal ales de dr. Benno, "Încredințează-i Domnului calea ta și încrede-te în el, și el va duce la îndeplinire" (Ps 37,5), i-a amintit că Dumnezeu i-a încredințat o mare și provocatoare misiune, aceea de a-i facilita accesul la oameni: "Căci aceasta este misiunea ta: ca Isus prin tine, Benno, să ajungă la oameni". Iar acest lucru, în societatea actuală, a devenit destul de greu.

Apoi, în prezența ÎPS Alois Kothgasser, arhiepiscopul mitropolitul de Salzburg, i-a fost înmânată cârja pastorală de către venerabilul episcop de Feldkirch Elmar Fischer, retras din motive de vârstă.

Din partea Diecezei de Iași, a participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. dr. Paul Solomon, paroh al Parohiei "St. Kolumban" din Bregenz, decan de Bregenz, dar și decan de vârstă al comunității preoților români din Dieceza de Feldkirch, acesta slujind de 20 de ani acolo.

A doua zi după sfințire, cea mai mare parte a preoților români din Dieceza de Feldkirch împreună cu surorile din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", ce activează de asemenea în dieceză, am avut deosebita bucurie de a ne întâlni cu Preasfințitul Aurel, împreună împărtășindu-ne din trăirile, bucuriile și așteptările noastre, dar ascultând și vești proaspete și evenimente ce au loc în Dieceza de Iași, relatate de episcopul nostru auxiliar.

Totul a culminat cu vizita-surpriză la adunarea românească a PS Benno, noul episcop. Excelența sa ne-a salutat și ne-a adresat fiecăruia un cuvânt de încurajare.

La rugăciunea și bucuria Diecezei de Feldkirch, Dieceza de Iași aduce omagiul ei, rugăciunile de binecuvântare pentru PS Benno Elbs, noul episcop, precum și pentru întărirea relațiilor de fraternitate și colaborare creștină.

Pr. Marius-Claudiu Dumea,
preot al Diecezei de Iași, care activează în Dieceza de Feldkirch


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat