Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul fr. Gheorghe Dâncă, OFMConv

Fratele Gheorghe Dâncă, OFMConv, în vârstă de 91 de ani, din conventul fraților de la Prăjești (BC), a trecut la Domnul marți, 2 iulie 2013, pe la ora 14.00.

Născut la Pildești, la 7 noiembrie 1921, din părinții Mihai și Ana, în Pildești (NT), fr. Gheorghe Dâncă a fost botezat - după cum el însuși povestește în scurta sa autobiografie - de pr. Anton Bișoc, în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani.

A urmat clasele primare (șapte clase) la Pildești, timp în care, mai bine de cinci ani, îl slujește pe Cristos ca ministrant. În iunie 1936 este primit de părintele Carmil Tocănel ca frate laic și repartizat la Tipografia "Serafica" din Săbăoani.

În aprilie 1937 este trimis de pr. Anton Bișoc la parohia greco-catolică din București, unde slujea ca paroh pr. Dominic Neculăieș. Aici va rămâne mai bine de trei ani. În august 1940 se întoarce la Săbăoani, la "Serafica", reluând vechea îndeletnicire de ze?ar. Haina sfântului Francisc, în calitate de postulant, o primește tot în 1940.

La 20 februarie 1942 este încorporat la o unitate de vânători din Cernăuți, Bucovina, și, din cauza războiului, este obligat să presteze serviciu militar până în aprilie 1945.

Noviciatul îl începe la data de 17 octombrie 1945, avându-l ca magistru pe pr. Matei Ghiuzan. Profesiunea simplă o face la 29 octombrie 1946, în biserica din Săbăoani. Profesiunea solemnă o va face în mâinile ministrului provincial Alois Herciu, la 27 decembrie 1949, la Hălăucești.

Fr. Gheorghe a rămas o mare parte a vieții în parohia de la Săbăoani, slujind ca sacristan, loc în care în fața statului figura ca persoană de serviciu. În anul 1982 se pensionează. În 1985 este chemat de fratele său, pr. Petru Dâncă, la Slănic Moldova, unde va rămâne până la 22 septembrie 1990, după care va pleca în conventul de la Târgu Trotuș, loc în care slujea ca paroh pr. Anton Sociu. Aici a rămas doar două luni, căci la 14 noiembrie 1990 este trimis în Conventul "Preasfânta Treime" din Prăjești.

Din anul 1990 și până în luna iulie 2013, așadar, fr. Gheorghe, cu al său surâs de neuitat, a rămas la Prăjești, slujind, atât cât l-au ținut puterile, ca sacristan, pentru ca mai apoi, la adânci bătrâneți, să se dedice cu totul rugăciunii, spre binele fraților și al comunității din care făcea parte.

La 2 iulie, ora 14.00, fr. Gheorghe și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu, îndreptându-se către acela pe care a ales să-l slujească cu umilință timp de o viață.

În testamentul său a scris următoarele: "Doresc să fiu înmormântat cât mai simplu, acolo unde vor voi superiorii mei. Doresc, de asemenea, ca frații să nu mă uite în rugăciunile lor". A fost un frate împăcat cu sine, zâmbitor, cucernic și simplu.

Liturghia înmormântării va avea loc joi, 4 iulie, începând cu ora 10.00, la Pildești (NT).

Dumnezeu să-l odihnească!

Fr. Adrian Măgdici, OFMConv, secretar provincial

Articol preluat de pe www.ofmconv.ro
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat