Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de preoți

PS Petru Gherghel a hirotonit 30 de preoți sâmbătă, 29 iunie 2013, în cadrul Liturghiei celebrate la ora 11.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au fost prezenți cinci episcopi, superiorii și profesorii de la institutele unde au studiat candidații, aproximativ 170 de preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși.

Încrezători în Dumnezeu și cu inimile vibrând de bucurie ne-am îndreptat în dimineața zilei de sâmbătă spre catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Cerul era înnourat, dar sufletul nostru era senin și părea că însuși Dumnezeu ne zâmbește.

La sărbătoarea noastră au participat ÎPS Zbigņevs Stankevičs, arhiepiscop mitropolit de Riga (Letonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, ai Custodiei "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini, ai Congregației "Fiii Iubirii Milostive". De asemenea, au fost prezenți profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate, părinții, frații, surorile, rudele și prietenii candidaților.

Ușor, ușor ne-am adunat toți cei 30 de candidați. Atmosfera era degajată și toți ne salutam cordial. Când timpul s-a împlinit am pornit în procesiune spre catedrala nouă. A fost un moment deosebit. Cu toții știam că acest drum ne va schimba viața. Am privit la colegii mei și am văzut chipuri senine, chipuri concentrate, chipuri mulțumite, chipuri care exprimau trăirea lor interioară cu privire la acest moment.

Intrând în catedrală, mare ne-a fost bucuria văzând mulțimea preoților și a credincioșilor, dar mai ales văzându-i pe cei dragi care au dorit să participe la sărbătoarea noastră. Înaintam spre altar și fiecare dintre noi zăream câte un chip cunoscut care îi zâmbea. Răspundeam cu un zâmbet și continuam să ne apropiem de altar. Cu siguranță în acele momente fiecare a fost încercat de diferite sentimente și emoții. A fost un moment unic, de care ne vom aminti mereu cu plăcere, poate cel mai frumos rând scris în cartea vieții noastre.

Seminariștii, reuniți în corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, au condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a salutat pe episcopi, pe candidații la Preoție, pe oaspeții din străinătate și pe toți credincioșii prezenți.

După proclamarea Evangheliei, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. dr. Benone Lucaci, i-a strigat pe nume pe fiecare în parte, menționând și dieceza în care vor activa. Astfel nouă sunt pentru Dieceza de Iași, 17 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, trei pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și unul pentru Congregația "Fiii iubiri milostive". Cei 30 de candidați au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Aurel Percă. Excelența sa a subliniat mai întâi rolul pe care la avut Cristos în viața celor doi martiri pe care i-am celebrat astăzi: Petru și Paul. Cel dintâi, a mărturisit că Isus este Fiul lui Dumnezeu, dar atunci când Cristos a fost arestat el l-a renegat. Al doilea îi persecuta pe cei care credeau în Cristos. Nici unul nu era perfect. Cu toate acestea după ce au recunoscut greșeala lor l-au urmat pe Domnul din toată inima. Având un astfel de exemplu al acestor titani ai credinței Preasfințitul Aurel ne-a îndemnat pe noi, preoții nou sfințiți, să-l urmăm pe Cristos cu pasiune și să ne trăim viața ca o mărturie de iubire a lui Cristos.

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. În grupuri de câte doi, diaconii mergeau în fața Preasfințitului, îngenuncheau și promiteau ascultare și respect episcopului și superiorilor lor. A urmat apoi momentul când diaconii s-au întins la pământ. Candidații au căzut cu fața la pământ în semn de umilință față de Dumnezeu. Acest gest de umilință și abandonare marchează momentul încredințării întregii vieți lui Dumnezeu.

Corul invoca ceata sfinților prin intonarea Litaniei tuturor sfinților.

Ultima parte a ritualului de hirotonire a cuprins impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. După îmbrăcarea hainei de slujitor al altarului, noi prezbiteri au fost unși cu sfânta crismă în palmă de cei cinci episcopi prezenți la altar.

Apoi au urcat la altar și au concelebrat prima lor sfântă Liturghie, alături de episcopi și ceilalți preoți.

La final unul din noi prezbiteri a adresat în numele tuturor preoților nou sfințiți cuvântul de mulțumire.

ÎPS Zbigņevs Stankevičs a adresat un cuvânt de laudă la adresa diecezei noastră care are o credință vie și cu multe vocații la preoție. Excelența sa a avut și o rugăminte pentru noi, aceea ca doi preoți să meargă să activeze în dieceza sa.

PS Cornel Damian a adus salutul și sentimentele de recunoștință ale ÎPS Ioan Robu și i-a invitat pe neoprezbiteri, dar și pe toți credincioși prezenți să participe la beatificarea Mons. Vladimir Ghika, ce va avea loc la 31 august 2013.

La final, preoții nou sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Procesiunea de la final a avut ceva special. Era prima procesiune ca preot. Am rămas aceeași oameni, dar totuși ceva era altfel. Haina de preot nu mai era în brațele noastre, ci eram îmbrăcați cu ea. Eram aceeași și totuși alții.

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul lor să-i felicite.

Această zi frumoasă va rămâne adânc întipărită în mintea și inima noastră. Este o zi de cotitură în viața noastră. Această zi este un punct de sosire, dar și un nou început de drum. Este începutul unei vieți noi pentru care ne-am pregătit în seminar.

Deo gratias!

Impresii ale preotilor nou-sfințiți:

Astăzi inima îmi este plină de bucurie, însă este greu a exprima această bucurie în cuvinte. Domnul m-a chemat, iar eu i-am răspuns. Momentul ungerii mâinilor cu uleiul sfânt a fost și va rămâne în inima mea ca fiind confirmarea faptului că sunt preot în veac după rânduiala lui Melchisedec (pr. Iosif Robu, OFMConv).

"Pot să se clatine munții, pot să se dărâme dealurile, dar legământul meu și dragostea mea nu se va îndepărta de tine, zice Domnul care are milă de tine" (Is 54). Ieri aceste cuvinte s-au împlinit pentru mine, zi în care Domnul mi-a dăruit, fără nici un merit din partea mea, cel mai prețios dar, darul Preoției. Îi mulțumesc Domnului pentru slujirea la care m-a chemat și îl rog să mă întărească cu harul său pentru a fi un vestitor fidel al iubirii sale față de oameni (pr. Iulian Ghiuzan, OFMConv).

"Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului!" (Ps 116,12-13). Un sentiment de profundă gratitudine și lacrimi de fericire! Nu cred că aș putea găsi cuvinte mai potrivite decât acestea pentru a exprima emoțiile, sentimentele, trăirile acestui eveniment atât de semnificativ, important și mult așteptat din viața mea. Este cel mai prețios dar pe care o ființă omenească îl poate primi și pe care sunt nespus de fericit că l-am primit și eu: darul sfintei Preoții, darul de a deveni punte de legătură între Dumnezeu și oameni, conducându-i pe oameni la Domnul și făcându-l prezent mijlocul lor, de a fi pentru poporul său și pentru lumea întreagă un semn vizibil al iubirii, frumuseții, bunătății, milostivirii și acțiunii sale în lume, un alter Christus, de pe buzele căruia răsună din nou și astăzi: "Te preamăresc Tată, Domn al cerului și al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și învățați și le-ai descoperit celor mici!" (Mt 11,25) (Pr. Cristian Aiojoaei, OFMConv).

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Audio: Impresii ale unor preoti nou-sfințiți

Video: Iași (catedrală): Liturghia solemnă de hirotonire a celor 30 de preoți

DIGI 24: Hirotonirea a 30 de preoți la Iași (30 iunie 2013)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Hirotonirea a 30 de preoți (foto: Adrian Cuba). Foto: Adrian Cuba

Album foto: 29 iunie: Hirotonirea a 30 de preoți


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat