Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Administrarea sacramentului Mirului

La 24 iunie 2013, în sărbătoarea "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", patronul bisericii și comunității noastre, ne-am deschis inimile cu bucurie pentru a-l primi pe Duhul Sfânt. Lumina soarelui a iradiat astăzi în Parohia Gioseni, în mod deosebit în prezența păstorului diecezei noastre, episcopul Petru Gherghel, deoarece l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale, atât noi care ne-am reînnoit în viața harului, cât și cei 165 de candidați, copii și tineri care au admirat frumusețea creației prin revărsarea "noii primăveri" a Duhului Iubirii Sfinte.

În numele întregii comunități din Gioseni, la începutul sfintei Liturghii, părintele paroh Mihai Simon a adresat păstorului diecezei noastre salutul și urarea de "Bine ați venit!", după care a amintit importanța evenimentului pentru Biserică și comunitatea noastră:

"Astăzi, în cea de-a doua zi a hramului comunității noastre, în acest An al Credinței și Familiei, trăim din nou evenimentul de la Rusalii. Așa cum apostolii adunați în jurul sfintei Fecioare Maria s-au rugat, au meditat cuvântul lui Dumnezeu și au așteptat împlinirea făgăduinței, la fel acești candidați s-au pregătit și așteaptă cu bucurie și nerăbdare să-l primească pe Duhul Sfânt cu darurile sale, prin impunerea mâinilor Excelenței voastre, pentru ca astfel plini de bucurie și curaj să-și mărturisească credința în mijlocul lumii".

Părintele a dat mărturie că toți candidații s-au pregătit pentru acest eveniment deosebit și de aceea exclamăm că binecuvântată este această zi în care cei confirmați s-au înrolat în armata lui Cristos, "militia Christi", pentru ca să poată astfel mărturisi cu tărie credința creștină.

Așadar întreaga Sfântă Treime a venit la noi și, în mod deosebit, Duhul Sfânt care suspină în noi cu suspine negrăite, pentru că noi nu știm să ne rugăm, nu știm să acționăm așa cum trebuie, conform planului lui Dumnezeu.

Dumnezeu Tatăl ne-a creat, Dumnezeu Fiul, Domnul Isus Cristos, ne-a răscumpărat, prin Pătimirea și Moartea sa pe Cruce și Dumnezeu Duhul Sfânt ne-a sfințit și ne sfințește în continuare până la sfârșitul lumii cu cele șapte daruri sfinte.

La sfârșitul acestei celebrări, deosebit de frumoasă și emoționantă în numele celor miruiți și a comunității, o tânără a mulțumit în mod special Preasfințitului pentru darul Duhului Sfânt.

"Excelența voastră, astăzi, noi, cei din comunitatea Gioseni, am trăit o bucurie sfântă. Preasfinția Voastră, prin impunerea mâinilor și prin rugăciune, l-ați rugat pe Domnul să-l trimită pe Duhul său Sfânt cu darurile sale.

Duhul creației să reînnoiască inimile noastre pentru ca să fim atenți zi de zi la frumusețea pe care creația ne-o oferă!

Duhul Sfânt să încolțească, să crească și să ne dea o "nouă primăvară", pentru ca inima noastră să se înveselească în oceanul iubirii nemărginite a lui Dumnezeu!

Noi suntem mici creaturi, dar la rădăcina existenței noastre stă măreția Duhului Sfânt care este iubire.

Vrem să ne trăim viața în lumina credinței. De aceea, ne deschidem sufletele spre bunăvoința lui Dumnezeu și vrem să-l lăsăm pe Duhul Sfânt să ne transforme inimile și viața.

Întreaga comunitate înalță rugăciuni și îi încredințează Mariei, Maica Bisericii, misiunea Excelenței voastre de păstor al sufletelor noastre.

Binecuvântată să fie această zi!

Binecuvântat să fie cel care este prezent între noi!

Vă mulțumesc din partea mea, din partea celor miruiți și a comunității. Vrem ca pe viitor să folosim cu bine darurile primite și să vă amintim în rugăciunile noastre.

Mulțumim părintelui decan pentru participare și preoților care au concelebrat în altar.

Mulțumesc celor care au contribuit pentru a face ca această zi să fie cât mai frumoasă".

În final a urmat cuvântul de mulțumire al părintelui paroh care a spus:

"După bucuria pe care am avut-o în Advent prin prezența Sfintei Icoane de la Cacica și a sfintelor misiuni, când ați fost în mijlocul nostru, iată că astăzi ați binevoit să ne vizitați din nou și ați venit încărcat cu haruri și binecuvântări cerești pe care le-ați revărsat cu generozitate asupra noastră, vă mulțumim din inimă, vă dorim multă sănătate și putere pentru a împlini misiunea încredințată de Domnul. Deoarece săptămâna aceasta pentru Excelența Voastră are o încărcătură și importanță deosebită, când veți sărbători aniversarea zilei de naștere și sfântul patron, copiii și sora Emanuela au pregătit un mic program omagial". În semn de iubire și prețuire din partea comunității noastre i-am oferit un tablou cu fericitul papă Ioan Paul al doilea și i-am urat Preasfințitului "La mulți și binecuvântați ani!".

Fericită este ziua când am primit putere de sus pentru ca să-l lăudăm pe Domnul prin cuvânt, dar mai ales prin fapte!

Rămâi cu noi, te rugăm, Duh al Iubirii Sfinte!

Pr. Felician Hârja

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Gioseni: Administrarea sacramentului Mirului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat