Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Sfinții Apostoli Petru și Paul - 2013

Aceștia sunt sfinții care au băut paharul Domnului și au ajuns prietenii lui Dumnezeu

Solemnitatea "Sfinții Petru și Paul" este una dintre cele mai vechi, cele mai solemne și cele mai frumoase sărbători din anul liturgic. După sfânta Fecioară și sfântul Ioan Botezătorul, sfinții apostoli Petru și Paul sunt sfinții cel mai des celebrați în anul liturgic, căci, în afară de sărbătoarea de astăzi, mai sunt și sărbătorile: "Convertirea sfântului Paul", la 25 ianuarie; "Catedra sfântului Petru", la 22 februarie; și "Sfințirea bazilicilor «Sfântul Petru» și «Sfântul Paul»", la 18 noiembrie.

Azaria, unul din cei trei tovarăși ai lui Daniel, luați robi în Babilon și aruncați în cuptorul cu foc de regele Nebucandențar, s-a rugat astfel: "Doamne, nu îndepărta îndurarea ta de la noi, pentru Abraham, prietenul tău, pentru Isaac, slujitorul tău, și pentru Israel, sfântul tău (cf. Dan 3, 35).

Dacă, în Vechiul Testament, onoarea de a fi prieten, slujitor și sfânt al lui Dumnezeu au avut-o doar câțiva oamenii din familia Avraam; în Noul Testament, datorită lui Cristos, sămânța credincioasă a lui Avraam (cf. Gal 3,16), toți ucenicii Domnului, începând cu apostolii și continuând apoi cu toți botezații, au primit onoarea de a fi prietenii, casnicii și sfinții lui (cf. Ef 2,19), căci iată ce a spus Isus: "Nu vă mai numesc robi, dar v-am numit pe voi prieteni pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl meu vi le-am făcut cunoscute" (In 15,15).

Sfinții Petru și Paul, pe care îi sărbătorim în această binecuvântată zi, au fost doar începutul unui lung șir de prieteni, slujitori și sfinți casnici, pe care și i-a făcut și și-i va face Dumnezeu până la sfârșitul veacurilor, căci el dorește ca și fiecare dintre noi, cei botezați, să-i fim prietenii, slujitorii și sfinții săi casnici (cf. Ef 2,19; 1Pt 1,16). Însă depinde de noi dacă primim această onoare.

Sfinții Petru și Paul, pe care îi sărbătorim astăzi, au primit cu mare bucurie această onoare.

Petru și Paul s-au făcut "prietenii lui Dumnezeu", pentru că au acceptat ca Isus să le schimbe amândurora numele, în momentul în care i-a chemat în slujba sa. Astfel, pe Simon Petru l-a numit Chefa, adică "piatră"; iar pe Saul l-a numit Paul, adică "mic și smerit". Căci atunci când vii la Cristos și crezi în el, nu mai trebuie să rămâi ceea ce ai fost, ci trebuie devii o ființă nouă: din slab în credință, devii tare ca piatra; din mândru, devii mic și smerit.

Și noi trebuie să acceptăm numele de creștin pe care Isus ni l-a dat la botezul nostru, care este însuși numele său; prin acest nume Isus ne-a schimbat pentru veșnicie din robi ai satanei, ai lumii și ai patimilor, în prieteni ai săi și ai sfinților săi. "Dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut, iată că toate au devenit noi" (2Cor 5,17).

Evanghelia zilei ne spune că Isus i-a întrebat pe apostoli cine este el pentru ei. Și la această întrebare Simon Petru îi răspunde: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!" (Mt 16,16).

De răspunsul la această întrebare a depins toată viața ulterioară a sfinților Petru și Paul, a tuturor celorlalți apostoli și a tuturor sfinților. Dar de răspunsul la această întrebare, depinde și viața fiecăruia dintre noi, depinde și veșnicia noastră, depinde și puterea "cheilor împărăției cerurilor", prin care putem dezlega toate misterele de pe pământ și din cer și putem lega orice vrajă a păcatului (cf. Mt 16,19).

Prietenii lui Dumnezeu, ai lui Cristos și ai sfinților, deși trăiesc încă pe pământ, trăiesc după legile cerului, prin care supun toate cele pământești și-i învață și pe alții să trăiască la fel.

În Vechiul Testament, Dumnezeu i-a zis lui Rebeca, soția lui Isaac: "Două neamuri sunt în sânul tău și cel mai mare va sluji celui mai mic" (Gen 25,22-23). Sfântul Paul se lamenta într-o zi: "Găsesc în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine" (Rom 7,21).

Și în noi sunt două neamuri, și în noi sunt două legi care se luptă fiecare să ne atragă de partea lor; dar prin Cristos, firea noastră veche trebuie să fie adusă să slujească firii celei noi. Sfinții Petru și Paul au reușit să-și supună trupul și să-l facă rob al lui Dumnezeu (cf. 1Cor 9,27). Și noi trebuie să reușim această biruință, căci același Cristos care a lucrat în ei, lucrează și în noi (cf. Rom 6,6). Așa cum Petru din slab în credință, a devenit "piatră vie"; așa cum Paul din prigonitor mândru, a devenit slujitor umil; tot astfel și noi trebuie să devenim din robi ai păcatului, oameni tari în credință, slujitori smeriți ai lui Cristos, cu un cuvânt "prietenii și casnicii ai lui Dumnezeu.

După ce Petru și Paul, s-au supus "Legii celei noi", au pornit la lucru pentru a-i aduce pe câți mai mulți oameni la ascultarea de Cristos și la prietenia cu el.

După înviere, după masa de pe marginea lacului, Isus i-a zis lui Simon Petru: "Simon, fiul lui Iona, mă iubești tu mai mult decât aceștia?" El i-a răspuns: "Da, Doamne, tu știi că te iubesc". Isus i-a zis: "Paște mielușeii mei!" (In 21,15). Iar Paul mărturisește în a doua lectură din ajunul sărbătorii: "Dumnezeu care mă alesese din sânul mamei mele, care mă chemase prin harul său, într-o bună zi, el a găsit de cuviință să mi-l descopere pe Fiul său, pentru ca eu să-l vestesc popoarelor păgâne" (Gal 1,15-16). Dar Dumnezeu ne-a făcut și fiecăruia dintre noi, la Botez, această chemare: "Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu și l-a câștigat ca să fie al lui, ca să vestiți faptele mărețe ale celui ce v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină" (1Pt 2,9). Ca și ei, trebuie să facem și noi.

Biserica a sintetizat foarte bine activitatea misionară a celor doi mari apostoli, căci în Prefața de astăzi spune: "Petru a mărturisit primul credința în Cristos și Paul a luminat adâncurile misterului său; Petru, pescarul din Galileea, a constituit prima comunitate cu drepții lui Israel, iar Paul, învățătorul și doctorul, a vestit mântuirea tuturor neamurilor".

De la această chemare asumată a rezultat toată grija lui Paul, a lui Petru și a celorlalți apostoli, pentru toate bisericile (cf. 2Cor 11,28), și pentru toate trebuințele lor materiale și spirituale. În prima lectură din ajun, Petru și Ioan vindecă la trup și la suflet (cf. Fap 3,1-10) și fac toate spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor (cf. 1Cor 10,31). În lectura a doua din timpul zilei îl vedem pe Paul luptând până la epuizare, pentru a vesti evanghelia până la capăt, pentru ca s-o audă toate popoarele păgâne (cf. 2Tim 4,6-8.17-18).

Iată câteva din luptele lui Paul pentru Isus, prietenul său și pentru evanghelie: închisori reci, lipsă de alimente și de îmbrăcăminte (cf. 1Cor 4,11; 2Cor 11,27); răutatea și opoziția de oamenilor; apariția în fața "leului" Nero; părăsirea din prietenilor; schimbarea unor colaboratori din prieteni în dușmani, cum a fost cazul lui Dima, trădătorul (cf. 2Tim 4,10.14-15).

Predicând oamenilor din timpul său, Petru nu uita să le spună: Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi" (1Pt 3,15). Adică, fiți gata și predicați, fiți gata să suferiți, fiți gata să muriți, fiți gata pentru toate și nu vă temeți. Petru și Paul nu s-au temut de nimic, nici de suferințe, nici de moarte; au știut bine în cine și-au pus speranța (cf. 2Tim 1,12).

Așa cum a promis în psalmul responsorial din timpul zilei, Dumnezeu le-a dat și le dă aleșilor săi, aflați în lipsuri materiale, cele de trebuință pentru trai (cf. Ps 34,9-10); celor care au trecut și trec prin suferință și moarte, le-a dat și le dă mângâierea sa (cf. Ps 34,18). De aceea, psalmistul ne invită pe toți să gustăm împreună cu el și să vedem cât de bun este Domnul (cf. Ps 34,8; 1Pt 2,3), pentru ca mai apoi să-l putem lăuda pe Domnul împreună cu dânsul (cf. Ps 34,3).

Dar prieteni adevărați și deplini ai Domnului, sfinții Petru și Paul au devenit numai atunci când au băut paharul lui, când și-au dat viața pentru el. Petru a fost răstignit cu capul în jos; iar lui Paul i s-a tăiat capul cu sabia. Dar Isus a spus pentru ei și pentru noi: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie și ei cu mine, ca să împărtășească împreună slava pe care tu mi-ai dat-o" (In 17,24). Pe noi, cei de astăzi, Dumnezeu s-ar putea să nu ne mai cheme la sacrificiul suprem, ci la muncile apostolice și la jertfele de fiecare zi, spre zidirea Bisericii sale. Ne cheamă sigur pe toți.

Pr. Lungu Ioan


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat