Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ultima zi de reculegere a anului academic 2012-2013 la Institutul Teologic

Studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au participat sâmbătă, 15 iunie 2013, la ultima zi de reculegere pentru acest an academic 2012-2013. Ziua de reculegere a fost condusă de pr. Iacob Stolnicu, paroh al comunității din Sagna, jud. Neamț, cel care a condus toate zilele de reculegere pe parcursul anului academic 2012-2013.

Încă de la începutul zilei de reculegere, părintele a ținut să precizeze că exercițiile spirituale din această zi sunt închinate Preasfintei Inimii a lui Isus datorită faptului că suntem în luna iunie, lună închinată Inimii Preasfinte. Suntem invitați în această perioadă la convertire, la schimbarea inimii într-un context în care cu toții avem așteptări și dorințe de schimbare, de transformare. Însă trebuie să știm că nimic nu se poate schimba în realitate fără schimbarea propriei inimi, iar aceasta este o lucrare a lui Dumnezeu la care omul este chemat să participe. Omul singur nu-și poate schimba inima, iar schimbarea nu este doar o acțiune personală, solitară.

Având în vedere faptul că se apropie vacanța de vară, părintele i-a atenționat pe studenții seminariști asupra pericolelor și capcanelor cărora le pot cădea cu ușurință în această perioadă. Părintele Iacob i-a provocat pe studenții cu o întrebare simplă dar profundă: Ce facem în această perioadă cu sentimentele noastre? Un prim răspuns și o cale de urmat este aceasta: să fim conștienți că omul bun scoate lucruri bune din visteria bună a inimii sale.

În continuare părintele i-a atenționat pe studenții asupra pericolului pe care îl aduce cu sine lenea, stagnarea, pasivitatea care este ținta preferată a Diavolului. Lenea nu doare când îl prinde pe om, ci mai târziu și este rod al necredinței sau, așa cum spunea Kafka: Lenea este începutul tuturor viciilor.

Un alt pericol la care suntem expuși în perioada vacanței, și nu numai, este bârfa: aceasta aduce după sine suferință. Bârfa este ca noroiul pe un perete proaspăt vopsit (nu se lipește, dar lasă urmă). Deși este urâtă de toți, este pe placul tuturor, iar pentru cei mai mulți pare o normalitate și este ridicată chiar la nivel de virtute. Părintele a atras atenția asupra faptului că ea nu ar exista dacă nu ar fi cine să o asculte. De aceea, să privim la viața lui Isus și să vedem dacă el s-a folosit vreodată de bârfă. Vom vedea că nu a exista nici un moment din viața lui Isus în care el să se fi folosit de bârfă. Ea nu ajută la edificarea relațiilor, ea distruge orice fel de raport.

În cea de-a doua meditație a zilei de sâmbătă, părintele Iacob le-a prezentat studenților necesitatea unei inimi întregi neîmpărțite asemenea inimii lui Isus din care să izvorască virtuți care să aducă alinare tuturor. Trebuie să fim conștienți că inima noastră este creată pentru lucruri mult mai mari, pentru o iubire puternică față de Dumnezeu. De aceea, tot ceea ce ne îndepărtează de chemarea noastră micșorează evlavia. Să păstrăm în perioada vacanței pacea inimii, pe care toată lume o caută, dar pe care foarte puțini o găsesc.

Să nu uităm așadar, în perioada vacanței, cui aparținem: în orice oportunitate să facem ca mâinile și ochii noștri să fie ai lui Cristos. Azi începe prima zi din restul vieții noastre! Să stăm aproape de Isus!

Ziua de reculegere s-a încheiat cu un moment de adorație în fața preasfântului sacrament, mulțumindu-i lui Isus pentru ajutorul și ocrotirea acordată pe parcursul ultimei sesiuni și a întregului an academic, rugându-l să vegheze asupra noastră și pe parcursul vacanței pentru a nu ne îndepărta nici un moment de el.

La încheierea acestei zile, părintele rector Benone Lucaci i-a mulțumit părintelui Iacob Stolnicu pentru disponibilitatea și grija cu care a pregătit aceste zile de exerciții spirituale de pe întreg parcursul anului academic 2012-2013, adresându-i totodată invitația ca ori de câte ori va avea posibilitatea să mai viziteze seminarul și studenții de aici.

Virgiliu Demșa-Crainicu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat