Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Conferirea sfântului Mir unor adolescenți din comunitatea română

Duminică, 2 iunie 2013, în cadrul sfintei Liturghii de la biserica "San Vitale" și din Casilina-Grotte Celoni, în Italia, a avut loc conferirea sfântului Mir celor 48 de adolescenți care s-au pregătit în acest scop.

La biserica de la "San Vitale" au fost 19 candidați, pregătiți în mod special de sr. Marie-Terese, din Congregația "Surorile Franciscane" din Caransebeș, ajutată de către sr. Alina Râtan, de la Surorile "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", iar în Casilina-Grotte Celoni, au fost 29 de copii, pregătiți de către sr. Maria-Ingrid Arbonos, din Congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei", ajutată de către cateheta Adriana Solomon.

Celebrant principal a fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de care au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, Mons. Anton Lucaci și Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, cărora li s-au alăturat un mare număr de preoți prezenți la Roma pentru studii.

În comunitatea din Casilina-Grotte Celoni s-a alăturat evenimentului și Excelența Sa domnul Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.

Duhul Sfânt, cel pe care candidații l-au primit pentru prima dată la botez în toată plinătatea sa, s-a coborât din nou peste candidații la sacramentul Mirului prin rugăciunea de invocare a episcopului și prin ritualul ungerii cu sfânta Crismă. Candidații, vădit emoționați, au răspuns cu tot curajul și cu toată tăria întrebărilor puse de către Preasfințitul în cadrul predicii și s-au angajat în mod dinamic în desfășurarea celebrării; cântând, citind lecturile și rugăciunea credincioșilor.

"Duhul Sfânt, spunea episcopul în cadrul predicii, este cel care ne dă forța de a putea crede, de a da mărturie despre credința noastră. El este cel care ne dă înțelepciunea, înțelegerea, știința, evlavia, sfatul, tăria, frica de Dumnezeu".

La sfârșitul Liturghiei, în cele două comunități, copiii au mulțumit episcopului, preoților, dar și catehetelor care i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire.

De acum e rândul lor să demonstreze că darul Duhului Sfânt, în ei, nu este fără rost. Se vor angaja să-l facă prezent în primul rând în familiilor lor, acolo unde orice zi începe și se termină cu gândul ridicat la Dumnezeu, unde pâinea cea de toate zilele este binecuvântată prin sudoarea părinților, dar și prin rugăciunea înălțată către Tatăl ceresc, acolo unde viața își are începutul și uneori și sfârșitul, de acolo de unde ei, noii miruiți, ies și intru în orice zi, pentru a aduce și a duce în același timp, mai departe, mărturia credinței primite la botez.

După-amiază, la biserica "San Vitale", în cadrul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă a celebrat un requiem special pentru odihna veșnică a pr. Isidor Mocanu, pe care l-au cunoscut și îndrăgit mulți din credincioșii prezenți la Roma, iar unii dintre preoți i-au fost vicari sau au slujit poporul lui Dumnezeu alături de Sfinția sa. Odihnă veșnică dă-i, Doamne, slujitorului tău!

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 iunie: Roma: Conferirea sfântului Mir unor adolescenți din comunitatea română


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat