Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul Studenților

Sâmbătă, 18 mai 2013, a avut loc Pelerinajul Studenților la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, la care au participat 70 de tineri. Pelerinajul, aflat la a doua ediție, a fost organizat de Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI) și de Oficiul pentru Pastorație Universitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, având motoul "Inima vorbește inimii!"

Provenind din diverse parohii ale Diecezei de Iași, actualmente studenți la diverse facultăți ale universităților din Iași, tinerii au pornit în pelerinaj cu intenția de a se ruga și a-i aduce mulțumire Sfintei Fecioare Maria la sanctuarul din Cacica.

Plecarea spre Cacica a fost la ora 7.30, iar la ora 11.00 pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii din Cacica, a adresat studenților pelerini tradiționalul salut de bun venit.

Programul a continuat prin celebrarea unei sfinte Liturghii de către pr. Lucian Farcaș care i-a avut alături la altar pe pr. Iosif Iacob și pr. Egidiu Condac, fiind animată de un grup de instrumentiști ai Parohiei Butea și de întreg grupul de pelerini. În timpul celebrării sfintei Liturghii, pelerinii nu au ezitat să se împace cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

În cuvântul de învățătură, pr. Lucian Farcaș ne-a explicat relația dintre știință și credință, amintindu-ne că pentru a ajunge pe culmile înalte ale științei trebuie să avem credință în Dumnezeu. Știința va fi desăvârșită prin credința în Dumnezeu și în adevărul său.

După sfânta Liturghie, tinerii au luat prânzul și au vizitat salina locului. La finalul vizitei în salină, ne am adunat cu toții în capela "Sfânta Varvara", care este și patroana minerilor, pentru a înălța un cântec Sfintei Fecioare Maria și a-i mulțumi pentru că ne-a dăruit acele locuri.

Programul a continuat cu o oră de adorație în bazilica din Cacica pregătită de către membrii ASCI, animată de tinerii din Butea și de toți cei prezenți. La finalul momentului de adorație, tinerii au primit din partea organizatorilor un semn de carte și o icoană a Milostivirii Divine.

Momentul final al vizitei la Cacica a avut loc la grotă, unde am înălțat cu toții o rugăciune și un cântec Mamei noastre cerești, pr. Lucian Farcaș oferindu-ne binecuvântarea prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

La întoarcerea spre Iași, ne-am oprit pentru a vizita una din cele mai frumoase mănăstiri ale Bucovinei, mănăstirea Voroneț. După acest moment am pornit spre Iași plini de entuziasm și speranță, gata de începerea sesiunii și a altor examene de final de an universitar.

Mulțumim lui Dumezeu pentru această zi. Mulțumim gazdelor:pr Romuald Bulai și preoților vicari din Cacica. Mulțumim preților care ne-au însoțit în acest pelerinaj. Mulțumim tinerilor care și-au arătat disponibilitatea de a participa la acest pelerinaj. Mulțumim Sfintei Fecioare Maria pentru că ne iubește și ne-a adunat în jurul ei.

Să lăsăm în continuare inima Mariei să vorbească inimilor noastre, pentru ca astfel să trăim cât mai bine și cu un real folos această perioadă a studenției, perioadă de asimilare a unor cunoștințe profunde și de însușire a unor valori inestimabile.

Iată câteva impresii ale studenților participanți la acest pelerinaj:

"Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica a fost ceea ce am avut nevoie înainte de o perioadă nu tocmai ușoară în viața oricărui student. Deși a fost o zi în care aș fi putut învăța, nu o consider pierdută deoarece nimic nu se compară cu liniștea sufletească oferită de o asemenea experiență. Sunt bucuroasă că am avut această ocazie și sper ca toți cei care au participat la acest pelerinaj să fi căpătat pacea sufletească necesară în această perioadă". (Monica-Alina, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației).

"Având în vedere că am fost pentru prima dată în pelerinaj la Cacica, pot spune că am avut parte de o experiență foarte frumoasă ce mă va determina să continui să mai merg în pelerinaje. În cadrul acestui pelerinaj mi-am încărcat bateriile pentru perioada de sesiune ce se apropie și astfel cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria vom trece cu bine de această etapă". (Adina, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației)

"Pentru mine această zi de pelerinaj a fost un dar din partea lui Dumnezeu, care mi-a adus în suflet pace și liniște". (Ana-Maria, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice)

"Ce pot spune despre ziua aceasta? O zi foarte frumoasă și bogată din punct de vedere spiritual. Adorația a fost foarte bine organizată, îmbinarea perfectă între momentele de rugăciune și cântecele interpretate într-o armonie minunată prin îmbinarea mai multor tipuri de instrumente muzicale nu puteau să nu trezească în tine un sentiment de adâncă mulțumire pentru tot ce ne oferă Dumnezeu din bunătatea sa nemărginită și prin iubirea sa nesfârșită. Ce pot spune mai mult decât că totul a fost perfect". (Lucia, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației)

"«Marie tu ești a lumii mamă, tu ești mama mea, tu ești mama noastră!» Sunt cuvintele care au răsunat azi în urechile și în mintea mea. Și unde în alt loc o puteam întâlni pe Măicuța noastră dacă nu în sanctuarul dedicat ei, la Cacica. Ar fi multe de spus despre această zi însă nu vreau decât să mă rezum la a scoate în evidență frumusețea și importanța acestui pelerinaj. Acest pelerinaj ne-a adus pe noi tinerii de la diferite facultăți pentru a ne ruga împreună asemenea unor frați care se roagă în familie. Acest pelerinaj ne-a făcut să ne cunoaștem mai bine și cred că ceva s-a imprimat în inima și sufletul fiecăruia dintre noi. Cu siguranță relația noastră cu Maria, Mama noastră se va întări. Marie, Măicuța mea ocrotește-mă pe mine și întreaga lume!" (Valentin, Facultatea de Construcții și Instalații)

"Bucuria de a fi împreună uniți în rugăciune la sanctuarul din Cacica a reprezentat un imbold pentru fiecare de a trăi credința cu mai multă statornicie și dăruire. Momentele de acest gen sunt de fiecare dată unice și pline de încărcătură sufletească. Totodată, a fost un prilej de a ne cunoaște mai bine unii pe alții și de a ne îmbogăți reciproc prin intermediul experiențelor și gândirilor exprimate. Cel de sus găsește moduri inedite pentru ca viața spirituală a tânărului creștin să fie animată de astfel de întruniri. Prin urmare, nu putem fi decât recunoscători bunului Dumnezeu pentru că se îngrijește cu atâta iubire și răbdare de noi, care nu întotdeauna prețuim darurile primite și nu aducem laudă cum se cuvine numelui său. Fie ca Fecioara Maria să ne călăuzească în călătoria noastră pe acest pământ pentru ca în final să simțim că am ajuns la împlinire!" (Iuliana)

Alexandru-Eusebiu Cadar

*

Adorație

"Casa mea adevărată să fie mereu prezența ta". Unele cuvinte trec pe lângă noi fără să le auzim, altele răsună atât de puternic încât ne determină să le căutăm profundul sens. Asta s-a întâmplat la ora de adorație din sanctuarul de la Cacica: am rămas mișcată de texte, însă o propoziție mi-a atras atenția într-un mod deosebit și m-a făcut să meditez asupra ei timp îndelungat.

"Prezența ta". Unde îi găsesc prezența? În biserică? În rugăciune? În cateheză? Bineînțeles, însă aici știm cu toții că este. Eu, însă, m-am mai gândit că Dumnezeu nu se limitează la atât. El se lasă descoperit. De aceea am plecat în căutarea lui.

L-am găsit în răsărit. Mi-a promis că îmi va mângâia zilele cu razele-i blânde și că în fiecare moment va fi cu mine, chiar dacă eu nu îl voi vedea sau nu îi voi acorda importanță; și se ține de promisiune. Îl simt.

Am ieșit din casă și l-am găsit în aproapele. Da, în femeia pe care o îndepărtau cu toții pentru că arăta respingător - care e și ea un suflet. I-am vorbit blând și mi-a mulțumit cu inima; avea lacrimi în ochi. Iar sufletul meu zâmbea, căci l-am întâlnit. L-am întâlnit în mama, care ne pregătește mereu micul-dejun și are grijă să ne odihnim bine. Mama, care în fiecare dimineață ne oferă în grija lui. L-am găsit în tata, care ne protejează și lucrează din răsputeri pentru noi. L-am găsit în surorile mele pe care le prețuiesc. L-am găsit acasă.

Nu am încetat să îl caut și, în căutarea mea, mi-am dat seama că îl pot găsi în prietenul meu trist, care avea nevoie de consolare. Da, Isus părăsit era în el! Dar după un ropot de plâns și câteva ore de împărtășire a durerii, am avut bucuria de a îl vedea cum învie. Și era frumos. Și l-am descoperit și în prietenul meu vesel, care transmitea numai energie pozitivă.

Ploua. După-amiaza aceea a fost prima în care nu am alergat după umbrelă pentru că stropii mă învăluiau cu căldură. Plantele se bucurau, pământul s-a deschis pentru hidratare. Eu de ce m-aș fi ascuns sub o umbrelă? Ploile calde sunt și pentru suflete.

Soarele a apus și mi-a făcut din ochi. Mi-a promis că îmi trimite luna să îmi vegheze somnul, căci alți omuleți aveau să se bucure de lumina lui. Și mi-a spus că ne revedem la răsărit, iar atunci îmi va da din nou ocazia să îl găsesc. Înainte de a îmi ura noapte bună, însă, mi-a sugerat să îl mai caut într-un loc. Undeva aproape.

Și atunci l-am găsit în mine. Îmi contura un zâmbet blând și cald pe chip. Mi-a spus că acolo va fi acasă pentru al atâta vreme cât trăiesc prin și pentru alții. Îi place așa. Vrea să fie acasă în fiecare creștin. Și creștinii nu sunt cei care (numai) se roagă, ci oamenii.

Ana-Maria Sescu

*

De dragul tău, Măicuță preaiubită
De dragul tău, Măicuță preaiubită,
Către Cacica în zori am plecat
Într-un pelerinaj, în zi de mai însorită,
De tinerii studenți, ieșeni, organizat.
 
Ca însoțitori avem preoți destoinici
Ai Universității "Al. I. Cuza" capelani
Și ai Domnului cel înălțat buni crainici
Cu avânt și dăruire de misionari.
 
Mergând spre Bucovina, admirăm pe cale
Salcâmi în floare și dealuri întinse
Țărani vioi prășind ale lor ogoare
Și miei zglobii păscând ierburile grase.
 
Șoseaua șerpuind printre copaci făloși
Urcând spre sanctuarul marian
Ne înalță gândul către înaintași
Ce fost-au pelerini ca noi, cu elan.
 
Și ajunși în biserica Maicii preasfinte
O floare aleasă-i oferim pe altar
Cu jertfa Fiului a noastre inimi frânte
Mărturisind greșelile ca un prim dar.
 
C-apoi s-avem cuvânt de învățătură pentru viață
De la părintele Lucian doar pentru noi
S-atingem armonia dintre știință și credință
Și apropiați fi-vom de Domnul și între noi.
 
De masa sfântă ne-am apropiat
Și pe Isus în suflet l-am primit
În timp ce voci cu instrumente au înălțat
Imnuri de slavă Domnului Preasfânt
 
Iar după Liturghie am purces în grup
Să vizităm salina renumită
Având capele și leac pentu trup
Astmaticilor vindecare reușită.
 
Avut-am timp să ne întremăm nițel
Cu hrana ce-am luat cu noi de acasă
C-apoi să ne îndreptăm din nou spre el
Spre Dumnezeu ce-n chivot a rămas.
 
Și-n fața lui Isus expus în sacrament
Cu inimă și cuget recules
După a părintelui Iacob îndemn prezent
Am încercat să ne simțim acas'.
 
O atmosferă plină de iubire
În casa Domnului iarăși domnea
Și cântece simple, suave, în rugăciune
Cadru de paradis real crea.
 
Puteam să exclamăm că-i iar minune
Ce bine ne-am simțit cu toți aici
Chiar că doream să facem trei colibe
Ca și apostolii, Marie, fă-ne vrednici.
 
Divină Mamă inima-mi vibrează
Și imn Magnificat din nou îți cânt
Încredințându-ți și omenirea trează
S-o ocrotești oriunde și oricând.
 
Prin tine să preamărim în veci Treimea,
Prinos de mulțumiri îi oferim
N-o să uităm nicicând și ispășirea
Pe al nost' Stăpân dorim să-l și iubim.
 
Iar la sfârșit cu frunțile plecate
Primit-am euharistică binecuvântare
Și sufletul ni-i fericit c-am adorat
Iubirea veșnică uitată pe altare.
 
Învăluiți în dragoste cerească
Cu chipul luminat, revigorat,
Prin Voroneț, voioși venim acasă
Isuse bun, doar tu fii lăudat.
 
Să răsplătești înmiit pe toți cei care
S-au ostenit și haruri să le dai
Să ne întâlnim și-n alte sanctuare
Cântând și adorând cu Regina lunii mai.
 
Pământu-ntreg devină-mpărăție
A inimii preasfinte-a lui Isus
Și-a inimii neprihănite o Marie
Uniți să fim doar în iubirea cea de sus.

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Cacica: Pelerinajul Studenților


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat