Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Ziua bolnavului

Luni, 13 mai 2013, în spirit de comuniune cu întreaga Dieceză de Iași, comunitatea din Gherăești a sărbătorit Ziua bolnavului. Momentul a fost marcat printr-o serie de evenimente la care au participat bolnavi, vârstnici, beneficiari ai căminului din localitate, credincioși ai comunității, preoți, persoane consacrate, tineri, voluntari și colaboratori ai Asociației Caritas Roman.

Semnificativă a fost participarea la pelerinajul de la Cacica, unde, prin rugăciune și cântări de laudă, am dorit să o cinstim pe Preasfânta noastră Mamă Fecioara Maria, tămăduitoarea bolnavilor, căreia îi datorăm iubirea noastră de fii ai lui Dumnezeu și îi mulțumim pentru că mijlocește la Fiul ei, Isus Cristos, ajutându-ne pe calea suferinței. Încredințându-ne ei, am găsit răspunsul la întrebările noastre, alinare în nevoile spirituale și curajul de a accepta cu iubire condiția noastră umană. Boala, suferința, singurătatea, dacă sunt trăite cu Cristos și în Cristos, au un sens nou: prin forța lor salvifică devin un instrument de mântuire.

Participarea la sfânta Liturghie celebrată pentru bolnavi de părintele paroh Daniel Ghitiu a fost un moment de binecuvântare cerească în care am putut trăi comuniunea cu Cristos, Maestrul suferinței, acela care ne precede pe drumul vieții cu crucea sa. Dumnezeu și om al durerilor în același timp, împărtășește cu noi, oamenii, suferința iar credința în el ne dăruiește speranța în bucuria vieții veșnice. Ungerea cu sfântul Maslu a fost pentru cei bolnavi un har întăritor care le-au ajutat să-și redobândească puterea și să-și revigoreze spiritul.

După sfânta Liturghie, cei bolnavi au participat la o agapă frățească oferită de comunitatea parohială.

La Căminul pentru persoane vârstnice din Gherăești, din Cadrul Asociației Caritas Roman, bucuria beneficiarilor a fost deosebită în această zi dedicată bolnavilor. Recitarea sfântului Rozariu, participarea la sfânta Liturghie pentru cei bolnavi și cuvintele încurajatoare adresate de părintele vicar Marian Gărghi au făcut ca această zi să aibă o conotație specială. "Suferința - a spus părintele vicar - este un dar al lui Dumnezeu: ea este o punte de aur care ne conduce la cer. Suferința devine folositoare doar în momentul în care este acceptată și integrată în viața proprie. Acest lucru nu este ușor, necesită efort din partea bolnavilor, voință dar mai ales iubire față de Cristos care a suferit pentru noi. Așadar, să învățăm de la Maria, Mama prin excelență arta de a trăi și a transforma suferința în izvor de mântuire".

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea celor bolnavi după care a urmat un moment de comuniune în timpul căreia s-a împărtășit experiența pelerinajului și s-a oferit "rozariul" a cărei rugăciune însoțește viața celor ce se încredințează Mamei cerești.

Fericitul Ioan Paul al II-lea afirma: "Suferința este pentru toți creștinii o adevărată vocație. Este vocația de a-l urma pe Cristos suferind pentru a participa la aceea suferință prin care s-a împlinit mântuirea; este vocația de a iubi mai mult".

Da, am trăit în această zi dedicată bolnavului adulți, tineri și vârstnici, această vocație conștientizând faptul că boala, singurătatea, izolarea ne apropie tot mai mult de el, pentru a-l înțelege mai bine, a-l iubi mai mult și a-l sluji cu devotament în toți frații noștri.

Surorile "Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Gherăești: Ziua bolnavului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat