Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Coborârea Duhului Sfânt - 2013

Duhul Sfânt desăvârșește și restaurează toate în Cristos.

Avem astăzi sărbătoarea Rusaliilor. Astăzi, Isus înălțat la cer ni-l trimite de la Tatăl, așa cum a promis (cf. In 14,16), pe Duhul Sfânt, Mângâietorul, rod al patimilor, morții, învierii și înălțării sale, ca să desăvârșească lucrarea mântuirii noastre și ca să restaureze toate în el.

Dacă duhul cel rău, diavolul, prin păcat i-a îndepărtat pe oameni de Dumnezeu, așa cum s-a întâmplat la izgonirea din rai (cf. Gen 3,22-24), i-a îndepărtat și unii de alții, așa cum s-a întâmplat la Turnul Babel (cf. Gen 11,1-9). De Rusalii, Duhul Sfânt, trimis de Isus de la Tatăl, i-a apropiat pe oameni de Dumnezeu și a reunit oameni și popoare, în unica Biserică a lui Dumnezeu (cf. Fap 2,1-11; Ioel 2,28-29). De la Rusalii încoace, Duhul Sfânt pornește din inima omului (cf. Rom 8,27) și țâșnește împreună cu el până în viața veșnică (cf. In 7,38).

Pentru a înțelege mai bine sărbătoarea Rusaliilor, am să vă redau istorioara "celor două oglinzi", scrisă de Bruno Ferrero, un preot salezian și scriitor italian contemporan. Iată ce spune el:

Într-o zi satana a descoperit un mod de a se distra. A inventat o oglindă diabolică care avea o proprietate magică: făcea să se vadă meschin și șifonat tot ceea ce era frumos și bun, iar pe de altă parte făcea să se vadă frumos și bun tot ceea ce era urât și rău. Satana cutreiera peste tot cu diabolica sa oglindă. Într-o zi oglinda i-a alunecat din mâini și s-a spart în mii de bucăți. Un uragan puternic a izbucnit la Turnul din Babel și a făcut ca fragmentele oglinzii să zboare în toată lumea. Unele fragmente erau mai mici decât firele de nisip și au intrat în ochii multor persoane. Alte țăndări au devenit lentile pentru ochelari. Unele bucăți mai mari au fost incluse în ferestre. Și astfel oamenii au început să vadă totul pe dos: observau mai mult doar ceea ce era rău și vedeau răutate peste tot.

Când Dumnezeu a observat ceea ce se întâmplase, s-a întristat și s-a decis să-i ajute pe sărmanii oameni. De aceea, zis: "Îl voi trimite în lume pe Fiul meu. El este imaginea mea, oglinda mea; el va oglindi bunătatea mea, dreptatea mea, iubirea mea; îl va reflecta pe om așa cum l-am gândit și voit eu". Isus a venit ca o oglindă pentru oameni. Mulți oameni iubeau oglinda lui Dumnezeu și l-au urmat pe Isus. Însă alții fierbeau de mânie și au hotărât să spargă oglinda lui Dumnezeu. De aceea, într-o zi de vineri, l-au ucis pe Isus. Dar Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt, l-a înviat din morți. Și foarte curând, Dumnezeu, tot prin puterea Duhului Sfânt, a stârnit un uragan puternic, uraganul Rusaliilor, uragan care durează încă, uragan care a ridicat milioane de fragmente ale oglinzii lui Dumnezeu, Isus, și le-a purtat în toată lumea. Cine primește chiar și cea mai mică scânteie din această oglindă în ochii săi, începe să vadă lumea, lucrurile și persoanele așa cum le vede Dumnezeu. În ochii săi se reflectă toate cele frumoase și bune: iubirea și dreptatea, bucuria și speranța, credința și curajul; iar răutățile și nedreptățile apar ușor de îndreptat.

Trebuie să știm că Duhul Sfânt este, a fost, este și va fi parte activă la lucrările fericirii oamenilor. A participat și participă încă la actul creației, la nașterea lui Isus, la nașterea Bisericii, la nașterea din nou a credincioșilor, la desăvârșirea caracterului creștin, și mângâierea, fericirea și învierea din morți a celor drepți.

Duhul Sfânt este o Persoană divină care îl înlocuiește pe Isus în mijlocul nostru după înălțarea lui la cer. Sfânta Carte ne spune că este o Persoană care vorbește, aude, cunoaște, iubește, lucrează în Biserică, împarte daruri, mângâie, mijlocește, învață, aduce aminte, convinge; este o Persoană care poate fi întristată, mințită, hulită, batjocorită, dar care nu poate fi biruită.

În ziua Înălțării la cer a lui Isus Cristos, Scriptura ne-a spus că: "Isus, a dus în robie robia noastră și că a împărțit daruri oamenilor" (Ef 4,8). Darurile pe care Isus ni le-a revărsat de la Tatăl ceresc sunt darurile Duhului Sfânt. Iar aceste daruri ale Duhului Sfânt au fost sintetizate chiar de către Biblie în șapte: 1. darul înțelepciunii care ne face să nu pierdem din vedere scopul nostru unic, mântuirea; 2. darul înțelegerii care ne face să căutăm pentru noi și pentru alții mântuirea; 3. darul sfatului care ne face să fugim de căile rătăcirii; 4. darul tăriei care ne face să ne mărturisim credința, căci fără mărturisirea credinței nu este mântuire; 5. darul științei care ne face să ne orânduim viața după Legea lui Dumnezeu; 6. darul pietății care ne face să ne putem oferi cu dragoste în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, dar și să ne lăsăm în mâinile sale; 7 darul fricii de Dumnezeu care ne face să iubim pe Dumnezeu mai presus de orice și să fugim de tot ceea ce l-ar putea întrista.

Apoi pentru ca noi să-i înțelegem mai bine misiunea sa în favoarea noastră, Duhul Sfânt ni s-a prezentat în Biblie sub diferite imagini: prieten care nu ne părăsește niciodată în nevoi; apărător care ne ia mereu partea; porumbel care ne adună ca o mamă sub aripi, și ne curăță de orice murdărie; vânt care ne apară de pleava lumii; foc care ne ferește de orice rugină a păcatului; cutremur care scutură de pe noi orice povoară; apă care ne dă viață și creștere în credință; untdelemn care ne întărește și consacră; pecete care ne însemnează pentru paradis; arvună care ne garantează fericirea veșnică; putere care ne învie din morți.

Secvența sfintei Liturghii de astăzi întregește lista numelor și a binefacerilor Duhului Sfânt, căci ea îl mai numește pe Duhul Sfânt: Părintele săracilor; împărțitorul de daruri; lumina inimilor noastre; cel mai bun mângâietor; oaspete care aduce bucurie în suflet, ușurare în inimi, odihnă în osteneli, răcoare în arșiță. Apoi ne amintește că Duhul Sfânt: spală orice pată a sufletului; înlătură uscăciunea inimii; vindecă orice rană; înmoaie inimile împietrite; le încălzește inimile reci și le întoarce pe cele rătăcite; celor care cred le se dă cele șapte daruri sfinte și îi conduce la înviere.

Întoarcerea de la păcat, împreună cu misiunea creștină, în vederea dobândirii învierii și vieții fericite din împărăția lui Dumnezeu, pentru noi și pentru alții, sunt cele mai frumoase lucrări ale Duhului Sfânt în inimile noastre.

Duhul Sfânt ne schimbă pe toți cei care îl primim, prin credința în Isus, căci: roadele lui sunt: "dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, fidelitate, blândețea, înfrânarea poftelor" (Gal 5,22-23). Apoi Duhul Sfânt ne ajută să mergem cu evanghelia mântuirii lui Isus spre alții și spre fericirea veșnică, pentru că roadele lui sunt diametral opuse roadelor duhului rău, care ne-ar țin departe de alții și de viața veșnică: "preacurvia, curvia, necurăția, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrajbele, certurile, zavistiile, mâniile, neînțelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, bețiile, îmbuibările, și alte lucruri asemănătoare cu acestea" (Gal 5,19-21).

Prima mare lucrare pe care Duhul Sfânt vrea s-o facă cu noi este schimbarea, convertirea, prin părăsirea păcatului și ținerea poruncilor: "Dar voi nu trăiți după poftele trupului, ci după îndemnurile Duhului" (Rom 8,9; In 14,15). Duhul Sfânt care a schimbat pe apostoli și pe primii creștini, ne schimbă și pe noi cei de astăzi. Astfel, Duhul Sfânt schimbă oameni: din pământești în duhovnicești, ca pe Matei, ca pe Zaheu, ca pe Augustin de Hipona, Francisc din Assisi; schimbă oameni din pătimași în virtuoși, ca pe Maria Magdalena, ca pe Margareta de Cortona, ca pe Gabriel Possenti; schimbă oameni din slabi în oameni puternici în mărturisire, ca pe apostoli, ca pe Tarciziu, Blandina, Barullo, Agneza, Maria Goretti, Dominic Savio; schimbă oameni din potrivnici în oameni binevoitori, ca Paul din Tars, ca împăratul Constantin și alții.

Iar a doua lucrare mare pe care Duhul Sfânt vrea s-o facă cu noi și prin noi este strângerea tuturor oamenilor și neamurilor în jurul lui Cristos cel înviat din morți (cf. Fap 2,1-11). Iar această strângere a tuturor oamenilor și neamurilor în jurul lui Cristos cel înviat din morți se face prin prorocie, prin mărturisire, prin vestirea evangheliei mântuirii fără teamă și rușine, așa cum au făcut-o apostolii și primii ucenici ai Domnului de Rusalii (cf. Fap 2,4-6); așa cum au făcut-o martirii și mărturisitorii Bisericii; așa cum au făcut-o și o fac creștinii buni din toate timpurile și locurile.

Iar a treia mare lucrare a Duhului Sfânt în inimile noastre este învierea fericită, așa cum ne spune lectura a doua de astăzi: "Dacă Duhul celui care l-a înviat pe Isus din morți locuiește în voi, cel care l-a înviat pe Isus Cristos din morți va învia și trupurile voastre muritoare prin Duhul său, care locuiește în voi" (Rom 8,11).

Un râu își urma liniștit drumul spre mare; însă la un moment dat a întâlnit în cale un deșert cu peșteri ascunse, cu pietre și cu mult nisip, și a fost cuprins de frică. Și-a zis: "Aici este sfârșitul meu. Nu voi mai ajunge la mare. Am eșuat cu totul, mi-am pierdut speranța". Încet, apele au început să meargă amorțit și râul a devenit o mlaștină: era pe moarte. Doar vântul i-a auzit gemetele și a decis să-i salveze viața. "Lasă ca soarele să-ți transforme apa în vapori, iar eu voi avea grijă de restul", i-a sugerat vântul. Râului i-a fost și mai mare frică. "Am fost făcut să curg pașnic și maiestuos între maluri, nu să zbor prin aer". Vântul i-a răspuns, "Nu-ți fie frică. Când te vei urca spre cer, sub forma de vapori de apa, vei deveni un nor. Eu te voi purta dincolo de deșert și apoi vei cădea pe pământ ca o ploaie, iar apoi vei deveni iarăși un râu și te vei vărsa în mare". Dar râul și mai speriat a refuzat și a sfârșit prin a fi înghițit de deșert. Așa ne vorbește zilnic și nouă Duhul Sfânt.

În cele al sufletului trebuie să ne lăsăm purtați de vântul Duhului Sfânt, pe care Isus soarele dreptății, soarele care răsare din înălțime (cf. Lc 1,79), ni l-a trimis cu dragoste de la Tatăl. Trebuie să ne lăsăm conduși de Duhul Sfânt, astfel ne pierdem râul care a refuzat ajutorul vântului.

Dacă în viață am refuzat călăuzirea Duhului Sfânt, atunci la judecată ne va sta alături acuzatorul, pârâșul, vrăjmașul, și nu vom învia spre fericirea veșnică. Dar dacă în viață ne-am lăsat călăuziți și ajutați de Duhul Sfânt, atunci la judecata finală, Duhul Sfânt ne va sta alături ca un apărător puternic, ca un Duh de înviere (cf. Rom 8,11) care ne va conduce la fericirea veșnică a cerului.

Trimite, Doamne, Duhul tău, ca să reînnoiască fața pământului (cf. Ps 103,30)! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat