Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfântul Anton de Padova": Ziua bolnavului

Ziua Bolnavului în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași a fost o zi specială pentru bolnavii parohiei, deoarece au reușit să participe la o sfântă Liturghie, duminică, 12 mai 2013, ajutați fiind de preoți și tineri. După sfânta Liturghie, tinerii și copii le-au pregătit o mică surpriză.

Duminică, 12 mai 2013, s-a celebrat Ziua Bolnavului la nivel parohial, anticipându-se ziua de 13 mai. Punctul culminant al zilei a fost marcat de sfânta Liturghie, de la ora 11.00, unde în centrul nostru l-am avut pe Isus Cristos, prezent în tabernacol. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele paroh Alois Farțadi, iar predica zilei a fost pregătită de părintele vicar Gabriel Sascău.

La această Liturghie ne-am rugat pentru bolnavii din lumea întreagă ca Isus să fie pentru ei o ancoră sigură în credință. Să nu uităm că în timpul suferințelor lui Isus, mama sa, sfânta Fecioară Maria, i-a fost tot timpul aproape. Ea este aproape și astăzi de cei care suferă, fiind numită Maica Milostivirii și Tămăduitoarea Bolnavilor.

A urmat apoi surpriza oferită de copiii și tinerii din parohie care s-a desfășurat la subsolul bisericii, după ce s-a încheiat sfânta Liturghie. Bolnavii și bătrânii au primit mai întâi câte o floare, iar spectacolul a început cu o poezie rostită de Matei Bartic, un băiețel de 5 ani. Poezia s-a intitulat "Unde-s ochelarii?", de Otilia Cazimir.

Muzica populară va rămâne tot timpul în sufletul celor mai în vârstă, de aceea Daria Giurgilă a interpretat cântecul "Hora din Deleni", acompaniată la nai și orgă de frații ei, Luigi și Egidiu, la vioară Mateo Giurgilă, iar la chitară Roberta și Martina Giurgilă. Următorul moment a fost un dans special pregătit de câțiva copii.

Revenind la muzica populară, tinerii de această dată au pregătit pentru sărbătoriții zilei, adică pentru bolnavii și bătrânii parohiei și ceilalți prezenți un dans popular intitulat "Ciobănașul" și o sârbă: "Hopa hop, căluții mei". Daria Giurgilă, acompaniată de aceeași instrumentiști a mai interpretat o piesă, și anume "În oglindă", urmând ca mai apoi Teodora Simon să ne încânte cu melodia "Ce este un copil?".

La finalul spectacolului, părintele paroh împreună cu părintele vicar Ovidiu-Ciprian Solomon au oferit bolnavilor câte o amintire și un pachețel, mulțumind tuturor pentru participare în special bătrânilor care în ciuda tuturor dificultăților au dorit ca aceasta zi să o petreacă în comuniune cu Dumnezeu.

Ziua Bolnavului a fost inițiată de fericitul Ioan Paul al II-lea, care spunea "Condiția fizică sau vârsta avansată nu sunt obstacole în fața unei vieți perfecte. Dumnezeu nu se uită la aspectele exterioare, ci la suflet". Așadar să nu ne gândim la aspectele trupești, ci la cele sufletești.

Andreea Gheț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Iași "Sfântul Anton de Padova": Ziua bolnavului


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat