Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică în pelerinaj la Sighet

"Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor" (Matei 5,10).

Acțiunea Catolică din România (ACRO) a participat în ziua de 11 mai 2013, la tradiționalul pelerinaj la "Cimitirul săracilor" de la Sighetul Marmației, organizat de Biserica Catolică, în memoria victimelor comunismului. ACRO a fost prezentă la acest pelerinaj cu delegații din AGRU, AC Iași, ASTRU Cluj și ASTRU Eparhial Lugoj. Oana Tuduce, președinte ACRO, Codruța Fernea, secretar general ACRO, și pr. Felix Roca, asistent spiritual general, participanți direct la acest eveniment, au transmis salutul lor tuturor pelerinilor AC.

Din partea Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași au fost prezente 55 de persoane, tineri și adulți membri AC, alături de Adriana Ianuș, președinte diecezan.

Pe drumul spre Sighet am oprit la Vatra Dornei unde am participat la sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca alături de care a concelebrat pr. Ioan Lungu, parohul comunității.

Pelerinajul a debutat la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței unde am vizitat celulele foștilor deținuți, terifianta închisoare fiind dispusă pe trei nivele în care sunt prezentate teme și aspecte importante din istoria României de la 1945 până la evenimentele din 1989. În curțile interioare am putut contempla ansamblul statuar "Cortegiul sacrificaților"și Spațiul de reculegere și rugăciune care are inscripționat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedați în închisorile și lagărele de muncă din perioada comunistă.

A urmat vizita la biserica greco-catolică "Cristos Rege" din Sighetul Marmației unde a fost organizată o seară de rugăciune, urmată de o noapte de veghe, cu devoțiuni specifice Bisericii Greco-Catolice.

Procesiunea de sâmbătă la care au participat episcopi romano-catolici și greco-catolici alături de preoți, surori și călugări urmați de sute de credincioși sosiți din localitățile maramureșene și alte județe ale țării a trecut în rugăciune prin centrul orașului până la cimitirul aflat "de pază la fruntariile țării".

Punctul culminant al pelerinajului a fost sfânta Liturghie de la "Cimitirul Săracilor" locul unde se odihnesc, printre atâtea morminte anonime și rămășițele pământești ale episcopilor catolici care și-au dat viața pentru credință în închisoarea de la Sighet în timpul prigoanei comuniste: Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași, Valeriu Traian Frențiu, episcop greco-catolic de Oradea, Ioan Suciu, episcop greco-catolic, administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș, Tit Liviu Chinezu, episcop greco-catolic.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de către toți episcopii catolici din România în frunte cu cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite, fiind prezent și nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano.

În cadrul omiliei, cardinalul Mureșan spunea: "Pământul pe care pășim acum este un pământ sfânt. Episcopii martiri au unit cerul cu pământul, au trăit Paștele continuu... nu au trăit credința doar aprinzând o lumânare, ci ei înșiși au fost o lumânare mereu aprinsă... Astăzi am venit pentru a contempla, a venera și a învăța să facem și noi la fel. Să trăim Paștele și Rusaliile în lumină, să avem sufletele pregătite asemenea episcopilor, preoților și credincioșilor care au zâmbit morții, nu cu resemnare, ci cu cântare de biruință în inimi".

A fost un eveniment de o înaltă încărcătură spirituală. Fie ca exemplul de credință și de iubire al martirilor să strălucească tot mai mult printre noi.

Din programul pelerinilor AC Iași au făcut parte vizitarea închisorii de la Sighet, a "Cimitirului Vesel" din Săpânța, precum și a Complexului Mănăstirii de la Bârsana.

"Primește Doamne, jertfa ce ți s-a adus de robii tăi întăriți și luminați de tine și așaz-o la înălțarea Bisericii noastre renăscute în durerile marii încercări... (Card. Iuliu Hossu).

Impresii

"Un moment deosebit din timpul pelerinajului nostru a fost vizitarea Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet. Am citit despre aceste orori ale comunismului, am vizionat filme documentare, dar până nu vezi acest loc, nu poți să-ți imaginezi în întregime câtă suferință fizică și psihică, câtă umilință, câte lipsuri au îndurat deținuții închisorii. Doar prin credință au putut să învingă condițiile insalubre, pedepsele grele, lipsa hranei, batjocura și interzicerea de a privi pe fereastra. În acest loc de exterminare a fost închis și a murit episcopul Durcovici alături de alți preoți și episcopi ai Bisericii Catolice deveniți martiri". (Viorica Spataru)

"Pelerinajul nostru în acest loc al jertfirii supreme pentru credința în Dumnezeu, s-a încondeiat cu recunoștința! ... pe cerneala sângelui martirilor, ce au purtat cu durere și umilință, crucea mântuirii noastre. Aici se poate respira doar șoptit, se poate privi doar dincolo de gând, și, mai cu seamă, se poate subscrie uimirea sufletului aflat în popas pe fila aducerilor aminte, doar plecându-ne fruntea pe grija inimilor noastre, ce vor putea duce pe mai departe, lacrimile din candela cerului pe corola florilor iubirii creștine. Cu toții le-am înrădăcinat pentru ca binecuvântarea lor de sfinți martiri să ne fie rugăciune și ocrotirea lor, să ne dea lumină și înțelepciune" (Cristina Koch Smeu)

"Cu siguranță, nu voi uita niciodată această zi minunată de 11 mai 2013, mai ales că pentru mine totul a fost o premieră. A fost extraordinar, o experiență unică. A fost o zi plină de haruri, de daruri. O zi în care m-am descătușat un pic de cotidian pentru a putea să trăiesc din plin cele văzute și auzite. Mă bucur că am putut fi prezentă atât trupește cât și sufletește. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce face pentru noi și pentru această zi minunată unde am putut cunoaște mai bine suferința martirilor noștri" (Ana Maria Adam, Cristina Mare și Anca Frona).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 mai: Acțiunea Catolică în pelerinaj la Sighet


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat