Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul aducerii aminte: Iași - Sighetu Marmației

În zilele de 10 și 11 mai 2013 a fost organizat de către părintele Petru Sescu, paroh la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, un pelerinaj al credinței în memoria martirilor din închisoarea Sighetu Marmației.

În dimineața zilei de vineri, 10 mai, toții pelerinii au participat la sfânta Liturghie, celebrată de părintele Sescu. Participanții la acest pelerinaj au venit din toate parohiile din Iași și din Valea Lupului. La început eram o comunitate eterogenă, dar la încheierea pelerinajului am devenit un tot unitar. Gândurile cu care am plecat în acest pelerinaj, dorința de a cunoaște suferințele, în numele credinței, ale episcopilor și preoților morți în închisorile comuniste au făcut ca acest pelerinaj să fie încărcat de emoții.

Drumul lung pot spune că a fost ușor, pentru că am fost însoțiți în permanență de sfânta noastră mamă, Maria, prin recitarea rugăciunii dragă ei, Rozariul, cu cântece mariane.

Vizita la Memorialul Durerii a trezit sentimente de indignare pentru răutatea oamenilor, răutate care a fost ridicată la rangul de lege. Ura, care a dominat și încă mai domină relația dintre oameni, a făcut să moară așa de mulți oameni. Tinerii din grupul nostru și-au pus întrebarea: Cum a fost posibil așa ceva? Lacrimile și rugăciunile lor reprezintă o tresărire la realitate, suferințele noastre sunt nimic pe lângă cele suferite de martirii noștri. Sigur vom privi aceste dureri ale noastre cu mai multă blândețe, le vom trece mai ușor sau nici nu le vom mai simți.

Drumul parcurs pe jos, de la Primăria Sighetu Marmației până la Cimitirul săracilor, a fost parcurs în cântece și rugăciune. Coloana de pelerini era condusă de episcopi și preoți veniți din toată România. Sfânta Liturghie ținută în rit bizantin ne-a adus o mare liniște sufletească. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către cardinalul Lucian Mureșan, care ne-a amintit că spiritul lumesc are această ură, ură care face atât de mult rău omenirii, și l-a citat pe Sfântul Părinte Francisc, care ne spune "să trăim în umilință și blândețe, astfel suntem siguri că avem un păstor care ne apără".

Binecuvântarea primită și rugăciunea făcută pentru episcopii martiri ne-au condus pe drumul spre casă.

Nu trebuie uitată ospitalitatea localnicilor care ne-au oferit din bucatele lor, astfel și trupul a avut parte de hrană.

Pelerinajul s-a încheiat, dar toți ne dorim o revenire pe aceste locuri încărcate de amintiri sfinte.

Ana Doboș

*

În continuare, prezentăm câteva impresii culese de către Celina Dumitru:

"Încă de anul trecut mi-am dorit să merg în pelerinaj la Sighet și iată că anul acesta s-a împlinit dorința mea, mulțumită lui Dumnezeu, părintelui paroh și binefăcătorilor. Domnul să-i răsplătească. Aveam tendința de a refuza să ascult pe cineva care-mi vorbește despre suferințele cauzatoare de moarte sau să urmăresc reportaje, fie filme de acest gen. Cu toate acestea, am plecat la Sighet, convinsă fiind că Dumnezeu mă va întări în credință, iar episcopul Anton Durcovici îmi va mijloci ascultarea rugăciunilor mele adresate lui Isus. M-a impresionat ce-am văzut acolo, însă la inimă mi-a rămas camera 37 de la etajul 1, unde a fost găsit mort episcopul Anton Durcovici, dar și camera cu poezii scrise de deținuți și grupul statuar din curtea închisorii. Îmi doresc să mai merg acolo. Toți trebuie să mergem acolo. Doar văzând acele locuri putem realiza cât suntem de binecuvântați. Suntem liberi să ne trăim credința și nimic din ce spunem noi că e greu nu trebuie să ne facă să ne plângem". (Beatrice Ariton)

"E greu să descrii în cuvinte starea ce ți-o insuflă vizitarea Memorialului Durerii pentru că înainte de cuvinte sunt lacrimi. Viața nu e doar în nuanțe deschise și calde. Tot pe acest pământ, numai că în alte timpuri, viața a căpătat culori sângerii și insuportabile. Trezirea la realitate nu e doar o expresie, ci o stare". (Iulia Gădrăuțanu)

"Experiența trăită anul acesta, la Sighet, a fost covârșitoare. Încărcătura emoțională a fost mai intensă, întrucât la sfânta Liturghie au participat toți episcopii din țară și un reprezentant al Vaticanului. Întrucât anul acesta s-au alăturat grupului de adulți și un număr nici mic, dar nici mare, de tineri din parohia noastră, am rămas impresionată de intensitatea trăirilor lor interioare atunci când am vizitat Memorialul Durerii. Sunt recunoscătoare Domnului că am avut prilejul să particip anul acesta la acest pelerinaj și încurajez, cu toată convingerea pe oricine să facă pasul acesta, întrucât nu va regreta". (Mioara Robu)

"În aceste două zile am avut ocazia să conștientizez că înainte oamenii nu aveau posibilitatea să vorbească despre Dumnezeu într-un mod liber, ci erau nevoiți să-și ascundă credința. În zilele noastre, oamenii sunt îndemnați să revină la cuvântul lui Dumnezeu, dar mijloacele cotidiene ne influențează în căutarea adevărurilor creștinești. A fost un pelerinaj în care am avut posibilitatea de a ne informa în această privință și totodată de a ne ruga pentru că din inimile noastre să nu lipsească mereu credința, ci să fie trăita așa cum Dumnezeu ne învață prin cuvântul său". (Ecaterina Constantin)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 mai: Pelerinajul aducerii aminte: Iași - Sighetu Marmației


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat