Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Oră de rugăciune Taizé alături de tineri din Iași

În perioada 11-12 mai 2013, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți s-a desfășurat o întâlnire de rugăciune Taizé alături de un grup de 13 tineri din Iași, însoțiți de pr. Daniel Iacobuț.

Zilele de sâmbătă și duminică au fost de o încărcătură spirituală deosebită pentru tinerii din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Rădăuți, căci alături de un grup de tineri din Iași, conduși de pr Daniel Iacobuț, au participat la o oră de rugăciune în spirit Taizé, ca parte a unui schimb de experiență dintre cele două grupuri. Vizita tinerilor din Iași la Rădăuți este urmarea unei alte ore de rugăciune Taizé pe care cele două grupuri au trăit-o la 2 decembrie 2012, la Iași.

Momentul de reîntâlnire a celor două grupuri a fost marcat de zâmbete și fericire, entuziasmul revederii amplificând și mai mult starea de rugăciune, căci tinerii au avut ocazia să aprofundeze misterul iubirii și prieteniei lui Isus Cristos care îi unește pe toți oamenii. Această unitate a fost contemplată în cadrul sfintei Liturghii, prezidată de pr. Daniel și animată de cele două grupuri de tineri. După sfânta Liturghie, tinerii au fost invitați la ora de rugăciunea în spirit Taizé, alături fiind pr. paroh Iosif Răchiteanu, pr. Daniel Iacobuț, pr. vicar Alin-Cătălin Butnaru și sr. Felicitas de la Congregatio Jesu.

Iubirea, prietenia, credința, cântecele de o spiritualitate profundă, acestea sunt cele mai bune definiții ale rugăciunii Taizé, care nu numai că a adus lumină în sufletele tinerilor, ci a creat o stare de pace și meditație care i-a ajutat pe tineri să comunice cu Isus, să-i vorbească lui Isus ca unui prieten apropiat. Acea oră de rugăciune a oferit tinerilor adevărata comuniune, pe care societatea de azi tinde să o uite, comuniunea cu Cristos. Seara de sâmbătă a fost încheiată cu discuții despre rolul rugăciunii Taizé, tinerii de la Iași fiind deschiși să împărtășească din experiențele lor și răspundă întrebărilor celor din Rădăuți, dar și de un moment mai destins marcat de cântece de voie bună și diferite jocuri.

În dimineața zilei de duminică, tinerii din Iași au avut posibilitatea să viziteze municipiul Rădăuți și să cunoască principalele obiective turistice din localitate, după care, alături de tinerii din Rădăuți, au participat la sfânta Liturghie de la ora 11.00, unde prin cântecele lor au reușit să întinerească starea de spirit a tuturor celor care se aflau în biserică.

La momentul despărțirii, între membrii celor două grupuri tristețea nu și-a găsit locul, deoarece cântecele Taizé au reușit să înveselească atmosfera, dând tuturor speranța unei noi revederi.

Câteva impresii ale tinerilor din Rădăuți:

"Vizita tinerilor din grupul Taizé de la Iași a fost pentru mine o experiență unică, minunată! Felul lor special și profund de rugăciune îmi va rămâne întipărit de acum înainte în minte și în suflet. Alături de ei și de preoții din parohia noastră, am simțit prezența lui Isus în rugăciunea noastră. Rugându-ne, am aflat că Isus este mereu lângă noi și ne ghidează pașii spre Tatăl; tot ceea ce trebuie să facem este să ne deschidem inimile chemării sale". (Loredana U.)

"Rugăciunea Taizé alături de tinerii din Iași a fost una înălțătoare, profundă, de o spiritualitate extraordinară! Am simțit cu adevărat pacea sufletească. L-am întâlnit pe Isus în rugăciune!" (Patricia U.)

"Pentru mine rugăciunea Taizé cu tinerii de la Iași a fost o provocare. Voi putea găsi disponibilitatea sufletească pentru a mă ruga? Voi putea să mă depărtez de grijile cotidiene prin meditație alături de Isus? A fost greu să îmi găsesc pacea interioară și să comunic cu Isus, cel care îmi vorbește în șoaptă, dar într-un final am putut să-i răspund lui Isus, cu credință și iubire!" (Ionela E.)

"Rugăciunea cu cei de la Iași mi-a demonstrat încă o dată că suntem cu toții frați! Cristos este cel care îi unește pe toți și întărește această unitate prin harul său sfințitor. A fost o experiență deosebită, căci am putut să ne manifestăm tinerețea noastră într-un mod plăcut lui Dumnezeu, având sufletele pregătite să-i răspundem glasului său". (Monica C.)

Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 mai: Rădăuți: Oră de rugăciune Taizé alături de tineri din Iași


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat