Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou - Rediu: Vizita Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica

Cu multă emoție și bucurie preoții, credincioșii din Parohia "Maica Îndurerată" Satu Nou - Rediu (com. Bîra, jud. Neamț) și autoritățile locale am întâmpinat la 2 mai 2013 icoana miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica purtată în pelerinaj de părintele Cristian Pal și fratele Marius Sava. La ora 18.40 în fața bisericii noastre, în ovații și cântări, am primit Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. După salutul celebrantului principal, pr. Damian Patrașcu, rectorul Seminarului Franciscan din Roman, a urmat citirea de către pr. Tarciziu Grădinaru a fragmentului evanghelic referitor la vizita Fecioarei Maria la verișoara sa Elisabeta, după care, eu, preotul paroh Marin Temea, i-am adresat un salut de bun venit în comunitatea și Biserica noastră promițându-i că vom fi gazde alese, devotate și îi vom fi alături în aceste zile cu rugăciunile și afecțiunea noastră de fii ai ei.

Purtată apoi de câțiva bărbați am condus-o la loc de cinste în locul pregătit cu grijă în Biserică. După ce a fost incenzată, domnul primar Dănuț Petraru în numele familiilor creștine a rostit o rugăciune pentru familia creștină îngenuncheat în fața icoanei. A urmat sfânta Liturghie, iar cuvântul de învățătură l-a rostit pr. Cristian Pal, făcând și un scurt istoric al icoanei de la Cacica.

Pentru următoarele două zile, vineri și sâmbătă, au fost celebrate câte două sfinte Liturghii la ora 10 dimineața și seara la ora 19. La fiecare sfântă Liturghie predicatorii au fost diferiți, fiecare întrecându-se în a îndemna credincioșii ca să o cinstească și să o iubească mai mult pe mama lui Isus și mama noastră. Printre ei au fost: pr. Claudiu Cocuț, pr. Adrian Ciobanu, pr. Andrei Cocianga. Sâmbătă seara după celebrarea sfintei Liturghii Icoana Preacuratei a fost purtată în procesiune prin sat rugându-ne împreună sfântul Rozariu și intercalând cântări în cinstea ei și litanii.

Duminică, 5 mai la ora 11 a fost celebrată sfânta Liturghie de încheiere, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, care a ținut și cuvântul de învățătură. Mișcat de prezența multor mame cu copii în brațe, Preasfințitul a scos în evidență demnitatea mamei creștine. Așa cum Isus, a subliniat episcopul nostru, a fost și este coroana Mariei așa și copii constituie coroanele și diademele mamelor familiei creștine. La sfârșitul sfintei Liturghii am primit copia fidelă a Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica și am adus diferite mulțumiri Preasfințitului pentru prezență, pentru gândurile frumoase adresate și i-am urat mulți ani în activitatea de păstor a diecezei, dorindu-i în același timp și multă sănătate.

Cineva îmi spunea: Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica trezește multe emoții și surprize. Am putea spune că în comunitatea noastră, Icoana Sfintei Fecioare de la Cacica pe lângă emoțiile produse, surpriza cea mai frumoasă a constituit-o prezența numeroasă a credincioșilor la devoțiunile mariane, participarea la sfânta Liturghie și sfânta Împărtășanie. Toate acestea au fost posibile poate și pentru faptul că atât elevii cât și muncitorii au avut zile libere în această perioadă. În zilele acestea a fost Vinerea întâia din luna mai și sâmbătă, 4 mai, a avut loc "Ziua Tineretului" cu toate acestea preoți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și preoți din parohiile vecine au ținut să fie alături de noi în aceste zile la sfintele Liturghii și Spovezi. Aducem mulțumire tuturor pe această cale.

Duminică, 5 mai, la ora 13.30, Icoana Mariei de la Cacica a plecat din comunitatea noastră în cântări și aplauze îndreptându-se spre Vatra Dornei, iar noi continuăm să o cinstim seară de seară pe Maria în această frumoasă lună mai cu sentimentul că ceea ce am trăit în zilele de 2-5 mai a fost o șansă în viață și chiar o singură șansă.

Să fie pururi lăudată Sfânta Fecioară Maria și Fiul ei Isus! Amin.

Pr. Marin Temea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 mai: Satu Nou - Rediu: Vizita Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat