Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul cu ocazia Zilei Bolnavului

Sâmbătă, 11 mai 2013, a fost organizat pelerinajul anual la Cacica, eveniment venit ca o anticipare a Zilei Bolnavului în Dieceza de Iași, declarată pentru data de 13 mai. Pentru organizarea pelerinajului au colaborat Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

Pelerinii au fost întâmpinați de părintele Romuald Bulai, paroh și rector al Sanctuarului de la Cacica, printr-o cuvântare care a subliniat importanța pelerinajului, a rugăciunilor adresate sfintei Fecioare Maria și care a invitat la celebrarea penitențială pe toți participanții. Pentru a obține sănătatea trupului trebuie mai întâi să apelăm la sacramentul vindecării sufletești care este sfânta Spovadă, în care ni se iartă păcatele, ni se șterge orice pată, și taina Euharistiei, care este hrana ce dă viață, întărește, curăță și vindecă ființa umană slăbită de păcat.

A urmat recitarea sfântului Rozariu și Liturghia solemnă oficiată de părintele Ștefan Lupu, vicar episcopal și delegat al PS Petru Gherghel pentru acest moment, împreună cu pr. Laurențiu Dăncuță, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară al diecezei, pr. Romuald Bulai, pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, alături de numeroși preoți din diferitele parohii participante la eveniment.

Pentru început, pr. Egidiu Condac a menționat scopul pelerinajului, acela de a ne uni prin rugăciunile adresate Sfintei Maria, mama noastră, de a fi solidari cu persoanele aflate într-o suferință fizică sau morală și de a oferi zilnic lui Dumnezeu gândurile, dificultățile și suferințele noastre. Totodată, participarea la această celebrare liturgică reprezintă o ocazie pentru membrii bisericii de a fi în comuniune deplină cu Cristos, cu persoanele ce se confruntă cu diverse boli și dizabilități ce le afectează trăirea cu demnitate a vieții.

Mesajul pentru pelerinii prezenți și pentru cei bolnavi din partea pr. Laurențiu Dăncuță a fost unul de încurajare și de confirmare a faptului că Dumnezeu se află mereu alături de cei care sunt în suferință, de persoanele care parcurg în viață drumul crucii spre Golgota. Izolarea socială, boala, dizabilitatea, lipsurile materiale și financiare sunt doar câteva dintre problemele reale și actuale cu care se confruntă societatea de astăzi. Indiferent de dificultatea prin care trecem, în parcurgerea drumului Crucii, Dumnezeu are ultimul cuvânt, și nu suferința. Iubirea milostivă a lui Dumnezeu ne însoțește permanent și ne ajută să găsim adevăratul sens al vieții.

"Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși, dragi persoane aflate în suferință! Aș vrea să începem această predică împreună, nu printr-un gând sau cuvânt, ci printr-un gest concret. Vă invit să privim împreună pentru câteva clipe spre sfânta cruce, să privim toți spre Cristos cel răstignit, să privim în această biserică de jur împrejur unde avem pe pereți drumul crucii, drumul pe care Cristos l-a străbătut în suferință cu mult înainte de suferința noastră. Avem nevoie, iubiți credincioși să privim la Isus Cristos răstignit. Privind la el, simțim uneori atunci când ne aflăm în suferință că privim într-o oglindă, ba mai mult, de fapt, nu noi privim la el, ci el, Cristos, de la înălțimea crucii privește la noi. El este cel care dă sens vieții noastre și în mod deosebit, suferințelor noastre. Această zi, iubiți credincioși, o zi dedicată bolnavilor, o zi în care suntem chemați să ne unim în rugăciune cu cei care își oferă suferința lor, este un moment forte de rugăciune. Fericitul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, cel care a inițiat Ziua Mondială a Bolnavului, spunea că această zi trebuie să fie o zi de rugăciune, de împărtășire, de oferire a suferinței pentru binele Bisericii, și totodată, este o zi de chemare adresată tuturor ca să recunoască în persoana fratelui bolnav fața sfântă a lui Cristos, care suferind, murind și înviind a realizat mântuirea omenirii. Avem nevoie ca în această zi noi toți să descoperim fața sfântă a lui Cristos prezent, acest Cristos prezent în fiecare om, în mod deosebit în cel care suferă.(...) Astăzi, în cei care îi însoțesc pe cei bolnavi se împlinește acel cuvânt pe care Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea l-a transmis în mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului: «Mergi și fă și tu la fel!» (Lc 17,19). Mergi și fii și tu bunul samaritean pentru cel de lângă tine, pentru cel bolnav! (...) Să nu ne pierdem, iubiți credincioși, încrederea și speranța! Și dacă, la începutul acestor gânduri vă invitam să privim împreună spre sfânta cruce, spre Isus Cristos răstignit, acum, la final vă invit să ne amintim cu toții de sărbătorile pe care le-am trăit, de învierea Domnului. Dincolo de această suferință, dincolo de suferința crucii, dincolo de suferința dumneavoastră, dincolo de suferința întregii omeniri, este învierea, este viața veșnică, acea veșnicie care ne așteaptă pe toți și pe care sperăm să o primim prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria pentru meritele lui Isus Cristos!", a mai spus la predică pr. Laurențiu Dăncuță.

Pr. Ștefan Lupu a finalizat celebrarea afirmând că suferința reprezintă adevărata credință a solidarității între oameni, aceasta îi sensibilizează pe credincioși în sprijinirea semenilor care se află în dificultate fizică sau spirituală. Dacă fiecare om este fratele nostru, cu atât mai mult cel aflat în suferință trebuie să fie în centrul atenției noastre pentru a nu se simți uitat sau marginalizat. De asemenea, a transmis celor prezenți din partea PS Petru Gherghel îndemnul de a uni crucea proprie cu cea a lui Cristos, de a avea curaj, de a-l primi pe Isus și de a-l urma prin suferințele noastre.

Momentele liturgice au fost însoțite atât de instrumentele muzicale, cât și de corul reprezentat de tinerele beneficiare ale Centrului de Plasament "Sfântul Iosif" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași și alte persoane din dieceză.

"Ca în fiecare an, cu prilejul Zilei Bolnavului, la Cacica au venit persoane aflate în diverse suferințe. Biserica a fost plină de persoane consacrate, bolnavi, bărbați, femei și copii care au fost ajutați de către voluntarii organizației Caritas. (...) A devenit o tradiție ca în fiecare an să particip împreună cu celelalte colege la corul bisericii de la Cacica. Personal am fost încântată că am putut face bătrânilor și bolnavilor o asemenea bucurie. Am rămas uimită de acești vârstnici deoarece, oricât de bolnavi ar fi, ei nu arată asta. Ei afișează exteriorul, căci în interior au suferit și suferă foarte mult", a declarat Ioana, o tânără beneficiară a Centrului.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică și de binecuvântare a bolnavilor cu sfântul sacrament, acesta fiind organizat de către Congregația Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe din Iași. Pe parcursul unei ore pelerinii au avut posibilitatea să-și înalțe gândurile, trăirile și rugăciunile către Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare de la Cacica.

Tereza Andrici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 mai: Cacica: Pelerinajul cu ocazia Zilei Bolnavului


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat