Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: Vizită pastorală a PS Aurel Percă și conferirea Mirului în Parohia Odbach

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de trei preoți (pr. Adrian Blăjuță, pr. Petru Dorcu și pr. Ciprian Bulai), a întreprins o vizită pastorală în Dieceza de Graz-Seckau, Austria, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2013, eveniment de care s-au bucurat în mod deosebit preoții care activează în această biserică locală: pr. Claudiu Budău, pr. Marius Enășel și pr. Cristian Diac. Finalitatea principală a acestei vizite a constituit-o administrarea sacramentului Mirului tinerilor comunității parohiale Odbach, păstorită de către pr. Claudiu Budău.

Sărbătoarea a avut loc la 1 mai și a însemnat pentru întreaga comunitate un moment de har. Celor 55 de candidați la sacramentul maturității creștine, înainte de a-i unge cu uleiul sfințit, pecete a darului Duhului Sfânt, PS Aurel Percă le-a vorbit, în cadrul predicii, despre însemnătatea prieteniei cu Dumnezeu. Excelența sa a menționat că o tot mai răspândită rețea de socializare este astăzi, mai ales în rândul tinerilor, facebook. Acesta este un motor de făcut prieteni, însă adevărații prieteni nu se creează pe facebook, ci "face to face" (față în față). De aceea, lor li se adresează invitația de a și-l face pe Dumnezeu prieten. Momentul liturgic festiv s-a încheiat cu mulțumiri din partea comunității și a celor miruiți, pentru sacramentul primit prin mâinile episcopului Aurel Percă.

Din programul vizitei a făcut parte și întâlnirea PS Aurel Percă cu PS Egon Kapellari, episcop de Graz-Seckau, luni, 29 aprilie. În discuțiile purtate, episcopii au reafirmat dorința reciprocă de colaborare și întrajutorare pe plan pastoral între cele două dieceze, considerând-o ca pe o îmbogățire reciprocă și ca pe o exigență impusă de situația actuală a Bisericii locale din Austria.

O etapă a programului a constat și în vizitarea bisericilor celorlalte trei parohii pe care le păstorește pr. Claudiu Budău: biserica "Sfântul Wolfgang" din Mönchegg, "Sfânta Katharina" din Kathal și biserica "Sfântul Georgen" din Obdacheeg.

Împreună cu asistența sacerdotală, PS Aurel Percă a inclus în programul zilelor petrecute în această dieceză și vizitarea Parohiei Weiz, unde slujește pr. Cristian Diac. În biserica parohială, construită în stil baroc, s-a marcat printr-o rugăciune mariană, recitată în fața altarului închinat sfintei Fecioare Maria Îndurerate, comuniunea dintre noi și Dumnezeu. Parohul comunității din Weiz și-a exprimat în fața episcopului bucuria și recunoștința pentru vizita primită și pentru aportul pastoral al preoților trimiși în această dieceză.

Vizitarea parohiilor Bad Deutsch-Altenburg și Mannersdorf am Leithagebirge, unde păstoresc preoții parohi Pavel Balint, respectiv Florin Farcaș, a constituit ultima etapă a programului pastoral, inclusă în agenda PS Aurel Percă.

Asemenea clipe de revedere și de împărtășire spirituală întăresc comuniunea dintre preoți și episcop, aduc un impuls suplimentar necesar slujirii sacerdotale desfășurate departe de casă și întăresc simțul apartenenței la o Biserica universală care transpare în unitate chiar prin varietatea de tradiții, obiceiuri și manifestări liturgice.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 aprilie - 2 mai: Austria: Vizită pastorală a PS Aurel Percă și conferirea Mirului în Parohia Odbach


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat