Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Creștinul între tristețe, bucurie și mărturie

A fi sau a nu fi... murat.

"Ai o față de castravete murat" nu-i cel mai drăguț lucru pe care vrei să-l auzi dimineața. Și cu atât mai puțin când ți se spune că semeni cu un ardei murat - sau cu o acritură.

Și totuși, spre surprinderea celor care asistau la sfânta Liturghie din dimineața zilei de 10 mai 2013, în capela din Domus Sanctae Marthae, exact asta le-a fost dat să audă de la Sfântul Părinte. "Un creștin trist și încrâncenat seamănă mai degrabă cu un ardei murat, decât cu martorul vieții creștine adevărate".

Bucuria vieții creștine trebuie nu numai trăită, ci și împărtășită - ea e altceva decât distracția sau veselia, într-un secol zgomotos și gol pe dinăuntru. Bucuria vieții creștine luminează din lăuntru și face să înflorească chipul creștinului și inima celor din jur. "Dar dacă păstrăm bucuria numai pentru noi, în cele din urmă ajunge să ne îmbolnăvească, inimile îmbătrânesc și se zbârcesc, iar fața noastră nu mai transmite acea mare bucurie de a fi creștin, ci numai nostalgie și melancolie - or aceasta e boală curată".

Bucuria creștină "este darul Domnului , care se cere împărtășit" a spus papa Francisc. "Este virtutea celui cu adevărat mare, care se ridică deasupra nimicurilor și meschinăriei omenești, ca să poată întotdeauna vedea orizontul". Bucuria creștină este flacăra vieții interioare, care ne-a fost dăruită s-o dăruim mai departe. "Este ca o ungere a Duhului. Și această bucurie stă în siguranța că Isus este cu noi și cu Tatăl". Sfințenia nu înseamnă fața tristă și ochii în pământ - în timp ce mândria, invidia, pofta de bârfă își croiesc drum în întreaga noastră ființă. Sfințenia, ca și prietenia și unitatea, înseamnă drumul împreună, în bucurie, spre Dumnezeu - iar vizita actuală la Vatican a patriarhului copt al Egiptului, Tawadros II, este un astfel de prilej de mare bucurie.

Și acum, în loc să ne uităm la riduri și să le cosmetizăm - cu mai mult sau mai puțin succes, haideți să ne uităm la inimi și să ne întrebăm - câți au trăit azi alături de noi bucuria creștină fiindcă ne-au întâlnit?

Oglinda n-o să strige niciodată la noi "măi, acritură!" - dar inima...?!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat