Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Depunere de voturi perpetue

În Duminica a VI-a a Paștelui, în capela Surorilor Providenței din Iași, două surori, sr. Lucica Pal și sr. Mihaela Dancă, din Congregația "Surorilor Providenței", au depus voturile perpetue. La Liturghia celebrată în ziua de 5 mai 2013, la ora 10.00 și prezidată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, au fost prezenți pr. Eduard Ferenț, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Anton-Daniel Lucaci, OFMConv., împreună cu alți șase preoți. Au participat persoane consacrate, părinți, rude și prieteni ai surorilor sărbătorite.

Surorile au răspuns pozitiv, asemenea Mariei, la chemarea Domnului de a-l sluji pe Cristos.

La începutul sfintei Liturghii, PS Anton i-a salutat pe cei toți cei prezenți, preoți, persoane consacrate și credincioși, în special pe surorile care au decis să-și dăruiască întreaga viață lui Cristos, Marele Preot. Totodată, el i-a invitat pe toți să le însoțească prin rugăciunile lor pe surorile care doresc să devină începând "tabernacole vii" ale lui Cristos din sfânta Euharistie.

În cadrul ritului profesiunii călugărești, surorile candidate au fost chemate pe nume de sr. Michelina Bettega, delegata României, și întrebate despre intenția lor. Ele au răspuns împreună: "Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Congregația «Surorilor Providenței» și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte".

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue, mai întâi cu un dialog între celebrant și surori care doreau să se dedice Domnului, apoi cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului, fiecare soră a pronunțat formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar. Următorul pas a fost sfințirea și înmânarea inelelor.

La rândul său, PS Anton a mulțumit surorilor pentru activitatea pe care o desfășoară și în Dieceza de Chișinău și le-a felicitat pentru acest pas decisiv pe care l-au făcut, reînnoind totodată îndemnul de a deveni temple vii ale lui Cristos.

*

Istoricul Congregației "Surorilor Providenței"

Fondatorul "Surorilor Providenței", sfântul Alois Scrosoppi, preot al Oratoriului sfântului Filip Neri, a trăit între anii 1804-1884, la Udine în Italia. Este un sfânt umil, cu o bogată și profundă viață interioară, de o bunătate deosebită și dotat cu un sănătos simț al realității, un om tenace care în fața adversităților vieții devenea mai decis și mai puternic pe calea carității și iubirii aproapelui. A muncit cu o râvnă neobosită pentru binele celor mici și săraci, încredințându-se Providenței care l-a însoțit toată viața, pe el și pe surorile fondate de el, "Surorile Providenței".

Congregația "Surorile Providenței" este o asociație non-profit care urmărește exclusiv realizarea de opere de caritate și de binefacere socială. În chip deosebit se dedică asistenței și educației copiilor, mai ales a celor săraci, și a tineretului, îngrijirea bătrânilor și bolnavilor, colaborând cu Biserica locală în ministerul pastoral parohial și în acțiunea sa misionară. În toate aceste opere de binefacere, congregația are ca scop slujirea persoanei umane în spiritul creștin al evangheliei. Congregația "Surorilor Providenței" este o organizație eclezială de drept pontifical, cu caracter profund uman, independentă în desfășurarea activității sale de orice formațiune politică, dedicată total slujirii caritative a oricărei persoane, fără a ține cont de apartenența politică, etnică sau rasială a celor care-i slujesc. (Din Statutul Congregației "Surorilor Providenței")

În momentul de față, slujirea sa se concretizează în activități ca:

- asistența și educația copiilor (centre de plasament, centre nutriționale, grădinițe, școli);

- educația adolescenților și tinerilor (laboratoare, centre profesionale, școli de vară);

- îngrijirea bolnavilor și celor bătrâni (spitale, case de bătrâni, dispensare);

- colaborarea cu Biserica locală în ministerul pastoral parohial și în acțiunea sa misionară (cateheze, formarea creștină).

Surorile Providenței activează în Adjudeni din anul 1993, în Iași din anul 1996 și în Cireșoaia din 2003. Site-ul surorilor, www.surorileprovidentei.ro, oferă mai multe informații despre activitățile acestora, precizând: "Surorile Providenței activează în România din anul 1992 și în momentul de față sunt prezente în trei comunități (Iași, Adjudeni și Cireșoaia). Două dintre acestea au și grădinițe de copii, Grădinița cu program normal «Sfântul Iosif» din Adjudeni (NT) și Grădinița cu program prelungit «Surorile Providenței» din Iași, în care sunt școlarizați în medie 200 de copii. În activitatea pastorală a Diecezei de Iași, Surorile Providenței sunt implicate în diferite activități pastorale: cateheze pentru copii și tineri, acțiuni de formare și îndrumare în cadrul pastorației tineretului. De asemenea, în sectorul social activitatea surorilor este amplă, fie ca asistență socială, precum și două centre de zi pentru copii marginalizați și cu rezultate școlare slabe".

În Centrul Social-Pastoral "Casa Providenței" din Chișinău surorile activează din 11 octombrie 2002. Proiectul "Cantina" al Caritas Chișinău asigură asistența bătrânilor și persoanelor nevoiașe (100 persoane), inclusiv pe cei îndreptați de către serviciile sociale municipale, oferind o masă pe zi în cantina centrului. Mai multe detalii despre proiectul din Chișinău se găsesc pe site-ul Diecezei de Chișinău la adresa http://www.catolicmold.md/soc-md.

Cosmin Croitoru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 mai: Iași: Depunere de voturi perpetue


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat