Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Berceau (Franța): Sesiune de formare vincențiană

În perioada 19 aprilie - 5 mai 2013, un grup de vincențieni din România: Turnu Severin (Mariana Monica Peresi), Bălan (Irren Rudics), Miercurea Ciuc (Timar Eniko), București (Cornelia Zita Dragoste Ciuta), Iași (Ana Doboș), Roman (Paul Demișcă), Eva Peter, președintele Uniunii, și părintele Virgil Fechetă, asistent spiritual al uniunii, au avut bucuria să participe la o formare vincențiană divizată în doua etape.

Prima etapă s-a desfășurat între 19 și 22 aprilie 2013, la Paris unde am participat la festivitățile dedicate bicentenarul nașterii lui Frederic Ozanam, principalul fondator al Conferinței "Sfântul Vincențiu de Paul" (http://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201304102).

În acest timp, coordonați de sora Magdalena (fiică a carității), am vizitat locuri care au marcat perioada trăită de Vincențiu de Paul și Frederic Ozanam la Paris. Încărcați spiritual cu tot ceea ce ni s-a oferit în acest timp, am pornit spre locurile natale ale sfântului Vincențiu de Paul.

A doua etapă, 23 aprilie - 5 mai 2013, s-a desfășurat la Berceau, misiune deschisă pe locurile natale ale sfântului Vincențiu de Paul.

Încărcați de emoție și curiozitate am primit cu multă deschidere tot ceea ce ne-a explicat fratele Celestin (frate lazarist) referitor la viața lui Vincențiu, la spiritualitatea lui, familia lui.

Formarea a continuat cu aprofundarea cunoașterii Familiei Vincențiene. Sora Magdalena ne-a prezentat Familia Vincențiană, familie unită în aceeași carismă: de a-l sluji pe Cristos trupește și sufletește în săraci. Formarea primelor asociații de caritate, rolul pe care l-a avut sfânta Luiza în formarea fiicelor carității ne-au fost explicate cu multă căldură de sora Magdalena. Fericitul Frederic Ozanam împreună cu fericita Rozali Rendu și situația dinamică a Conferințelor "Sfântul Vincențiu de Paul" ne-au fost prezentate de fratele Celestin și de sora.

Părintele Jean Francois Desclaux (preot lazarist) ne-a introdus în metoda lecturii unui text: Scrisoarea sfântului apostol Paul către Corinteni cap. 12. În aceeași zi părintele ne-a prezentat regulamentul primei asociații înființată de sfântul Vincențiu de Paul (Confreriile Doamnelor Carității). La încheierea acestei zile de lucru am înțeles: "Este necesar un echilibru între activitatea de caritate și familie" și "Aveți aceeași îndatorire de a vă ajuta între voi așa cum ajutați săracii".

Zilele de 29 și 30 mai au fost zile de noi descoperiri și întâlniri, ne-am întâlnit cu frați și preoți lazariști care lucrează în Franța. A fost un schimb de experiență deosebit, am aflat modul de implicare a lazariștilor în activitatea misionară, în parohie, lucru în școli cu copii de diferite vârste și în același timp am vorbit si noi despre activitatea noastră ca vincențieni.

Părintele Audace Manirambona (preot lazarist), fost spiritual al Uniunii Internaționale a Vincențienilor, a insistat asupra conceptului de spiritualitate, spiritualitatea vincențiană, Cristos evanghelizator și slujitor.

Vizita la Lourdes am trăit-o în profunzimea sufletului nostru cu gândul că sfântul Vincențiu și fericitul Ozanam au avut o admirație și profundă devoțiune față de sfânta Fecioară Maria.

Zilele următoare au continuat cu prezentarea de către părintele Cristinel (preot lazarist) a virtuților vincențiene în spiritul evangheliei. În timpul atelierelor de lucru s-au refăcut conferințele din timpul lui Frederic, am trăit rolurile participanților la primele conferințe de istorie și la înființarea Conferințelor "Sfântul Vincențiu de Paul". Vizita pe care am făcut-o la biserica unde a fost botezat sfântul Vincențiu a fost însoțită și de o reînnoire a făgăduințelor de la botez, o ceremonie încărcată de emoții.

Formarea s-a încheiat prin celebrarea sfintei Liturghii în capela din Casa Ranquin (casa natală a sfântului Vincențiu).

Roadele acestei formări se vor vedea în modul nostru de a trece de la iubirea afectivă la cea efectivă, de a cinsti iubirea pe care o are Isus pentru cei săraci.

Mulțumim formatorilor: părintele Cristinel Andrei, sora Magdalena Hârbu, fratelui Celestin Farcaș și Congregation de la Mission, Province de Toulouse, pentru susținere materială.

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 aprilie - 5 mai: Berceau (Franța): Sesiune de formare vincențiană


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat