Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu PS Petru Gherghel despre ep. Reinhard Lettmann și despre icoana de la Cacica

Preasfințitul Petru Gherghel s-a întors recent de la funeraliile episcopului Reinhard Lettmann care au avut loc la 26 aprilie 2013. După funeralii s-a îndreptat spre Polonia, pentru a continua discuțiile cu privire la înfrumusețarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La revenirea la Iași a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

• Ați participat la funeraliile episcopului Reinhard Lettmann. Ce amintiri aveți despre el? Cum l-ați cunoscut?

După bucuria de a fi participat în ziua de 24 februarie 2013 la Münster, la celebrarea celor 40 de ani de episcopat ai prietenului și binefăcătorului nostru, ep. Reinhard Lettmann, de câțiva ani emerit, am primit surprinzătoarea veste că a încetat din viață, chiar la Betleem, fiind în pelerinaj în Țara Sfântă. Așa cum m-am bucurat stându-i aproape la marele jubileu, tot așa m-am unit, cu toți cei care l-au cunoscut, la momentele de doliu și la ceremoniile înhumării din ziua de 26 aprilie din domul din Münster.

Prima mea întâlnire cu episcopul Lettmann a avut loc la Münster, pe vremea când pr. prof. dr. Vladimir Petercă împlinea misiunea de asistent spiritual în spitalul din Marl, unitate aparținând Diecezei de Münster. La diferitele vizite făcute în Germania, la Münster, până în 1990, am avut posibilitatea să mă întâlnesc nu numai cu episcopul Lettmann, ci și cu toți episcopii auxiliari, precum și cu membrii Ordinariatului coordonat de unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai episcopului și prieten al nostru, prelatul Kleyboldt, vicarul general al episcopului până în zilele noastre. De atunci imaginea lui de episcop respectuos și primitor mi s-a întipărit în memorie și așa l-am admirat pe tot parcursul relațiilor noastre, cu brațele deschise și cu o inimă ce îi cuprindea pe toți.

• Ce v-a determinat să-l alegeți drept conconsacrator la 1 mai 1990 când ați primit episcopatul?

Îndată după ce Zidul Berlinului a căzut, și după ce țara noastră a devenit liberă între țările Europei, Sfântul Scaun a restabilit întreaga ierarhie și structură bisericească în România, iar fiecare dieceză a primit din partea Sfântului Părinte, fericitul Ioan Paul al II-lea, un episcop. Între cei aleși și numiți de Sfântul Părinte, m-am bucurat să fiu și eu reconfirmat în misiunea de păstor și numit episcop de Iași. În baza vechilor contacte cu episcopul Lettmann, create și întărite în timp, prin serviciile pr. prof. dr. Vladimir Petercă, am decis să apelez la disponibilitatea și amabilitatea Preasfinției sale de a participa, alături de arhiepiscopul mitropolit de București, dr. Ioan Robu, ca al doilea conconsacrator, la sfințirea și consacrarea mea ca episcop prin impunerea mâinilor Eminenței sale Angelo Sodano în ziua de 1 mai 1990. Excelența sa a acceptat cu multă plăcere și, cum era și firesc, bucuria a fost mare, confirmându-se bunele legături între Iași și Münster.

I-am fost mereu recunoscător pentru gestul său și, trebuie să subliniez, prietenia a continuat, atât ca episcop de Münster, cât și ca episcop emerit, păstrându-și astfel brațele întinse spre noi și, cu bunătatea sa părintească, ne-a însoțit în atâtea momente. Vizitele pe care le-a făcut la Iași, cât mai ales participarea la consacrarea catedralei de la 1 noiembrie 2005, au fost dovezi de mare sensibilitate frățească și prietenească. În urma acestor contacte mulți seminariști și preoți au putut să viziteze și să se înscrie în programul pastoral din Episcopia de Münster, cimentând astfel legăturile și raporturile noastre bisericești. Le sunt recunoscător tuturor preoților și celor ce au continuat să păstreze legătura cu Episcopia de Münster și mă bucur că această colaborare continuă și cu noul ei păstor, episcopul dr. Felix Genn, pe care sperăm să-l avem în curând oaspete în dieceza și în seminarul nostru din Iași.

• La funeralii v-ați întâlnit și cu alți episcopi și preoți care l-au omagiat pe ep. Lettmann. Cum a rămas în amintirea celor prezenți? Ce s-a remarcat în comentariile ce au urmat?

Toți au remarcat o imagine ce nu va putea fi uitată ușor. La ceremoniile ocazionate de funeraliile episcopului Lettmann au participat un număr impresionant de episcopi din Germania și din multe țări ale Europei, toți aducând un pios omagiu celui care a știut să-și întindă mâinile spre toți, dând dovadă de un adevărat păstor, cu inima largă și iubitor, nu numai pentru cei păstoriți direct de el, ci și pentru cei legați în Biserică de spiritul frățietății și catolicității.

Faptul că a ținut să meargă, chiar și în condiții precare de sănătate, să viziteze locurile sfinte, înseamnă o adevărată legătură a sufletului său de păstor după inima lui Cristos cu Țara Sfântă și cu locurile unde Cristos a venit pe pământ, la Betleem. Toți au subliniat acest aspect al trăirii sale. Aceasta i-au adus aprecieri și a făcut să crească participarea la funeralii, chiar dacă vremea nu a fost atât de prielnică, parcă plângând dispariția păstorului.

Motoul său a fost: "Cristo tuo venienti occurentes" - "Să ne grăbim în întâmpinarea lui Cristos care vine". Pentru a-l întâlni pe Cristos, el a ales deseori să meargă în pelerinaj în Țara Sfântă și să retrăiască marele mister de la Betleem; a fost întâlnirea cu Isus al său care nu încetează să se îndrepte spre ai săi.

Toți au văzut în moartea sa la Betleem un răspuns la rugăciunea și convingerea sa de credință. Durerea s-a întors într-o mângâiere și chiar o răsplată, iar, pentru a-i fi recunoscători, atâția episcopi, preoți, autorități și mii de credincioși l-au însoțit la locul de veci din domul din Münster, unde a slujit atâția ani ca preot și episcop.

Mii de mesaje de condoleanțe au sosit la sediul Episcopiei de Münster, iar cartea de onoare, cu exprimările atâtor credincioși, rămâne o dovadă a marii aprecieri de care s-a bucurat în cadrul Diecezei de Münster și dincolo de granițele ei.

Noi, cei de la Iași, împreună cu cei din București, îl vom pomeni la altarul de jertfă, rugându-l pe Cristos, marele preot, să-l răsplătească în împărăția sa veșnică, spre care s-a îndreptat necontenit și pe care a căutat-o neîncetat. Requiescat in pace! Să se odihnească în pace.

• De la Münster v-ați îndreptat spre Polonia. Care a fost scopul acestei vizite?

După celebrările de la Münster, am ajuns în Polonia, la Gniezno, pentru solemnitatea celebrării patronului întregii Polonii, sfântul Wojteck, cunoscut în Europa și cu numele de sfântul Adalbert, cel care a purtat evanghelia la popoarele situate de-a lungul coastei Mării Baltice, fiind martirizat în anul 997. În jurul lui s-au reunit credincioși din Cehia, Ungaria, Germania și, mai ales, din Polonia, la sediul primatului Poloniei, unde sunt păstrate și venerate moaștele episcopului martirizat pentru cauza evangheliei.

Aici am avut din nou posibilitatea să reluăm discuțiile legate de icoana de la Cacica, copie a celei de la Czestochowa, icoană ce urmează să primească o veșmânt nou, la sfârșitul pelerinajului organizat în comunitățile noastre parohiale din Moldova, pe parcursul celor trei ani dedicați familiei și căsătoriei creștine în programul nostru pastoral.

M-am bucurat din nou de amabilitatea primatului Poloniei, arhiepiscopul Josef Kowalczyk, a cardinalului Stanislaw Dziwisz și de susținerea pr. Ionuț Strejac. Ei ne-au recomandat serviciile unui mare artist din Gdansk, care se îngrijește de imaginea Madonei Nera din Jasna Gora, Czestochowa.

• Când se speră ca icoana Maicii Domnului să aibă un veșmânt nou?

Speranțele noastre de a concretiza lucrările legate de pregătirea noului veșmânt și al coroanei speciale este vara anului 2014. Acest lucru ne face să ne pregătim intens ca cel mai târziu la 15 august 2014 să fie totul gata, iar noua haină și coroana pe care o va primi Maica Domnului, din darul credincioșilor și al familiilor, pe unde a trecut, să fie prinosul de gratitudine al nostru față de ea.

• De mai mult timp icoana trece prin parohiile diecezei. Până acum mai mult de jumătate dintre parohii au găzduit icoana. Când este prevăzut să se termine pelerinajul prin parohii și ce anume aduce prezența icoanei într-o comunitate?

Pelerinajul se apropie de sfârșit. Sperăm ca el să se încheie odată cu încheierea celui de-al treilea an pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine, adică la sfârșitul anului liturgic 2013. Cred că vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica aduce un adevărat și binecuvântat rod spiritual, un nou avânt în creșterea în credință și în prețuirea valorii inestimabile a familiei și căsătoriei creștine, după cum a fost voința Creatorului și lucrarea Fiului lui Dumnezeu, care a coborât pe pământ prin opera Duhului Sfânt într-o familie, familia din Nazaret și a așezat căsătoria creștină printre sacramentele mântuirii. Exemplul Maicii Domnului, care l-a primit pe Isus în sânul ei, și slujirea ei generoasă față de voința lui Dumnezeu reprezintă cea mai grăitoare lecție de credință și împlinire a planului lui Dumnezeu pentru viața lumii și pentru familiile noastre. Mai ales astăzi familia are nevoie de ocrotirea Maicii Sfinte și de grija noastră pastorală. Ne vom bucura toți la sfârșitul acestui pelerinaj al icoanei Maicii Domnului de la Cacica ca ea să arate tot mai frumoasă și cât mai aproape de grădina ei, Bucovina, Moldova și România.

A consemnat pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat