Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ITRC: Întâlnirea seminariștilor franciscani și diecezani

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda întâlnirii studenților seminariști de la Institutul Teologic Franciscan cu cei de la Seminarul Diecezan din Iași. Întâlnirea a avut loc, miercuri, 1 mai 2013. La eveniment au fost prezenți studenții celor două institute împreună cu părinții formatori.

Studenții seminariști din Roman au sosit la Iași la ora 9.00, fiind întâmpinați la intrarea în Seminar de pr. rector Benone Lucaci, de pr. vice-rector Eduard Soare și studenții seminariști din Iași. După salutul și urările de bun venit, seminariștilor din Roman le-a fost prezentat Institutul într-un scurt tur al celor mai importante locuri în care seminariștii diecezani își desfășoară activitatea zilnică.

La ora 10.00 a început sfânta Liturghie celebrată de pr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală din cadrul Institutului din Iași, avându-i alături în altar pe preoții formatori și profesori de la cele două institute.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Lucian Farcaș. Acesta a adus în atenția tuturor celor prezenți la sfânta Liturghie un fragment din cartea "Das Kapital", opera cardinalului de München, Eminența sa pr. Reinhard Marx. Părintele a accentuat importanța muncii și a dreptății sociale, lucrul prilejuit de comemorarea în această zi de 1 mai a "Sfântului Iosif, Muncitorul".

Într-un context social în care se evocă tot mai mult necesitatea dreptății, preluând ideea cardinalului Marx, pr. Lucian a precizat faptul că dreptatea este ceea ce se realizează prin munca cinstită și conștiincioasă. Înaintea capitalului trebuie să se aducă în atenție importanța dreptății sociale. Dreptatea se dobândește într-un cadru de spirit al solidarității.

La finalul sfintei Liturghii părinții formatori de la Seminarul din Roman au mulțumit părintelui rector Benone Lucaci precum și celor care au avut această inițiativă a întâlnirii între cele două seminarii mari ale Diecezei. În același timp, au precizat faptul că, deoarece lucrurile frumoase se găsesc și se întâlnesc rar, iar cele foarte frumoase mult mai rar, ei doresc ca aceste întâlniri să devină o obișnuință în bine, adică o virtute (repetarea constantă a faptelor bune).

După sfânta Liturghie, pe terenul de fotbal al Institutului din Iași s-a desfășurat un meci de fotbal între echipele celor două seminarii. Învingătoare a fost echipa din Iași.

La ora 13.00 a avut loc un moment de comuniune prilejuit de masa de prânz.

A urmat, la ora 14.00, o întâlnire în Aula Magna a Institutului din Iași, în cadrul căreia au fost vizionate două filmulețe pregătite de către studenții celor două institute, ilustrând o zi din viața seminariștilor din cele două Seminarii.

După o scurtă pauză, a urmat o repetiție pentru cântecele ce vor fi intonate la Ziua Tineretului din acest an de la Pildești, unde studenții celor două Seminarii au fost invitați să participe prin cântarea lor.

În încheierea acestei întâlniri studenții seminariști s-au deplasat către catedrala din Iași unde a avut loc o întâlnire cu PS Petru Gherghel. Acesta i-a salutat cu căldură și bucurie pe seminariști, manifestându-și mulțumirea față de aceste întâlniri anuale ale celor două Institute. În palatul episcopal i s-a cântat Preasfințitului "La mulți ani!" pentru cei 23 de ani de episcopat pe care i-a împlinit în ziua de 1 mai (1990-2013). După o scurtă vizită în cele două biserici s-a făcut o poză de grup, moment ce a încheiat ziua de întâlnire a celor două Seminarii. Totul s-a încheiat cu speranța revederii și a unei rodnice colaborări în via Domnului.

***

Iată câteva impresii ale seminariștilor:

"Fără a exagera, recunosc că întâlnirea cu frații franciscani a fost cu adevărat un moment plin de har și de vie împărtășire. Pe mine, personal, m-a umplut de energie și de entuziasm faptul de a mă afla în compania atâtor tineri care vor să își dedice viața lui Cristos și slujirii oamenilor. Aceste momente petrecute împreună m-au făcut să redescopăr bucuria de a ști că am fost ales să fac parte dintre prietenii lui Isus. Dacă ar fi un lucru pe care l-am remarcat, acela ar fi că, indiferent de carisma pe care o avem, între noi există și va exista întotdeauna o adevărată comuniune, în ciuda oricărei diferențe pe care ar implica-o drumul nostru formativ". (Liviu Maties - Anul IV, ITRC)

"Deși inițial am privit cu mare scepticism această întâlnire cu frații noștri franciscani (lucru ce se datorează faptului că pentru mine este prima întâlnire de acest gen, iar în al doilea rând este pentru prima dată când intru în contact direct cu preoții franciscani) s-a dovedit în cele din urmă o zi cu adevărat rodnică. Rodnică pentru mine cât și pentru colegii mei și pentru frații franciscani. M-a impresionat naturalețea relației noastre, faptul că am lăsat deoparte orice barieră cultuală ce ne-ar fi putut distanța. Am apreciat foarte mult și inițiativa de a ne uni în jurul episcopului Petru Gherghel. Îmi doresc din tot sufletul să aibă loc cât mai multe astfel de întâlniri pentru a putea aprofunda acest germene ce se numește comuniune". (Enache Octavian - Anul I, ITRC)

"Ziua de 1 mai sărbătorită împreună cu seminariștii de la Institutul Franciscan din Roman a făcut posibilă cunoașterea reciprocă și îmbogățirea cunoștințelor atât pe plan spiritual și pastoral, cât și din punct de vedere intelectual. Programul diversificat ne-a ajutat să împărtășim stilul de viață comunitară, să participăm împreună la sfânta Liturghie, să ne bucurăm pe terenul de fotbal și mai ales să-l vizităm pe PS Petru Gherghel. M-am simțit onorat să fiu unul dintre cei 130 de studenți seminariști ai Diecezei de Iași care au fost primiți cu brațele deschide de Păstorul Diecezei și i-a făcut să se simtă iubiți, eliminând orice barieră. Această zi minunată a făcut ca "toți să fie una" în dieceza de Iași". (Mititelu Cătălin - Anul III, ITRC)

"Există frunze care cad, sunt focuri care se sting, însă amintirea acestei întâlniri nu va dispărea. Sunt seminarist diecezan cu fundament franciscan și acest sentiment frățesc și de comuniune mi-a oferit șansa reîntoarcerii în propriu-mi trecut, simțindu-mă pentru câteva ore un adevărat frate. Un cadou frumos la ceas aniversar! Mulțumim superiorilor pentru că au făcut posibilă această întâlnire". (Alexandru Roca - Anul II, ITRC)

"Uneori, tindem să credem că suntem altfel unii față de ceilalți (da, suntem diferiți !!!). Asta datorită unei cunoașteri imparțiale sau părtinitoare. Bine...modul nostru de viață e diferit și acest lucru e de bine pentru că asigură creșterea. Dar, dacă privim la faptul că finalitatea drumului nostru e aceeași, ne dăm seama că suntem asemenea. Și ziua de azi a arătat lucrul acesta." (Fr. Dan Vătămănelu - Anul I Teologie, ITRCF)

"A fost o zi plină de seninătatea caracteristică vârstei noastre. Pe parcursul acestei zile am rămas edificat de felul în care lucrează Duhul Sfânt folosindu-se de instrumente accesibile nouă. Faptul de a sta împreună, de a împărtăși din propriile experiențe, pentru mine a fost cel mai bun exemplu de comuniune în Cristos. Deschiderea și dialogul care a caracterizat întâlnirea de astăzi reflectă dorința de a căuta noi momente de acest gen întrucât ne pregătesc să fim martori credibili în fața unei societăți secularizate. În concluzie, a fost o zi în care am trăit împreună momente de comuniune în Duhul Sfânt, uniți fiind de aceleași aspirații. Pace și bine." (Fr. Alin Burlacu - Anul V Teologie, ITRCF)

" Trebuie să recunosc că am privit această întâlnire cu un dram de scepticism, dar la finalul acestei zile mă declar extrem de mulțumit că preconcepțiile mele nu s-au dovedit a fi reale. După primirea călduroasă a studenților seminarului din Iași, am optat spre exemplul Sfântului Iosif, acela de a face și tace. De ce spun aceasta; tot ce am găsit aici m-a provocat la o îmbogățire interioară, și asemenea cameramanului care nu scoate nici un sunet în preajma camerei pentru a nu strica prim-planurile cele mai bune pe care le caută, am încercat să imortalizez toate cadrele necesare unei maturizări vocaționale." (Antal Eduard-Iosif - Anul II Filozofie, ITRCF)

"Pot să spun că această zi a fost una de adevărată comuniune. Mi-a plăcut extrem de mult căldura și ospitalitatea studenților de la Institutul din Iași. Au fost momente frumoase în care ne-am putut cunoaște mai bine și în care ne-am putut îmbogăți prin discuții. A fost o zi frumoasă și plină de momente consistente. Sper că aceste momente au fost prielnice și că vor aduce rod bun pentru viitor." (Pal Gabriel - Anul I Filosofie, ITRCF)

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: ITRC: Întâlnirea seminariștilor franciscani și diecezani


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat